Στον παράδεισο της Μεσσηνίας

Στον παράδεισο της Μεσσηνίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα μεσημερι στη μεσσηνιακή Μάνη, στην αυλή του αείμνηστου Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο Χοκ και η Ντελπί τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στην υγειά των «περαστικών από τη ζωή». Αργά το βράδυ, με θέα το Ναυαρίνο, συγκρούονται οι ίδιοι. Ο εν δυνάμει σπαρακτικός καβγάς τους περί έρωτος, γάμου και χρόνου μπορεί να εκληφθεί και ως κωμωδία.

Μια όμορφη στιγμή κατά την επίσημη πρεμιέρα του «Πριν τα μεσάνυχτα», την περασμένη Τρίτη στο «Παλλάς» της Βουκουρεστίου, ήταν όταν μετά την προβολή, η Χαρούλα Αλεξίου ανέβηκε στη σκηνή. Το «ταγκό» της, που συνοδεύει τους τίτλους της ταινίας, μόλις είχε τελειώσει. Μια διάσημη Ελληνίδα, δίπλα στους διάσημους Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί και στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, οικοδεσπότη της βραδιάς και συμπαραγωγό της ταινίας, που είχε καλέσει στη σκηνή όλους όσοι κόπιασαν και ίδρωσαν γι’ αυτήν. Με κόπο και ιδρώτα φτιάχνονται τα αξιόλογα κινηματογραφικά όνειρα. Και με εξωστρέφεια.

Συγκινητική και η συμμετοχή του Ουόλτερ Λάσαλι, για πρώτη φορά ως ηθοποιού, στο «Πριν τα μεσάνυχτα». Ο βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας είναι ίσως ο μοναδικός «ξένος» που δούλεψε τόσο καλά το ελληνικό φως και βραβεύθηκε με Οσκαρ για τον «Ζορμπά» και η συμμετοχή του στην ταινία είναι σαν να συνδέει το παρόν με το παρελθόν, το χθες και το σήμερα της διεθνούς κινηματογραφικής μας εικόνας. Οι σκηνές του γυρίστηκαν στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας, στο σπίτι ενός φιλέλληνα περιηγητή -και όχι τουρίστα-, του Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, που προβλήθηκε το «Πριν τα μεσάνυχτα» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, έχει χυθεί πολύ μελάνι για το φυσικό ντεκόρ της ταινίας (γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νότιο Πελοπόννησο). Κι αν συνεχίζει να γίνεται λόγος γι’ αυτήν την πτυχή της ταινίας, είναι γιατί προβάλλεται μια καθαρή, αισιόδοξη και αρχοντικά λιτή εικόνα της Ελλάδας, μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία που απευθύνεται με αξιώσεις στο διεθνές κοινό. Πρέπει κανείς να αναγνωρίσει και την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Τουρισμού να συνδεθεί η προβολή της Ελλάδας με πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίου εμβέλειας.

Το παρασκήνιο του «Πριν τα μεσάνυχτα» αφορά την αθόρυβη ελληνοαμερικανική συνεργασία στο επίπεδο παραγωγής. Πρωταγωνιστές εδώ ήταν η Σάρα Γούντχατς (Castle Rock Entertainment) και ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, ο ένας από τους τρεις γιους του αείμνηστου καπετάν Βασίλη. Ανθρωπος ζεστός και με χιούμορ, κρίνοντας από τη βραδιά της μεγάλης πρεμιέρας, που αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα. Η εταιρεία του, η Faliro House, έχει βάλει ψηλά τον πήχυ. Μετά τα πρώτα βήματα το 2008 ανοίχτηκε στα βαθιά με το βλέμμα προς το πέλαγος. Μπήκε σε low profile χολιγουντιανές παραγωγές, όπως το «Καταφύγιο» (Take Shelter) και σε παραγωγές διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, όπως του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα μεσάνυχτα») ή του Τζιμ Τζάρμους (το «Only Lovers Left Alive» ήταν στο διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή