Μικροί μάγοι, δεκάχρονοι σκηνοθέτες

Μικροί μάγοι, δεκάχρονοι σκηνοθέτες

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρωματιστά χαρτιά, κιμωλίες, πλαστελίνη, φύλλα, σπάγκοι, συνδετήρες και μπισκότα… Τι άλλο χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια ταινία; Σε λίγες μέρες η νέα τάση της Αθήνας ξεκινάει. Ο λόγος για τους «Μικρούς Μάγους», ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας με επικεφαλής τη βραβευμένη εικαστικό και εκπαιδευτικό Χριστίνα Ντεπιάν, που θα πραγματοποιηθεί στο Exile Room στο κέντρο της Αθήνας σε λίγες ημέρες.

Οπότε φέτος το πρόγραμμά μας δεν θα έχει μόνο θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, χορό, καράτε. Φέτος, μικροί και μεγάλοι θα δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο: την τέχνη του κινηματογράφου ως μια νέα πρόταση εκπαίδευσης.

Ο στόχος του εργαστηρίου στο Exile Room είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τεχνικές της κινούμενης εικόνας παίζοντας, δοκιμάζοντας και δημιουργώντας μικρές ταινίες. Θα δουν κινούμενα σχέδια και θα κατασκευάσουν, θα φωτογραφίσουν και θα ηχογραφήσουν ένα δικό τους ταινιάκι που στο τέλος του προγράμματος θα ανέβει στο Διαδίκτυο. Τα μικρά της δευτέρας και τρίτης δημοτικού είναι οι «μικρομηκάδες» της παρέας φτιάχνοντας με διάφορα υλικά κινούμενα κολλάζ εικόνας και ήχου. Τα πιο μεγάλα παιδιά θα δουλέψουν με την τεχνική του cut-out animation. Με χρωματιστά χαρτιά (ζωγραφισμένα, κολλάζ και ανάγλυφα από πλαστελίνη) θα φτιάξουν τις φιγούρες και το περιβάλλον που θα εικονογραφήσει το σενάριό τους. Εννοείται πως το σάουντρακ θα το φτιάξουν με δικές τους φωνές και ήχους!

«Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να γίνουν περισσότερο συνειδητοί θεατές των οπτικών μέσων, όπως και δημιουργοί μιας δικής τους γλώσσας και αισθητικής» αναφέρει η Χριστίνα Ντεπιάν μιλώντας για το σκεπτικό των εργαστηρίων. «Πριν από 35 χιλιάδες χρόνια τρεμόπαιζαν εικόνες ζώων στους τοίχους σπηλιών φωτισμένες από μια φωτιά ή λυχνάρια. Τα ζώα αυτά είχαν συχνά οχτώ πόδια, όχι επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να απεικονίζουν σωστότερα τα τετράποδα της εποχής αλλά γιατί πιθανώς ήθελαν να δώσουν την εντύπωση της κίνησης. Από τότε μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξελίσσουν την τεχνολογία έτσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν μορφές ή αντικείμενα σε κίνηση. Ολοι όμως ξέρουμε ότι ούτε τα προϊστορικά τετράποδα ούτε οι Monsters κινούνται στα αλήθεια. Ξέρουμε όμως γιατί μοιάζουν να κινούνται;

»Ξεκινώντας από προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια διανύουμε την ιστορία των οπτικών μέσων φτάνοντας στη σημερινή εποχή. Στη διάρκεια των εργαστηρίων δημιουργεί η κάθε ομάδα παιδιών ένα ταινιάκι όπου ο καθένας είναι αναντικατάστατος για το αποτέλεσμα που προκύπτει. Στο εργαστήριο χρησιμοποιούμε τον ιστότοπο www.kinoumeno.gr που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει παιδιά, αρχάριους και εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ταινιών με τις τεχνικές κινούμενης εικόνας».

​​- Στο Exile Room τα εργαστήρια απευθύνονται σε δύο ηλικιακές ομάδες: η ομάδα «Μικρού Μήκους» και η ομάδα «Κινούμενα Καρέ» (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ. 210-32.23.394).

«Ονειρέψου μαζί μας, αν τολμάς»

Κινηματογράφος λοιπόν το νέο μας εξωσχολικό; Ετσι φαίνεται, καθώς υπάρχει συνέχεια. Πέρα από το γεγονός πως τα εργαστήρια στο Exile Room θα συνεχισθούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το ίδιο ισχύει για το 3ο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στο σινεμά Παράδεισος στον Κορυδαλλό, ξεκινώντας σε λίγες ημέρες (12 Οκτωβρίου) με διάρκεια έως τον Μάιο του 2014. Με ένα εισιτήριο των 2 ευρώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παλιές και καινούργιες παιδικές ταινίες, προβολές – έκπληξη, αφιερώματα σε σπουδαίους καρτουνίστες, συζητήσεις με Ελληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, εργαστήρια ζωγραφικής, θεάτρου σκιών, παραστάσεις παιδικού θεάτρου, μαριονέτας κ.ά.

Η κοινωνική προσφορά δεν λείπει από το φεστιβάλ, αφού οι δύο πρώτες εναρκτήριες προβολές θα έχουν ακόμα πιο μειωμένο εισιτήριο για παιδιά από οικογένειες ανέργων, ενώ στην πρώτη προβολή κάθε Σαββάτου η είσοδος θα είναι ανταλλακτική με τρόφιμα ή ρούχα, τα οποία θα συγκεντρώνονται από το πρόγραμμα «Στηρίζω» του Δήμου Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Καζιάνης, διοργανωτής του Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου, εξήγησε τις «ανάγκες» που γέννησαν το φεστιβάλ. «Ονειρέψου μαζί μας αν τολμάς» είναι το σύνθημά μας για το φετινό φεστιβάλ «Τα Παιδιά πάνε σινεμά»: «Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την οικογένεια προσπαθούμε με το πρόγραμμά μας να σηκώσουμε από το σπίτι τους γονείς και τα παιδιά να έρθουν στον κινηματογράφο Παράδεισος και αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας. Δεν θέλουμε με την κρίση να αποκλειστεί κανένα παιδί από την τέχνη.

Η τέχνη, κυρίως του κινηματογράφου, είναι σημαντική γιατί μόνο με αυτήν μπορείς να ταξιδέψεις με τα καρέ του σε πολύχρωμες πόλεις κρατώντας ένα μπουκέτο μπαλονιών (“Ψηλά στον ουρανό”), να πας στο Διάστημα παρέα με ένα σκουπιδιάρικο (“Wall-E”), να κάνεις ταξίδια με πελώριους φιλικούς Δράκους που έχουν σπασμένο φτερό (“Εκπαιδεύοντας τον Δράκο 2”). Θέλουμε με το φεστιβάλ μας να δώσουμε ξανά όνειρα στα παιδιά».

​​- Το 3ο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου τελεί υπό την αιγίδα του Young Audience Group των Europas Cinemas. Cine Παράδεισος (Ζάππα 4, Κορυδαλλός, τηλ. 210-49.60.955).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή