ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανεωμένο αξιοθέατο για το Λονδίνο είναι το εκ βάθρων ανακαινισμένο Kenwood House στο Hampstead. Είχε κλείσει για εργασίες πλήρους αποκατάστασης και τώρα άνοιξε για το κοινό, ένα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικό του 18ου αιώνα γεμάτο έργα τέχνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ηταν όρος στο κληροδότημα του λόρδου Iveagh, που το 1927 παραχώρησε για την πνευματική καλλιέργεια της κοινωνίας τους αμύθητους θησαυρούς του Kenwood House, που από μόνο του είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Η αποκατάσταση έγινε από την English Heritage, που συγκέντρωσε χορηγίες ιδιωτών τις οποίες άθροισε στο ποσόν των 3,89 εκατομμυρίων στερλινών από το Heritage Lottery Fund (συνολική δαπάνη αποκατάστασης περίπου 6 εκατομμύρια στερλίνες). Οι εργασίες ανέδειξαν τον πλούτο του διακόσμου, όπως και την εκπληκτική βιβλιοθήκη, έργο του Robert Adam, δίνοντας στο κοινό την εντύπωση της ζωής στον 18ο αιώνα. Αυτό, όμως, για το οποίο αξίζει πρώτα απ’ όλα να επισκεφθεί κανείς το Kenwood House, είναι τα έργα τέχνης. Ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί μπροστά σε μια εντυπωσιακή συλλογή μεγάλων δασκάλων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και μία από τις πιο διάσημες αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ. Υπάρχουν επίσης έργα Βερμέερ, Γκένσμπρο, Βαν Ντάικ, Τέρνερ, Ρέινολντς και άλλων σπουδαίων και ονομαστών στην ιστορία της τέχνης.

Λίγο πριν το Kenwood House παραχωρηθεί στο κράτος με αυστηρούς όρους, οι οποίοι φυσικά τηρούνται, κινδύνευσε με κατεδάφιση. Το κλίμα άλλαξε χάρη στη μεσολάβηση και στο όραμα του λόρδου Iveagh, ο οποίος είχε τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί τους μεγάλους Αμερικανούς συλλέκτες εκείνης της εποχής και να φθάσει να πληρώσει τη δεκαετία του 1920 το ποσόν των 27.000 στερλινών για την αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ μαζί με έναν ακόμη «Ρέμπραντ», που αποδείχθηκε όμως έργο μαθητή του. Εκείνη την εποχή, ο Βερμέερ δεν είχε εκτιμηθεί όσο μεταπολεμικά και γι’ αυτό αγόρασε ένα έργο του για μόνο 1.050 στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή