Βραβείο Booker στην 28χρονη Ελινορ Κάτον

Βραβείο Booker στην 28χρονη Ελινορ Κάτον

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Η πιο νέα σε ηλικία νικήτρια του λογοτεχνικού βραβείου Man Booker είναι η 28χρονη Νεοζηλανδή Ελινορ Κάτον, στην οποία, προχθές το βράδυ, απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση για μυθιστόρημα του αγγλόφωνου κόσμου. Η Κάτον δεν είναι μόνο η πιο νέα νικήτρια στην ιστορία του 45χρονου θεσμού, αλλά και η συγγραφέας που έγραψε το ογκωδέστερο βιβλίο.

Το Man Booker Prize 2013 το πήρε για το 832 σελίδων μυθιστόρημά της με τίτλο «The Luminaries». Είναι ένα βικτωριανό μυθιστόρημα μυστηρίου που διαδραματίζεται στη Νέα Ζηλανδία την εποχή των χρυσωρύχων τον 19ο αιώνα. «Είναι ένα συναρπαστικό έργο. Είναι ένα λαμπρό έργο. Είναι τεράστιο χωρίς να πλατιάζει», δήλωσε ο Robert Macfarlaine, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων. Το βραβείο επέδωσε στην περιχαρή Ελινορ Κάτον, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και η τελετή πήρε μεγάλη δημοσιότητα όπως κάθε χρόνο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η Ελινορ Κάτον απέσπασε το βραβείο κύρους ανταγωνιζόμενη δημοφιλείς και διάσημους συγγραφείς όπως ο Κολμ Τόιμπιν, ο Τζιμ Κρέις, η Τζούμπα Λαχίρι, κ.ά. Οι υπόλοιποι πέντε συγγραφείς στο shortlist έλαβαν 2.500 στερλίνες έκαστος, καθώς και μία χειροποίητη βιβλιοδετημένη έκδοση του υποψήφιου για το βραβείο μυθιστορήματός τους. Από το επόμενο έτος, το Man Booker Prize θα είναι ανοικτό σε όλους τους συγγραφείς του κόσμου με μόνο κριτήριο το υποψήφιο βιβλίο να είναι γραμμένο στην αγγλική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή