Νεες εκδοσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

DΑΝ ΒRΟWΝ

Ιnferno

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 668

«Ψάξε και θα βρεις». Αυτή η φράση γυρνά διαρκώς στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου ανήμπορος να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί. Επειτα από μια επίθεση, ο Λάνγκντον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκντον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης. Με οδηγό στίχους από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, οι δύο φυγάδες πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες που κρύβονται μέσα σε περίφημα έργα τέχνης.

ΣΙΛΒΕΝ ΡΕΪΝΑΡ

Σκοτεινός άγγελος

Η κόλαση του Γκάμπριελ

μετ.: Εφη Τσιρώνη, εκδ. Τουλίπα σελ. 718

Αινιγματικός και μυστηριώδης, ο καθηγητής Γκάμπριελ Εμερσον έχει μια διπλή ζωή. Το πρωί είναι ο παγκοσμίου φήμης μελετητής του Δάντη. Και το βράδυ ο αφοσιωμένος κυνηγός των ηδονών που κατορθώνει να στραγγίζει κάθε απαγορευμένο καρπό. Μέσα του όμως τον βασανίζει κρυφά το σκοτεινό του παρελθόν. Οταν η αθώα Τζούλια Μίτσελ αποφασίζει να κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στον Δάντη, ο Γκάμπριελ την ξεχωρίζει καθώς υπάρχει ανάμεσά τους ένας ακαθόριστος δεσμός, μια μυστήρια σχέση που θα θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο (1946-1947)

επιμ. Χρήστος Δανιήλ

εκδ. Αγρα, σελ. 216 – 15,50 ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 1945, η υπερρεαλίστρια ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου έφυγε στη Γαλλία με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα». Ο Ανδρέας Εμπειρίκος με τον οποίο ήταν παντρεμένη ώς το 1943 την είχε εφοδιάσει με συστατικές επιστολές για να συναντήσει Γάλλους υπερρεαλιστές και ψυχαναλυτές. Στις επιστολές της η Χατζηλαζάρου γράφει στον ποιητή για τις συναντήσεις της. Οι ανέκδοτες επιστολές συνοδεύονται από τέσσερα άγνωστα ποιητικά γραπτά της Μάτσης και τρία γαλλικά ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Ενα φτυάρι στον Αρη

εικον.: Βάλλυ Λιάπη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 84 – 14,40 ευρώ

Τρεις φημισμένοι αστροναύτες αναγκάζονται να αποχωρήσουν ξαφνικά από τον Αρη ξεχνώντας εκεί ένα φτυάρι. Οι Αρειανοί δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο αντικείμενο. Τι πρέπει να το κάνουν; Να το γλείψουν; Να το λατρέψουν; Ή μήπως να το γαργαλήσουν; Οι μέρες περνούν και οι Αρειανοί συνεχίζουν να απορούν, να προβληματίζονται και να διαπληκτίζονται. Ωσπου ένα πρωί, ένας Αρειανός έχει μια φαεινή ιδέα. Ποια είναι αυτή ιδέα; Πώς οι Αρειανοί θα χρησιμοποιήσουν το φτυάρι;

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ επιμ.

«…γνώριμος και ξένος…»

Η νεοελληνική λογοτεχνία σε άλλες γλώσσες

εκδ. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σελ. 326

Ο τόμος περιέχει εισηγήσεις επιστημόνων που παρουσιάστηκαν σε δύο ημερίδες που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στις οποίες μελετάται, καταγράφεται και αξιολογείται το φαινόμενο της μετάφρασης της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε 17 άλλες γλώσσες, από τις απαρχές μέχρι την έναρξη του 21ου αιώνα. Θέματα που τίθενται είναι η καταγραφή των μεταφράσεων των έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η μελέτη των πρακτικών δεξίωσης των έργων στις χώρες υποδοχής και η δυναμική που ανέπτυξε η συνάντηση του νεοελληνικού με το ξένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή