Νέες εκδόσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΟΝΥ ΜΑRRΑ

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων

μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Ικαρος

σελ. 486

Το 2004, σε ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αρπάζουν τον πατέρα της οκτάχρονης Χαβάα. Ενας αποτυχημένος γιατρός, ο Αχμέντ, τη φυγαδεύει στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της γειτονικής  πόλης όπου η Ρωσίδα Σόνια, που πενθεί την εξαφανισμένη αδελφή της, περιθάλπει τραυματίες. Μέσα σε πέντε ημέρες, Αχμέντ και Σόνια ψάχνουν να λύσουν έναν μυστηριώδη γρίφο συμπτώσεων, προδοσίας και συγγνώμης. Ο συγγραφέας μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον και σπούδασε στη Ρωσία. Τιμήθηκε με το Whiting Writers’ Αward, που έχουν λάβει ο Φόρστερ Ουάλας και ο Τζ. Ευγενίδης.

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΠΑΡΝΣ

Πριν εκείνη με γνωρίσει

μετ. Θωμάς Σκάσσης

εκδ. Μεταίχμιο

σελ. 272

Ο Γκράχαμ Χέντρικ εγκατέλειψε τη γυναίκα του Μπάρμπαρα για χάρη της γεμάτης ζωντάνια Ανν και είναι κάτι περισσότερο από ευχαριστημένος. Αυτά μέχρι που ανακαλύπτει το παρελθόν της στον κινηματογράφο. Ο Γκράχαμ πέφτει με τα μούτρα στην αναζήτηση παλιών ιχνών, ψάχνοντας στα βιβλία της τις αφιερώσεις παλιών εραστών, εντρυφώντας σε παλιές ταινίες όπου είχε εμφανιστεί εκείνη. Δεν καταλογίζει στην Ανν ότι είχε κάποιο παρελθόν, η ιστορία όμως είναι κάτι που ανέκαθεν τον ενδιέφερε.

 

ΠΟΙΗΣΗ

ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Η εύθραυστη επικράτεια των λέξεων

εκδ. Νεφέλη

σελ. 288 – 16,50 ευρώ

«Νοσταλγία των ουρανών» (1991), Adieu (1996), «O άγγελος της Ιστορίας» (1999), «Το τέλος της ομορφιάς» (2003). Η αναδρομική επανέκδοση τεσσάρων εξαντλημένων ποιητικών συλλογών του Χάρη Βλαβιανού αναδεικνύει τη διαδρομή και το ποιητικό στίγμα ενός δημιουργού που ανασκάπτει συστηματικά το ποιητικό υπέδαφος σε αναζήτηση της φλέβας που θα αρδεύσει με νέα ένταση το έργο του, και τολμά να διανοίξει τη φόρμα του ποιήματος μέχρις εξαντλήσεώς της. Ετσι ώστε να υποδεχθεί τον γόνιμο στοχασμό γύρω από τον έρωτα, την ιστορία των ιδεών, την πολιτική και τη φιλοσοφία.

 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

ΜΙCΗΕL FΟUCΑULΤ

Ο ωραίος κίνδυνος

μετ. Νίκος Ηλιάδης

εκδ. Αγρα

σελ. 88 – 9,50 ευρώ

Καλοκαίρι 1968. Ο Φουκό αποδέχεται την πρόσκληση του κριτικού Κλοντ Μπονεφουά να κάνει μαζί του μια σειρά συναντήσεων που δεν θα είναι συνέντευξη ούτε διάλογος, αλλά μια πρωτοφανής άσκηση ομιλίας. Ο συγγραφέας της «Ιστορίας της τρέλας», για πρώτη φορά στη ζωή του, μας αφήνει να δούμε την «ανάποδη της ταπισερί», τη δική του σχέση με τη γραφή. Στις δέκα συναντήσεις που έλαβαν χώρα, ο Φουκό ασκεί μια αυτοβιογραφική ομιλία, έναν αναστοχασμό πάνω στον τρόπο που εργάζεται. Για να μιλήσει για τις δυσκολίες του γράφοντος, ο Φουκό υιοθετεί ένα πρωτοφανές κατάστιχο, μια νέα γλώσσα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Η μεταπολιτευτική Ελλάδα 1974-2009

εκδ. Πόλις

σελ. 518

Η πρόσφατη χρεοκοπία  της Ελλάδας έδωσε λαβή σε μηδενιστικές αποτιμήσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ακόμα και σε ευθείες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας. Σαν η «μεταπολίτευση» να συρρικνώθηκε και να ταυτίστηκε με τη χρεοκοπία. Ετσι, η αποτίμηση έγινε επίμαχο πολιτικό διακύβευμα. Γεγονός αναμενόμενο, αλλά εξίσου παραπλανητικό. Θα ήταν σαν να κρίναμε μια πλούσια και σύνθετη περίοδο, όπως εκείνη του Τρικούπη, από τη χρεοκοπία του 1893-1897. Η εποχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, 1974-2009, απαιτεί μια σφαιρικότερη προσέγγιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή