Η Πάτμος με τον φακό της Ζωής Γαμπιεράκη

Η Πάτμος με τον φακό της Ζωής Γαμπιεράκη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με εικόνες της Ζωής Γαμπιεράκη που δεν έχουν καμιά σχέση με τα στερεότυπα που όλοι μας σχεδόν έχουμε για «το νησί της Αποκάλυψης», εγκαινιάζεται στις 10 Αυγούστου στο Alas Cafe Patmos στην Πάτμο. Οι περισσότερες φωτογραφίες θα μπορούσαν να αναφέρονται σε οποιοδήποτε μέρος της Μεσογείου. Δεν έχουν όμως σχέση ούτε με ηδονικά, λουσμένα στο φως ακρογιάλια. «Είναι μάλλον σκοτεινές και αδρές και έχουν όλες να κάνουν με το πέρασμα, τη μετάβαση: από τη γη στον αέρα, από την επιφάνεια της πέτρας στα έγκατα της γης, από το χτισμένο στο απροσδιόριστο έξω φως, αρχαία δέντρα που οι ρίζες τους μοιάζουν με κλαδιά που υψώνονται στον ουρανό…» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Κώστας Ιωαννίδης.

Η Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, συμπληρώνει: «Η συνομιλία της ασπρόμαυρης με την έγχρωμη εικόνα υποβάλλει την απαιτητική συνθήκη μιας διαφοροποιημένης οπτικής: ψάξε όσο θέλεις την ομορφιά, σου δίνεται απλόχερα, μα η ευκολία είναι δοσμένη με το σταγονόμετρο – και λάβε υπ’ όψιν τα κλειδιά των διαφορετικών αναγνώσεων. Γιατί το ίδιο το τοπίο είναι μια συλλαβή, μια νότα, που μπορείς να την διαβάσεις και να την τραγουδήσεις σε πολλές κλίμακες». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή