Η ορφανή Αννυ ή Αλλυ που παραλίγο να γίνει Οτο

Η ορφανή Αννυ ή Αλλυ που παραλίγο να γίνει Οτο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολιβερ Τουίστ, Τομ Σόγιερ, Πολυάννα, Τζέιν Εϊρ, μικρός Ρεμί, ο ήρωας του βιβλίου του Εκτορα Μαλό «Χωρίς οικογένεια», είναι μερικά από τα λογοτεχνικά ορφανά που αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Εχει όμως και το θέατρο τη δική του πασίγνωστη μικρή ορφανή, την Αννυ, μια ιστορία που πριν φτάσει στο θέατρο -στο σανίδι ανέβηκε αμέτρητες φορές- έχει τη δική της εντυπωσιακή διαδρομή, στην οποία εμπλέκονται η ποίηση, τα κόμικς, ακόμα και το Κραχ του 1929!

Πρώτα πρώτα, το όνομα με το οποίο έγινε γνωστό παγκοσμίως το μιούζικαλ, το «Αννυ», ήταν απλώς… τυπογραφικό λάθος! Χάρη στην έρευνα που πραγματοποίησε η βραβευμένη συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, πνοή στη μικρούλα ορφανή Αννυ πρωτοέδωσε ο Αμερικανός ποιητής James Whitcomb Riley (1849-1916) στο ποίημά του «Η μικρή ορφανή Αννυ» το 1885. Ο πρώτος τίτλος ήταν «Το μικρό ξωτικό» και το ποίημα αναφερόταν σ’ ένα υπαρκτό πρόσωπο, τη 12χρονη ορφανή Marie Alice (Allie) που έμενε στη γειτονιά του Riley.

Στην τρίτη έκδοση του ποιήματος ο Riley άλλαξε τον αρχικό τίτλο σε «Η μικρή ορφανή Allie», αλλά ένα τυπογραφικό λάθος μετέτρεψε το Allie σε Annie. Το ποίημα εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και ακόμα απαγγέλλεται στις γιορτές του Halloween. Ομως η εκδοτική επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που το λάθος δεν διορθώθηκε.

«Βάλ’ του μια φούστα»

Τα χρόνια πέρασαν και το 1924 ο Harold Gray δημιουργεί την πιο επιτυχημένη εικονογραφημένη σειρά στην εφημερίδα Dailey News της Νέας Υόρκης, με πρωταγωνίστρια τη μικρή κοκκινομάλλα ορφανή Annie. Στην αρχή, ο ήρωας ήταν αγόρι, ο Oto. Ο εκδότης της εφημερίδας όμως τον πίεσε να το κάνει κορίτσι: «Βάλ’ του μια φούστα και βάφτισέ το Annie, όπως το ποίημα του Riley».

Στις 5 Αυγούστου 1924 η Αννυ συστήνεται στο κοινό και η πρώτη της εμφάνιση τελειώνει με μια προσευχή: «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, κάνε με ένα καλό κοριτσάκι για να βρεθούν καλοί άνθρωποι να με υιοθετήσουν. Ετσι θα έχω έναν μπαμπά και μια μαμά να μ’ αγαπούν». Το 1930 η Αννυ έγινε ηρωίδα ραδιοφωνικής εκπομπής που συντρόφευε χιλιάδες παιδιά. Η εκπομπή κράτησε ώς το 1942 και θεωρήθηκε από τις πιο δημοφιλείς του αμερικανικού ραδιοφώνου.

Εν τω μεταξύ, η πορεία του κόμικ συνεχιζόταν το ίδιο δυναμικά. Σε έρευνα που έγινε το 1937, το κόμικ είχε κερδίσει όλους τους άλλους χάρτινους ήρωες και βρισκόταν πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού. Η Αννυ ήταν δυναμική, δίκαιη, αισιόδοξη και μόνο ένα πράγμα δεν μπορούσε να κάνει: να μεγαλώσει.

Οταν πέθανε ο δημιουργός της, ο Gray, το 1968, αρκετοί καλλιτέχνες συνέχισαν τις ιστορίες της Αννυ, χωρίς να μειωθεί ούτε στιγμή η δημοτικότητά της. Στις 13 Μαΐου του 2010 η Tribune Media Services ανακοίνωσε ότι προτίθεται να σταματήσει την έκδοση του διαχρονικού και δημοφιλούς κόμικ και η κοκκινομάλλα Αννυ, που στο μεταξύ είχε κόψει τα μαλλιά της και είχε φορέσει τζιν παντελόνι, συνάντησε τους αναγνώστες της για τελευταία φορά δύο μήνες προτού συμπληρώσει τα 86 της χρόνια.

Και στην Αθήνα

Στις 22 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην οδό Πειραιώς το μιούζικαλ «Annie», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1977. Στην τωρινή ελληνική του παρουσίαση ο δημοφιλής Μιχάλης Χατζηγιάννης υποδύεται τον δισεκατομμυριούχο Ολιβερ Γουόρμπακς, η Κατερίνα Παπουτσάκη την Γκρέις Φάρελ, τη γραμματέα του, και στον ρόλο της δεσποτικής και αυταρχικής Μις Χάνιγκαν, της διευθύντριας του ορφανοτροφείου, εναλλάσσονται η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Αννα Παναγιωτοπούλου. Στον ρόλο του Σάντι, του σκύλου με τον οποίο συνδέεται πολύ η Αννυ, εμφανίζεται το αδέσποτο της οδού Πειραιώς που υιοθετήθηκε και εκπαιδεύτηκε για τις ανάγκες του έργου.

Τη μικρή κοκκινομάλλα Αννυ θα ενσαρκώνουν, εναλλάξ, οι μικρές Αννα-Μαρία Κόρνια και Δανάη Βασιλοπούλου, δύο από τα δεκαπέντε επικρατέστερα κορίτσια που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 350 υποψηφιότητες. Τη σκηνοθεσία, την απόδοση κειμένων και στίχων υπογράφει η Θέμις Μαρσέλλου.

Το μιούζικαλ «Annie» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο από τον Τζον Χιούστον το 1982, ενώ το 2014 ετοιμάζεται νέα παρουσίαση με την Κάμερον Ντίαζ στον ρόλο της κακής Μις Χάνιγκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή