Ενας Ελληνας ζωγραφίζει τα οικόσημα των Πορτογάλων Μαγίστρων

Ενας Ελληνας ζωγραφίζει τα οικόσημα των Πορτογάλων Μαγίστρων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΝΗ. Από τους λίγους εκπροσώπους της εραλδικής τέχνης στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Βλαζάκης είναι αφοσιωμένος στην αναδίφηση της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από οικόσημα και θυρεούς. Επί επτά μήνες δούλευε για να ανταποκριθεί στη μεγάλη τιμή να είναι ο μόνος Ελληνας καλεσμένος σε τρεις εκθέσεις στην Πορτογαλία: στη Γεωγραφική Εταιρεία της Λισσαβώνας όπου παρουσίασε «Οικόσημα των Πορτογάλων Θαλασσοπόρων του 15ου αιώνα», στην Academia Portugesa de Ex Libris, όπου παρουσίασε βιβλιόσημα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία δέκα χρόνια και τέλος στις Αζόρες (Ponte Delgada) όπου παρουσίασε τα «Οικόσημα των Πορτογάλων Μεγάλων Μαγίστρων» του Καθολικού Τάγματoς της Μάλτας, ως επίσημος καλεσμένος από τον πρόεδρο του Τάγματος της Μάλτας στην Πορτογαλία Conde D. Augusto Athayde de Αlbuquerque.

«Ηταν μία εξαιρετική στιγμή, δεδομένου ότι το αυθεντικό Τάγμα της Μάλτας είναι ένας αυστηρά καθολικός οργανισμός», λέει ο Ιωάννης Βλαζάκης. «Η εμπειρία ήταν σημαντική και ομολογώ πως άξιζαν οι σχεδόν επτά μήνες δουλειάς και προετοιμασίας που προηγήθηκαν για το ταξίδι αυτό».

Φέτος είναι η επέτειος των 900 χρόνων (1113 – 2013) από την ίδρυση του καθολικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ της Ρόδου και της Μάλτας. Στην Πορτογαλία έγιναν λαμπροί εορτασμοί στην Πόντε Ντεγκράντα στις Αζόρες. Τιμήθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της θρησκευτικής εξουσίας.

Στα πλαίσιο αυτό, ο Ιωάννης Βλαζάκης παρουσίασε το εραλδικό εικαστικό του έργο στην εκκλησία του Τάγματος Sant’ Anna στις Αζόρες. Παρουσιάστηκαν τα οικόσημα των Πορτογάλων Μεγάλων Μαγίστρων του τάγματος, φιλοτεχνημένα με φυσικές χρωστικές ουσίες και αυθεντικό χειροποίητο φύλλο χρυσού 23,5Κ. Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Μάλτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή