Σε αναζήτηση λύσης για το Μέγαρο

Σε αναζήτηση λύσης για το Μέγαρο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικός εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος σε σχέση με τις φήμες περί λουκέτου στο πολιτιστικό συγκρότημα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και κυριακάτικου δημοσιεύματος που θέλει το Μέγαρο να δίδεται εξ ολοκλήρου προς διαχείριση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια να περνάει στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Εθνος», ενώ ο κ. Ιωάννης Μάνος, χωρίς να αρνείται τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Μέγαρο Μουσικής, πιστεύει ότι τελικά «θα μείνει όρθιο».

Ο πυρήνας των προβλημάτων του Μεγάρου είναι η εξυπηρέτηση των δύο δανείων που σύναψε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων. Το πρώτο, ύψους 150 εκατ. ευρώ και το δεύτερο της τάξης των 95 εκατ. είχαν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οπως μας εξηγεί ο πρόεδρος Ιωάννης Μάνος, η αδυναμία του Μεγάρου να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες οδηγεί σε παρακράτηση της κρατικής ετήσιας λειτουργικής επιχορήγησης ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και, κατά συνέπεια, σε οικονομική ασφυξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις «σε υψηλό επίπεδο» ανάμεσα στη διοίκηση του Ιδρύματος και σε κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα». «Οι συνομιλίες αυτές», εξηγεί ο κ. Ιω. Μάνος, «έχουν στόχο μια οριστική λύση» και «να διασφαλίσουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα του Μεγάρου». Ο κ. Ιωάννης Μάνος ακούει με ανακούφιση τη διάψευση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών για τυχόν εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ αν και ήταν βέβαιος. Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μουσικής δεν ανήκει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, επομένως δεν μπορεί και να εκποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή