Προ-βολες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ασυνήθιστα πολύ κόσμο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη μικρή, άχαρη πλατεία απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.

Ανοίγω παρένθεση: για κάποιον λόγο όλες οι πλατείες που διαθέτουν υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Ελλάδα είναι συνήθως άχαρες. Προκειμένου να «βολευτούν» εξαερισμοί και άλλες παρόμοιες απολήξεις λειτουργικού χαρακτήρα, προκύπτουν διάφορες μικροκατασκευές στην επιφάνεια της άτυχης πλατείας. Δυστυχώς, η πλατεία της Βαρβακείου κατέχει υψηλό βαθμό ατυχίας.

Επιστροφή στο σημείωμα: το πλήθος της Παρασκευής γιόρταζε τα εγκαίνια της Στέγης «ΣυνΑθηνά» που θα φιλοξενηθεί στο αναμορφωμένο «κτίριο», το μοναδικό που βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου και ακριβώς απέναντι από την Αγορά. Κατασκευάστηκε το 2004 για να φιλοξενήσει ένα κιόσκι ενημέρωσης των επισκεπτών της ολυμπιακής Αθήνας. Μετά έγινε αναψυκτήριο, μετά ανακάλυψαν στον δήμο ότι αυτή η χρήση δεν προβλέπεται και στη συνέχεια έμεινε άδειο. Τώρα, με πρωτοβουλία του δήμου και της πλατφόρμας «ΣυνΑθηνά», που αποτελεί συνδετικό κρίκο με τις ομάδες πολιτών, η αμήχανη αυτή κατασκευή σουλουπώθηκε, βάφτηκε και απέκτησε πράσινη στέγη. Κυρίως έγινε χρήσιμη: θα στεγάσει ομάδες που εργάζονται για το καλό της Αθήνας.

Οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και τα αποτελέσματα του πρότζεκτ «Νύχτα Μέρα» που υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα. Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από την τοποθέτηση ειδικών εκτυπώσεων στα οχτώ ρολά των καταστημάτων της πρόσοψης της Βαρβακείου Αγοράς. Οι εκτυπώσεις είναι εμποτισμένες με anti grafiti μεμβράνη, που τις προστατεύει από τις απόπειρες «tagging» (υπογραφών) και αποτελούν ευγενική χορηγία της εταιρείας Κούρος S.A. και του κ. Ιωάννη Τσεπέρκα (είναι ο ίδιος άνθρωπος που χορήγησε τον καθαρισμό του Κτιρίου Αβέρωφ τον περασμένο Ιούνιο!).

Οι εκτυπώσεις του Καμίλο Νόλλα απεικονίζουν το εσωτερικό και τα προϊόντα των οχτώ καταστημάτων σε μία τυπική καθημερινή ημέρα. Με αποτέλεσμα, τη νύχτα ο επισκέπτης της οδού Αθηνάς να βλέπει τις φωτογραφίες μιας τυπικής, καθημερινής ημέρας στην Αγορά.

Ολα μπορούν να αλλάξουν. Ακόμα και στις πλατείες με τα υπόγεια πάρκινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή