Προ-βολες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω μερικές ιδέες, όμως καθώς η ζωή μου συντομεύει, νιώθω πως θα ήθελα να συγκεντρωθώ στα ουσιώδη». Ο σερ Τζον Τάβενερ, ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς συνθέτες της εποχής μας, έφυγε από τη ζωή (στις 12 Νοεμβρίου) λίγο πριν γιορτάσει τα εβδομηκοστά του γενέθλια. «Εάν επιζήσω ώς τα εβδομήντα, που το ελπίζω, γιατί έχω πολλά σχέδια, θέλω να ασχοληθώ με τη Θεία Κωμωδία του Δάντη» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό BBC Music του Δεκεμβρίου, άρθρο που γράφτηκε ενόψει των γενεθλίων του…

Ο σερ Τζον Τάβενερ ήταν ένας χαρισματικός καλλιτέχνης ο οποίος μοιράστηκε τα φώτα της δημοσιότητας με τους Μπιτλς («The Whale») και έγραψε μουσική που έκανε το κοινό να σωπαίνει με την ευαισθησία της. Στην προσωπική του ζωή ήταν ένας ζεστός, γλυκύτατος άντρας με ωραίο χιούμορ, όπως τον περιγράφουν άνθρωποι οικείοι του κι έζησε με την πνευματικότητα που εκφράζει στη μουσική του περνώντας συχνά κρίσεις κατάθλιψης αλλά και πολλά προβλήματα υγείας. Νεαρός ακόμη ασπάστηκε την Ορθοδοξία, κάτι που σχολίασε στην πρόσφατη συνέντευξή του. «Θυμάμαι πως με φωτογράφιζαν με εικόνες και κεριά και τους άφηνα. Τώρα όλα αυτά τα βρίσκω υποτιμητικά γιατί παρουσιάζουν μια φτηνή, εύκολη πνευματικότητα, όταν η δική μου ήταν αληθινή. Επρεπε να μη μιλάω καθόλου για την Ορθοδοξία και να κάνω τη δουλειά μου, να τη βάλω στη μουσική και την αφήσω εκεί».

Δεν γνώριζα το έργο του Τζον Τάβενερ μέχρι που άκουσα ένα κομμάτι του που δεν κυκλοφορεί πια, με τίτλο «To a child dancing in the wind». Ηταν αρκετό για να νιώσω κι εγώ όσα έλεγαν οι ειδικοί και οι δικοί του αποχαιρετώντας τον. Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για ένα σπάνιο συνθέτη, ένα σπάνιο άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή