Νέες εκδόσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΛΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ζωή άντρες

εκδ. Ανεμος. σελ. 288

Πόσοι άντρες χωρούν σε μια γυναικεία ζωή; Για πόσους άντρες μπορεί μια γυναίκα να μιλήσει; Για ποιους επιλέγει τελικά να αφηγηθεί, έτσι ώστε η γεύση που θα της μείνει να μην είναι πικρή και το χαμόγελο γκριμάτσα; Αντρες προϋπάρχουν στη ζωή μιας γυναίκας, για να τη διαμορφώσουν, άντρες συναντά καθημερινά, άντρες καθορίζουν τις εποχές της, άντρες την στοιχειώνουν ή την ομορφαίνουν. Σίγουρα όμως η τελική επιλογή του ποιος σηματοδοτεί τις μνήμες της είναι δική της και από αυτό το σημείο μπορεί να αφηγείται.

ΧΑΡΙΤΩΝ ΓΙΩΤΑΚΗΣ

Σπαρτιάτες. Οι σκλάβοι του πολέμου.

εκδ. Χριστάκης

Το μυθιστόρημα αποτελεί καρπό μακρόχρονης και κοπιώδους μελέτης των ιστορικών πεπραγμένων της περιόδου (520 – 480 π.Χ.) στην οποία εκτυλίσσεται. Πρόσωπα, καταστάσεις, συμπεριφορές, γεγονότα, ενδυμασία, οπλισμός αντλήθηκαν από την επισταμένη μελέτη τής εν λόγω ιστορικής περιόδου και συνθέτουν τον καμβά του μυθιστορήματος.

Ε-ΒΟΟΚ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

540 Ιστορίες Οικονομικής Τρέλας

Σκίτσα: Κώστας Μητρόπουλος

http://stergioushop.com/products/79-1974-2013, σελ. 384

Μια καταγραφή, με τη μορφή παραμυθιών, άνω των 540 πραγματικών και συναρπαστικών γεγονότων για το πώς «φαγώθηκαν» 1,3 τρισ. ευρώ. Κλάψτε μέχρι δακρύων με την περιγραφή πραγματικών ιστοριών από τη δημοσιογραφική καριέρα του Δημήτρη Στεργίου και θα πειστείτε για το πώς φτάσαμε εδώ όπου φτάσαμε και φυσικά γιατί χρεοκοπήσαμε. Διαβάστε για τις χρυσές λίρες και τις μαυροφορεμένες χήρες με τις οποίες παίζονταν κάποτε τα «παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο, για το συνδικαλιστικό δικαίωμα των διορισμών, για την υπηρεσία αφύπνισης που λειτουργούσε μόνο μέρα και άλλα ευτράπελα και τραγικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΗΙLΙΡΡΕ ΑSΚΕΝΑΖΥ

Οι τυφλές δεκαετίες

Απασχόληση και ανάπτυξη (1970-2010)

μετ.: Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πόλις σελ. 326

Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς, πέρα από τις ιδεολογικές τους διαφορές, ακολούθησαν την ίδια μέθοδο και έδρεψαν ισχνά αποτελέσματα. Η Γαλλία αποδείχθηκε ανίκανη να διατηρήσει έναν ρυθμό μεγέθυνσης και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες από τις αναδιαρθρώσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Εξάλλου η οικονομική κατάσταση των στιγματιζόμενων κοινωνικών ομάδων έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η αγωνία εξαπλώνεται στη νεολαία και μόνο μια πολύ μικρή ελίτ ξεφεύγει από την κοινωνική κατάθλιψη.

ΜΕΛΕΤΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Μετρική και αφήγηση

Για μια συστηματική μετρική και ρυθμική ανάλυση των καβαφικών ποιημάτων

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 764 – 30 ευρώ

Η μελέτη επιχειρεί μια ποίημα προς ποίημα και στίχο προς στίχο μετρικορυθμική ανάλυση των 154 αναγνωρισμένων καβαφικών ποιημάτων σε άμεσο συσχετισμό με τα εκάστοτε νοηματικά συμφραζόμενα. Ο συγγραφέας εξετάζει λεπτομερώς τον καβαφικό στίχο. Μελετά την κατασκευή του, τη μετρική μορφή του, τη ρυθμική κίνησή του και τις μεταξύ τους σχέσεις. Η αποκάλυψη του μέτρου στις σχέσεις του με τον ρυθμό αποβλέπει πάντα στον νοηματικό και εκφραστικό εμπλουτισμό των συμφραζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή