«Half The Sky» σε πρώτη μετάδοση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΤΙΕΣ. Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τη Δευτέρα και ο Alpha με την αφορμή θα προβάλει σε α΄ μετάδοση ένα δίπτυχο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2012, εμπνευσμένο από το βραβευμένο με Πούλιτζερ best seller «Half The Sky (Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide)», των καταξιωμένων Αμερικανών δημοσιογράφων Νίκολας Κρίστοφ και Σέριλ Γου Νταν.

Το ντοκιμαντέρ, που θα δούμε σε δύο μέρη, τη Δευτέρα στις 23.30 και την Τρίτη στις 00.45, μας μεταφέρει σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου η καθημερινή ζωή των γυναικών δοκιμάζεται με τους πιο βάναυσους τρόπους. Οι δύο δημοσιογράφοι, μαζί με έξι γνωστά πρόσωπα του αμερικανικού θεάματος, εκ των οποίων και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος κάνει την εισαγωγή, έρχονται σε επαφή με γυναίκες και κορίτσια που ζουν κάτω από τις πιο καταπιεστικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού, προκαταλήψεων και εκμετάλλευσης: Ενδοοικογενειακή βία, γυναικεία θνησιμότητα, σεξουαλική εκμετάλλευση, trafficking, κλειτοριδεκτομή, εκπόρνευση είναι μερικές από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες. Στο ντοκιμαντέρ δεν έχουν θέση μόνο τα θύματα που υπομένουν, αλλά κυρίως όσες αντιδρούν και σηκώνουν το ανάστημά τους, με κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Αλλωστε, το μήνυμα που επιχειρείται να δοθεί είναι ότι «οι γυναίκες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση». Επίσης, σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση του ευρύτερου κοινού απέναντι στα προβλήματα που εξετάζονται, τα οποία εντείνονται σε περιόδους κρίσης.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού είναι η μεταεμφυλιακή Σιέρα Λεόνε, όπου οι βιασμοί γυναικών αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, όπως διαπιστώνουν ο δημοσιογράφος και η ηθοποιός Εύα Μέντες. Δυνατές ιστορίες sex trafficking ακούει η Μεγκ Ράιαν στην Καμπότζη, ενώ στο Βιετνάμ η Γκάμπριελ Γιούνιον συνειδητοποιεί πως η εκπαίδευση συντηρεί στις δοκιμαζόμενες γυναίκες τη σπίθα της κοινωνικής αλλαγής. Μητέρες που γεννούν χωρίς ιατρική υποστήριξη και άλλες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, συναντά η Νταϊάν Λέιν στη Σομαλία. Τα παιδιά των εκδιδόμενων μητέρων ακολουθούν σχεδόν υποχρεωτικά τα βήματα της μητέρας, διαπιστώνει η Αμέρικα Φερέρα στην Ινδία. Ο καθοριστικός ρόλος της μητέρας για το μέλλον των παιδιών υπογραμμίζεται και στην Κένυα, που επισκέπτεται η Ολίβια Γουάιλντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή