Ατζέντα

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ

Η γλυπτική μεταφυσική του λευκού

Τα γλυπτά της Εύας Καρύδη παρουσιάζονται σε ατομική της έκθεση στην Gallery Genesis της οδού Χάρητος 35 (έως τις 26/10). Εργα μεγάλης υπαινικτικής δύναμης, ανθρωπομορφικά και έμπλεα συμβολισμού, αφηγούνται διαδρομές πολλαπλών αναγνώσεων. Σπάνια βλέπουμε στην Αθήνα ατομικές εκθέσεις γλυπτικής, που μειοψηφούν πάντα έναντι της ζωγραφικής. Η Εύα Καρύδη μας φέρνει έργα με τόλμη και «ραγισμένη σαφήνεια». Οπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού, «η Εύα Καρύδη υπαινίσσεται το φθαρτό της ανθώπινης φύσης, αλλά και την αέναή της εξέλιξη. Επιλέγοντας συχνά τα ίδια οικεία μοντέλα, τρέποντάς τα σε λευκά ή ωχρά πλαστικά έμβια πεδία και ορίζοντας αποσπάσματα χώρων με εκτυφλωτικά φωτεινά διάκενα και συμπληρωματικές σκιές, η Καρύδη γεννά μικρά σκοτεινά ποτάμια αποχωρισμού και φωτεινές όχθες επανεύρεσης».

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία Κωνσταντίνου Βήτα στη Στέγη

Δύο συναυλίες δίνει απόψε και αύριο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ο Κωνσταντίνος Βήτα. Τη θέση των υπολογιστών του παίρνουν είκοσι κορυφαίοι σολίστ, το μουσικό σύνολο των Artefacts Εnsemble, οι οποίοι θα αναδημιουργήσουν και θα μετασχηματίσουν με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων τις δικές του συνθέσεις. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Θεοδώρα Μπάκα. Το σύνολο Artefacts Εnsemble από το 2007 κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς, δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων. Μεταξύ τους, οι Θοδωρής Βαζάκας, Μάνος Βεντούρας, Δημήτρης Γκόγκας, Μάριος Δαπέργολας, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης κ.ά. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Λ. Συγγρού 107-109.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Συναυλία «Μίκης & Μάνος in jazz»

«Μίκης & Μάνος in jazz» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας συναυλίας που προτείνει ο τζαζίστας Δημήτρης Καλαντζής, ο οποίος με το Κουιντέτο του και τη συμμετοχή της διάσημης Πορτογαλίδας τραγουδίστριας Ντούλτσε Πόντες θα εμφανιστεί την Πέμπτη (3/10) στο Ηρώδειο. Το πρόγραμμα της παράστασης καλύπτει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από τη συνθετική παραγωγή του Μίκη Θεοδωράκη από τις «Μικρές Κυκλάδες» ώς το «Αξιον Εστί» καθώς και μελωδίες και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που γράφτηκαν κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται για την ενίσχυση των σκοπών του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας του Καρκίνου ΕΛ.Ι.Ε.Κ. Στο Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή παίζουν γνωστοί Ελληνες τζαζίστες: ο Τάκης Πατερέλης, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο ίδιος ο Δημήτρης Καλαντζής. Συμμετέχει η Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Αττικής Ματιές»

Με τη διεισδυτική ματιά του Παναγιώτη Σ. Πέστροβα, η Αττική προβάλλει μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες και αρχιτεκτονικά σπαράγματα. Με ευαισθησία και γνώση, ο Παναγιώτης Πέστροβας παρουσιάζει φωτογραφικές καταγραφές από την Αθήνα αλλά και από τη γενέτειρά του, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, το Λαύριο και το Μαρκόπουλο στο Muddler Bar (Περικλέους 56), στις 4, 5, 6/10 Οκτωβρίου.

ΘΕΑΤΡΟ

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην»

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφει στο Θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14) το έργο «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του ιδιόρρυθμου κυρίου Γκρην. Στο πλευρό του, ο Τάσος Ιορδανίδης στον ρόλο του νεαρού Ρος Γκάρντινερ, στον οποίο επιβάλλεται από το δικαστήριο να επισκέπτεται κάθε Πέμπτη τον εκκεντρικό ηλικιωμένο. Το πρώτο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και έκτοτε έχει παρουσιαστεί πάνω από 400 φορές σε όλο τον κόσμο. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7.30 μ.μ. και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. Πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Μουχαμπέτ»

Η ελληνική και τουρκική μουσική παράδοση συναντούν την τζαζ στη συναυλία με τίτλο «Μουχαμπέτ», την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3). Ο μουσικός και συνθέτης Cihan Turkoglu (φωνή, σάζι) από την Τουρκία, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αθήνα από το 2009, συμπράττει ξανά με τον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο (φωνή, σάζι) μετά την πρώτη τους συνεργασία στον «Λαβύρινθο» του Ross Daly. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο www.ticketservices.gr.

ΒΙΒΛΙΟ

Δημιουργική γραφή

Ανοιχτή εκδήλωση ανάγνωσης διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο την Τετάρτη 2/10, 6 μ.μ., στο «Λεξικοπωλείο», Στασίνου 13, Παγκράτι. Οι ομάδες συγγραφής είναι μέρος του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Kingston Writing School του Λονδίνου. Απευθύνονται σε συγγραφείς που επιθυμούν δημιουργική διάδραση με το κοινό. Συμμετέχουν οι: Μανίνα Ζουμπουλάκη, Αλέξανδρος Ντερπούλης και Σόφκα Ζηνόβιεφ. Συντονιστής θα είναι ο Βαγγέλης Προβιάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΟLVΙΟ

Χορός

Η παράσταση «A little dream» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαδάκη και χορογραφία της Ιριδας Κυριακοπούλου για τρεις βραδιές στο θέατρο Olvio (30/9, 1/10, 2/10). 9.30 μ.μ. Φαλαισίας 7, Γκάζι.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Παλαιά Μουσική

Τo φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27) με ένα αφιέρωμα στο έτος 1257 και στην Αυλή του βασιλιά της Καστίλλης, Αλφόνσου του Ε΄ του Σοφού, στον οποίο αποδίδονται πολλοί από τους περίφημους 420 ύμνους στην Παναγία. Συμμετέχουν το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (Δημήτρης Κούντουρας, Tobias Schlierf, Θύμιος Ατζακάς, Ηλέκτρα Μιλιάδου) και η Σαβίνα Γιαννάτου. Απόψε και αύριο στις 8.30 μ.μ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βίκυ Μοσχολιού

Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού και στα τραγούδια της θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44). Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Γιώργος Ζαμπέτας, Μαρία Κανελλοπούλου, Νάντια Καραγιάννη, Νίκος Καρακαλπάκης, Ελένη Νταλάρα, Πένυ Ξενάκη, Σόφη Παππά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Λυδία Σέρβου, Κώστας Σμοκοβίτης, Μαρία Σουλτάτου και Νίκος Αβαγιανός. Εναρξη στις 9 μ.μ. Είσοδος 12 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή