Νέες εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GΕΟRGΕS SΙΜΕΝΟΝ

Οι διακοπές του Μαιγκρέ

μετ.: Αργυρώ Μακάρωφ, σελ. 234

Ολο τον χειμώνα ο επιθεωρητής Μαιγκρέ ονειρεύεται την ηρεμία μακριά από το γραφείο του στη Δικαστική Αστυνομία και τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων. Ομως μέσα στην ανεμελιά των διακοπών στη Σαμπλ ντ’ Ολόν, τη ρουτίνα και την πλήξη της κωμόπολης όπου κάνει διακοπές με τη γυναίκα του, οι συνθήκες θα τον εμπλέξουν σε μια ιστορία διπλού φόνου, σ’ ένα περιβάλλον ντόπιων αστών και πιο λαϊκών ανθρώπων, σε ένα σκηνικό με γιατρούς, ανακριτές, καλόγριες, δημοσιογράφους, υπηρέτες και ψαράδες. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1948 και είχε μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

FRΑΝCΟΙS WΕΕRΤS

Οι Σειρήνες της Αλεξάνδρειας

μετ.: Αριάδνη Μοσχονά

εκδ. Πόλις, σελ. 308

Βρυξέλλες 1984. Εργοστάσια κλείνουν, δημόσια έργα εγκαταλείπονται, ανεργία. Ο εικοσιπεντάχρονος δημοσιογράφος Αντουάν Νταγιέζ μαθαίνει αναπάντεχα πως κληρονόμησε απ’ τον παππού του ένα μπαρ που είναι ταυτόχρονα και οίκος ανοχής. Οταν η ηλικιωμένη βοηθός των κοριτσιών βρίσκεται δολοφονημένη και νεοναζί επιτίθενται στο μπαρ και το κάνουν γυαλιά καρφιά, με τη διπλή ιδιότητα του ρεπόρτερ και του κληρονόμου, ο Αντουάν ερευνά την υπόθεση. Ψάχνοντας το παρελθόν θα φτάσει ώς τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής κατοχής και θα ανακαλύψει οικογενειακά μυστικά και ψέματα.

ΑLΑΝ LIGHTMAN

Mr g

Το πείραΓμα του Θεού

μετ. Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 320 – 7,50 ευρώ

Τελικά ο Θεός παίζει ή δεν παίζει ζάρια; Μήπως ήταν πολύ νέος και άπειρος, όταν, πάνω στον ενθουσιασμό του, σκάρωσε τον χώρο, τον χρόνο, τις διαστάσεις του και τους στοιχειώδεις φυσικούς νόμους του; Είχε επιλογές κατά τη δημιουργία ή δεν είχε; Για ποιον λόγο ασχολήθηκε μόνο με την αναδυόμενη πολυπλοκότητα στο αγαπημένο του σύμπαν – και άφησε τα υπόλοιπα σύμπαντα στην τύχη τους; Αραγε προίκισε τη δημιουργία με αιτιότητα τελεολογικού χαρακτήρα ή απλώς άρχισε να φτιάχνει ό,τι να ’ναι χωρίς σκοπό; Ο Αλαν Λάιτμαν έγραψε μια εύθυμη νουβέλα για τη δημιουργική επιστήμη και την ηθική φιλοσοφία.

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Ζώα στα σύννεφα

εκδ. Κέδρος, σελ. 104 – 11 ευρώ

Υστερα από το βιωματικό «Βαθέoς γήρατος», ο Γιάννης Βαρβέρης περνάει με τη συλλογή του «Ζώα στα σύννεφα» -η οποία βρέθηκε στα κατάλοιπά του έτοιμη προς έκδοση- σε ένα θέμα οικείο, σε «πρώτες έννοιες» τις οποίες θα μπορούσε να προσεγγίσει και ο μη μυημένος αναγνώστης. Ετσι, πίσω από τα ζώα και τον κόσμο τους δεν κρύβονται παρά ανθρώπινες συμπεριφορές, ενώ λέγονται αλήθειες που βρίσκονται καλά κρυμμένες μέσα σε μια ποιητική διάσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο έλλογο και το μη έλλογο, ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην υπέρβασή της.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Το «ανακοπτόμενο άλμα»

επιμ.: Β. Βασιλού-Παπαγεωργίου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 400 – 27,70 ευρώ

Τάσεις και αντιστάσεις στην ελληνική εκπαίδευση 1833-2000. Το έργο έχει τέτοια δομή και σύνθεση ώστε αποτελεί έγκυρο ενημερωτικό ανάγνωσμα για τον γενικό αναγνώστη, βιβλίο αναφοράς για τον ανειδίκευτο στο θέμα εκπαίδευση κοινωνικό ή ιστορικό επιστήμονα, βασικό εγχειρίδιο για τον φοιτητή των επιστημών της εκπαίδευσης και εργαλείο δουλειάς για τον ειδικό μελετητή της ιστορίας της εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα. Η επιδιωκόμενη ερμηνευτική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών της νεοελληνικής εκπαίδευσης επιχειρείται με την εξέταση ορισμένων θεμάτων σε διαχρονικές ενότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή