Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΗΙLΑRΥ ΜΑΝΤΕL

Γεράκια

μετ. Εριφύλη Μαρωνίτη, εκδ. Πάπυρος, σελ. 536 – 20 ευρώ

Το 1535, ο γιος του σιδερά Τόμας Κρόμγουελ είναι ο Πρώτος Γραμματέας του Ερρίκου Η΄. Η μοίρα τού φέρθηκε με μεγάλη εύνοια, όπως και στη δεύτερη σύζυγο του βασιλιά, Αννα Μπολέιν. Ομως με τις ενέργειες του Ερρίκου που συγκρότησε τη δική του Εκκλησία, η Αγγλία απειλείται με απομόνωση, ενώ η Αννα δεν του έδωσε τον γιο που του είχε υποσχεθεί. Ο Πρώτος Γραμματέας παρακολουθεί τον βασιλιά να ερωτεύεται τη σιωπηλή, ανεπιτήδευτη Τζέιν Σίμουρ και παράλληλα προσπαθεί να διαπραγματευτεί μιαν «αλήθεια» που θα ικανοποιεί τον Ερρίκο και θα διασφαλίζει και τη δική του καριέρα. Η Χίλαρι Μάντελ είναι μια από τις κορυφαίες, πολυβραβευμένες Βρετανίδες συγγραφείς.

ΒΟRΙS VΙΑΝ

Ο αφρός των ημερών

μετ. Μ. Λεοντάρη, Μ. Παπαδήμα, εκδ. Νεφέλη σελ. 320

«Ο αφρός των ημερών» είναι ένα μυθιστόρημα μιας εποχής, μιας χώρας, μιας γλώσσας και ταυτόχρονα ένα μυθιστόρημα εκτός χρόνου, εκτός γεωγραφικών συντεταγμένων, ένα μυθιστόρημα στην παράδοση του Ραμπελέ, του Λιούις Κάρολ, του Αλφρέντ Ζαρί και του Ρεϊμόν Κενό. Παράλληλα, είναι ένα μυθιστόρημα μιας μουσικής, της τζαζ, ένα μυθιστόρημα «πολύ πολύ σουίνγκ», σύμφωνα με την αγαπημένη έκφραση του συγγραφέα. Γόνος γαλλικής αστικής οικογενείας, ο Μπορίς Βιαν γεννήθηκε το 1920 στα περίχωρα του Παρισιού και πέθανε το 1959.

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΡΕΤΕR ΒΑRRΥ

Γνωριμία με τη θεωρία

Μια εισαγωγή στη λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία

μετ. Αναστασία Νάτσινα, εκδ. Βιβλιόραμα, σελ. 396

Κατά τη δεκαετία του 1980, η λογοτεχνική θεωρία και το ενδιαφέρον γι’ αυτήν έφτασε στο ζενίθ. Ηταν η «μεγάλη στιγμή» της θεωρίας. Στη δεκαετία του 1990, όμως, σημειώθηκε μια σταθερή παραγωγή κειμένων με τίτλους όπως «Μετά τη θεωρία» ή «Μεταθεωρία». Η «στιγμή» της θεωρίας είχε περάσει. Είχε, όπως φαίνεται, έρθει η «ώρα» της θεωρίας, όταν το θέμα παύει να είναι αποκλειστικό αντικείμενο μιας αφοσιωμένης μειονότητας και μπαίνει στη γενική κυκλοφορία της διανοητικής ζωής. Το έργο, που αποτελεί εισαγωγικό εγχειρίδιο στη λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία, περιέχει σαφείς εξηγήσεις και ποικιλία παραδειγμάτων.

ΠΟΙΗΣΗ

ΡΩΜΟΣ ΦΙΛΥΡΑΣ

Ποιήματα

Απαντα τα ευρεθέντα

επιμ. Χ. Λ. Καράογλου – Αμ. Ξυνογαλά, εκδ. University Studio Press, τόμοι 2 – σελ. 458, 542

Το 1939, ο Αιμίλιος Χουρμούζιος έγραφε στην εισαγωγή της ανολοκλήρωτης έκδοσης των «Απάντων» του Ρώμου Φιλύρα: «Το περιμάζεμα του έργου του είναι μια πράξη δικαιοσύνης προς τον ποιητή μα ταυτόχρονα και χρήσιμη συμβολή στη μελέτη του νεοελληνικού λυρισμού». Σήμερα, 74 χρόνια μετά (και 71 από τον θάνατο του ποιητή, το 1942) το σχέδιο του Χουρμούζιου ολοκληρώνεται σε μια δίτομη έκδοση. Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται οι έξι ποιητικές εκδόσεις που έγιναν από τον ίδιο τον ποιητή. Και στον δεύτερο, η παραγωγή του από το 1924 ώς τον θάνατό του, περίοδος ιδιαίτερα γόνιμη, κυρίως μετά τον εγκλεισμό του στο Δρομοκαΐτειο το 1927.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΔΙΡΗ

Μαθαίνω τα χρώματα

Η κόκκινη σούπα

εκδ. Α. Α. Λιβάνη

Ο Φίλιππος είναι ένα άτακτο παιδί. Κάθε μέρα ψάχνει μια όλο και πιο ξεκαρδιστική σκανταλιά. Στην κουζίνα μπαίνει και κλειδαμπαρώνει. Ντομάτα, κεράσια, πιπέρι, φράουλες, παντζάρια, καρπούζι, πάπρικα, όλα μέσα σε μια κατσαρόλα για να κατασκευάσει μια κόκκινη σούπα. Και για πετύχει ένα χρώμα ακόμα πιο λαμπερό, ανάβει ένα σπίρτο και η φλόγα της χύτρας δυναμώνει ώσπου μια κόκκινη πλημμύρα το δωμάτιο σαρώνει. Αμέσως η μητέρα τον αρπάζει και να μιλήσει τον προστάζει. «Οχι, δεν το έκανα εγώ», φωνάζει και με βλέμμα σπαρακτικό την κοιτάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή