ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Μαΐου, ύστερα από τρία χρόνια συνεχών δράσεων και παρεμβάσεων στην πόλη μας, πέντε μέλη των atenistas, ο Τάσος, η Νάντια, ο Στέλιος, η Ελσα και ο υπογράφων πραγματοποιήσαμε την πρώτη δράση… εκτός ελληνικών συνόρων, σε μια γραφική πόλη του Βελγίου, το Sint Νiklaas!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο δεχθήκαμε πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στη βελγική πόλη Sint Niklaas, στο οποίο θα συμμετείχαν μέλη της τοπικής κοινότητας και μέλη ομάδων από ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιούν δράσεις στις πόλεις τους. Οι συντονιστές του προγράμματος είχαν εντυπωσιαστεί από τις μέχρι τώρα δράσεις μας και την αποδοχή του κόσμου και ήθελαν να μοιραστούμε την εμπειρία μας με ενεργούς πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις στις χώρες τους.

Για μια εβδομάδα λοιπόν (3-10/5) γνωριστήκαμε με μέλη ομάδων από την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχία και παρουσιάσαμε δράσεις από τα τρία χρόνια δραστηριοποίησής μας στην Αθήνα και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και από τις άλλες ομάδες, αλλά επειδή είμαστε Αθηναίοι στην πράξη… και εκεί δεν μείναμε στα λόγια!

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε μια μικρή πόλη, που για μας φάνταζε ειδυλλιακή, με φροντισμένα πάρκα, ποδηλατοδρόμους και φαρδιά πεζοδρόμια, οι κάτοικοι μας εκμυστηρεύονταν την ανάγκη παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο και μας έδειχναν φωτογραφίες από δράσεις guerilla gardening που είχαν πραγματοποιήσει, δράσεις με αστικούς λαχανόκηπους καθώς και ένα project συλλογικής κοινωνικής κουζίνας όπου μοιράζονταν με ποδήλατα (!) τα γεύματα στους δικαιούχους – κατά βάση μετανάστες.

Σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, όπου κατοικούν μετανάστες, και υπήρχε παντελής έλλειψη δέντρων, ήθελαν χρώμα και βασικά… πράσινο! Συζητώντας με τους κατοίκους πώς μπορούμε με χαμηλό κόστος και γρήγορα να ομορφύνουμε τη γειτονιά και δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν να γίνει μια μόνιμη εγκατάσταση στον τοίχο του κτιρίου (π.χ. συνεργασία με καλλιτέχνες για μεγάλης κλίμακας ζωγραφική) καταλήξαμε στην ιδέα επιτοίχιων παρτεριών με ανακυκλούμενα υλικά (ξύλινες παλέτες, πλαστικά μπουκάλια). Πήγαμε μαζί με μερικούς από τη γειτονιά ένα πρωινό στην τοπική αγορά, αγοράσαμε λουλούδια και αρωματικά φυτά και με τη βοήθεια περιοίκων και μελών από τις άλλες ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ένας μεγάλος τοίχος ενός παλιού εργοστασίου της περιοχής γέμισε με παρτέρια με λουλούδια και φυτά. Η δράση, όπως και οι αντίστοιχες που διοργανώνουμε στην Αθήνα, και όσοι έχετε έρθει το γνωρίζετε καλά, είχε τον χαρακτήρα γιορτής. Κόσμος που δεν γνώριζε για τη δράση, σταματούσε και ενημερωνόταν, ενώ πολλοί ήρθαν στη συνέχεια και βοήθησαν και οι ίδιοι. Ηταν μια αρκετά κουραστική ημέρα, με πολλά χαμόγελα όμως και ορατά αποτελέσματα σε λίγες ώρες! Τέλος, το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι πάνω από ένα μήνα αφότου έχουμε επιστρέψει η γειτονιά φροντίζει τα παρτέρια και τα φυτά όχι μόνο δεν έχουν μαραθεί όπως φοβούνταν, αλλά είναι σαν να φυτεύτηκαν μόλις. Τα παιδιά της γειτονιάς ενθουσιάστηκαν και «υιοθέτησαν» από ένα παρτέρι που έχουν αναλάβει να το φροντίζουν και να το ποτίζουν και έχουν γράψει τα ονόματά τους! Τέλος, εναλλακτικές ιδέες που είχαμε παρουσιάσει, θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα από την τοπική κοινότητα!

Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας και από τις συζητήσεις αντλήσαμε ιδέες που μπορούμε από Σεπτέμβρη να υλοποιήσουμε και στην πόλη μας. Είμαστε σε επικοινωνία με την τοπική κοινότητα και τους φορείς από το εξωτερικό και ίσως από τον χειμώνα καταφέρουν να έρθουν στην Αθήνα και να διοργανώσουμε κάποια δράση από κοινού, όπου εκεί σας περιμένουμε όλους! Τα νεότερα στο site μας (www.atenistas.org)…

* Ο κ. Γιώργος Φούτας είναι μέλος των atenistas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή