«Searchlight and Sunglasses», βιβλίο της νέας εποχής

«Searchlight and Sunglasses», βιβλίο της νέας εποχής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο Ιδρυμα Knight Foundation, οι ψηφιακοί γηγενείς ταξιδεύουν χωρίς πολλά βάρη. Δίχως πολυκαιρισμένες συσκευές ή παλιές ιδέες να τους τραβάνε προς τα κάτω, μιλώντας για τις ημέρες των θαυμάτων. Μεγάλωσαν με τα έξυπνα κινητά και έχουν όλο τον κόσμο στα χέρια τους». Δίπλα στις λέξεις του Ερικ Νιούτον, Αμερικανού δημοσιογράφου και συμβούλου του προέδρου του ιδρύματος για τη δημοσιογραφία, Knight Foundation, ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά ηλίου ακολουθεί το βλέμμα του αναγνώστη. Λίγο πιο πάνω, στην ηλεκτρονική σελίδα, εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζουν αποσπασματικά τη διαδρομή από τις πρώτες τοιχογραφίες των ανθρώπων των σπηλαίων, μέχρι τη σημερινή εποχή, αυτή «των θαυμάτων». Προϊόν της, και μάλιστα πρωτοποριακό, είναι και το διαδραστικό βιβλίο «Searchlight and Sunglasses» του Ερικ Νιούτον, γραμμένο στα αγγλικά, με θέμα του τη δημοσιογραφία του μέλλοντος και την επικοινωνία.

Από την εισαγωγή ακόμη, η εμπειρία της ανάγνωσης ενισχύεται με βίντεο από το youtube που παρουσιάζουν την καταστροφή του γιγάντιου Ζέπελιν των Γερμανών «Χίντεμπουργκ», το 1937, αλλά και οπτικοακουστικές οδηγίες για το πώς μπορεί να περιηγηθεί κάποιος στο πλούσιο περιεχόμενο του «Searchlight and Sunglasses». Ταυτόχρονα, σε καθένα από τα πέντε κεφάλαια του διαδραστικού βιβλίου υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού μέσω Facebook αλλά και η εμπεριστατωμένη τοποθέτηση των αναγνωστών σε δομημένα ντιμπέιτ, συναφή με τα υπό εξέταση ζητήματα.

Σε αυτή τη διττή προσέγγιση στη νέα εποχή της επικοινωνίας, μέσα από τη φόρμα αλλά και το περιεχόμενο, ο αναγνώστης γίνεται συμμέτοχος στη δημιουργική διαδικασία και καλείται να υποβάλει εργασίες απαντώντας σε προκαθορισμένες ερωτήσεις ή να συμμετέχει στον διάλογο για ζητήματα όπως ο διαμεσικός αλφαβητισμός (transliteracy).

Οπτικοακουστικό υλικό

Η ιστορία του μέλλοντος της ενημέρωσης διανθίζεται με διαδραστικά γραφήματα και οπτικοακουστικό υλικό, μεταβάλλοντας ουσιαστικά τα όρια της ανάγνωσης και εμπλουτίζοντάς την με πρακτικές της τηλεεκπαίδευσης και των πολυμέσων. Αλλωστε, για εκείνους που παρακολουθούν και αναλύουν τις τεχνολογικές μεταβολές στο ευρύ πεδίο του Διαδικτύου αλλά και σε αυτό της ανάγνωσης, ήταν δεδομένο ότι τα διαδραστικά βιβλία αποτελούν μέρος αυτού που έρχεται.

Ενδεχομένως και γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ερικ Νιούτον ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο του «Searchlight and Sunglasses» με τη φράση του Ιουλίου Βερν, «ό,τι μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος, κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει πραγματικότητα». Το βιβλίο μπορείτε να το επισκεφθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://searchlightsandsunglasses.org/ .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή