Ρεαλισμός και αλληγορίες με αφορμή την «Κεντρική Αγορά»

Ρεαλισμός και αλληγορίες με αφορμή την «Κεντρική Αγορά»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα, ως πόλη, ως κοινό σπίτι, ως ροή συνειρμών, προκαλεί διαρκώς εικαστικά έργα. Ομαδικές εκθέσεις ορόσημα του εγγύς παρελθόντος όπως το «Συνέβη στην Αθήνα» (2009) ή ατομικές εκθέσεις δημιουργών όπως του Φίλιπ Τάρλοου, του Πάβλου Χαμπίδη ή του Γιάννη Αδαμάκη που έδωσαν πρόσφατα αστικές τοπιογραφίες ή αρχιτεκτονικά σπαράγματα, ενισχύονται τα τελευταία χρόνια με ένα μικρό γαλαξία θεματικού προσανατολισμού.

Ξεκλέψτε λίγο χρόνο και ανεβείτε στον όροφο του «Ιανού» (Σταδίου 24) όπου έως τις 30 Νοεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση «Κεντρική Αγορά». Μία ακόμη παραγωγή της δημιουργικής «Μικρής Αρκτου» σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού, η «Κεντρική Αγορά» στην «IANOS Αίθουσα Τέχνης» έρχεται να αθροίσει μερικά ακόμη σημαντικά έργα στην αθηναϊκή εικαστική παράδοση. Με θέμα την Αγορά της Αθήνας, τέσσερις ζωγράφοι, οι Μιχάλης Μαδένης, Τίμος Μπατινάκης, Γιώργος Μπουκής και Νικόλας Χριστοφοράκης, συνομιλούν με διαφορετικού ύφους έργα, που, παραδόξως ή όχι, οργανώνουν ένα διάλογο.

Με περισσότερα έργα στην έκθεση, ο Τίμος Μπατινάκης αναπτύσσει την κατ’ εξοχήν εικαστική σημειολογία της Αγοράς, με σφαχτάρια και ιχθύες, που τείνουν να αποκτήσουν σχεδόν «ιερή», συμβολική διάσταση μέσα από την ελκυστική, ρεαλιστική αναπαράστασή τους. Ο Γιώργος Μπουκής, σε ένα ύφος περισσότερο νεκρής φύσης, με τολμηρή χρήση του χρωστήρα, δίνει έργα υπόγειας δύναμης με φαινομενική γαλήνη. Περισσότερο άμεσος και αλληγορικός, ο Μιχάλης Μαδένης συμμετέχει με δύο έργα που συγκλίνουν και αποκλίνουν ταυτόχρονα από αναμενόμενες εκδοχές της «Κεντρικής Αγοράς».

Σε αντίστιξη, ο Νίκος Χριστοφοράκης διαφοροποιείται πρώτα απ’ όλα χάρη στο κάρβουνο που χρησιμοποιεί για να μας δώσει υπαινικτικές, ανθρωπομορφικές και επάλληλες συνθέσεις μεγάλης πνοής και βάθους. Αναπτύσσει μία αθηναϊκή αφήγηση με λογοτεχνική ή κινηματογραφική δυναμική που προχωράει κάτω από την κοινή θέα στον κόσμο των αθέατων και άυλων.

Η «Κεντρική Αγορά» σημείωσε ένα μικρό, ήσυχο αλλά ισχυρό εικαστικό γεγονός και θα παραμείνει λίγες ημέρες ακόμη πριν δώσει τη θέση της στην έκθεση για την «Οδό Σταδίου», που θα έρθει να ενισχύσει αλλά και να υπογραμμίσει την τάση για την αθηναϊκή αφηγηματική έκφραση μέσα από τις εικαστικές τέχνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή