Νέες εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗΣ

Γαλάζια αγελάδα

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 304 – 14,40 ευρώ

Το μυθιστόρημα στηρίζεται στις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις ενός υπαρκτού προσώπου. Σκοπός του συγγραφέα είναι χρησιμοποιώντας την Ιστορία (Νοεμβριανά του 1916, Κίνημα του 1935, Κατοχή, Εμφύλιος, μεταπολεμικά χρόνια, Μεταπολίτευση) ως καμβά στη σύνθεσή του, να μιλήσει κυρίως για τη συναισθηματική περιπέτεια των ηρώων του, που είχαν το ακριβοπληρωμένο προνόμιο να συμμετάσχουν είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως κομπάρσοι σε δραματικά ιστορικά γεγονότα. Μνημονεύονται πολλά ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αντών Τσαούς, ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Αβέρωφ, ο Μητσοτάκης.

 

ΠΟΙΗΣΗ

ΕUGΕΝΙΟ ΜΟΝΤΑLΕ

Ημερολόγιο του ’71

Dario del ’71

μετ. Νίκος Αλιφέρης

εκδ. Αγρα, σελ. 144 – 9,50 ευρώ

Μαζί με το «Ημερολόγιο του ’72» η ποιητική εργασία του Ιταλού  Μοντάλε ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1972. Πρόκειται για την ύστερη περίοδο της τέχνης του, η οποία χαρακτηρίζεται από μιαν αλλαγή πλεύσης. Ξεκινά λίγο νωρίτερα με το «Σατιρικόν», πραγματοποιεί στροφή από το υψηλό προς το κωμικό και το γκροτέσκο – αλλά και προς τον διακριτικό τόνο ή τη μετρημένη έκφραση.  Πραγματοποιεί επίσης στροφή από το λυρικό αίσθημα προς μια ποίηση πιο στοχαστική. Ο Μοντάλε τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ του 1975. Η έκδοση είναι δίγλωσση.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΗΙLΙΡ ΚΕRR

Μοιραία Πράγα

μετ. Δημήτρης Αθηνάκης

εκδ. Κέδρος, σελ. 504 – 16 ευρώ

Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, η πιο σκοτεινή φυσιογνωμία των υψηλόβαθμων ναζί και νέος Προστάτης του Ράιχ στη Βοημία και στη Μοραβία, διατάζει τον Μπέρνι Γκούντερ να τον επισκεφθεί στην έπαυλή του στην Πράγα. Ο Μπέρνι ευχαρίστως θα το απέφευγε καθώς μαθαίνει ότι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι είναι ανώτερα στελέχη των Ες Ες. Οταν ανακαλύπτεται το πτώμα του Αλμπερτ Κούτνερ, λοχαγού των Ες Ες σε ένα δωμάτιο κλειδωμένο από μέσα, ο Μπέρνι αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη υπόθεση.  Αν αποτύχει διακυβεύεται όχι μόνο η υπόληψή του αλλά και η υπόληψη ενός ιδιαίτερα εκδικητικού άνδρα.  

ΛΙ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Το κορίτσι κάτω από την ελιά

μετ. Ελλη Συλογίδου

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 558

Η Πηνελόπη ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην κοσμική ζωή του Λονδίνου. Νιώθει όμως ότι θα φυλακιστεί για πάντα σε ένα χρυσό κλουβί. Η αδελφή της την καλεί στην Ελλάδα και η Πένι αρπάζει την ευκαιρία να δραπετεύσει σε ένα διαφορετικό μέλλον. Φτάνοντας στην Αθήνα επανεφευρίσκει τον εαυτό της ως φοιτήτρια και ανακαλύπτει τι πραγματικά θέλει: να γίνει νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. Τότε ξεσπά ο πόλεμος. Η Πένι βρίσκεται στην Κρήτη. Η τόλμη και το θάρρος της θα γοητεύσουν έναν Γερμανό αξιωματικό. Εξήντα χρόνια αργότερα η Πένι επιστρέφει στην Κρήτη.

 Α.J. ΚΑΖΙΝSΚΙ

Ο τελευταίος καλός άνθρωπος

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 492 – 13,30 ευρώ

Στο Πεκίνο ένας μοναχός πέφτει νεκρός στο δωμάτιό του. Ενα πύρινο σημάδι διατρέχει τη ράχη του. Στη Βομβάη ένας δημοφιλής οικονομολόγος που βοηθάει τους φτωχούς πεθαίνει με τον ίδιο τρόπο. Παρόμοιοι θάνατοι αναφέρονται σε όλο τον κόσμο. Ποιος σκοτώνει έντιμους ανθρώπους σε όλη την υφήλιο; Στην Κοπεγχάγη την υπόθεση αναλαμβάνει ο ντετέκτιβ Νιλς Μπέντσον. Η αποστολή του είναι να ειδοποιήσει τους «καλούς» ανθρώπους της Δανίας. Ο Μπέντσον όμως έχει εκπαιδευτεί να διακρίνει το κακό. Ενα προς ένα τα ονόματα στη λίστα του διαγράφονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή