Ζωντάνια και δυναμισμός στην Ταϊπέι

Ζωντάνια και δυναμισμός στην Ταϊπέι

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλω να είμαι ειλικρινής: πριν ταξιδέψω στην Ταϊβάν, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για αυτή την ασιατική νησιωτική χώρα. Ηξερα μόνο σε γενικές γραμμές την ιδιαίτερη πολιτική της κατάσταση και την πρωτοπορία της σε τεχνολογικούς τομείς (εταιρείες όπως οι HTC, Asus, Acer είναι ταϊβανέζικες). Χρειάστηκε μια εβδομάδα στην Ταϊβάν για να αντιληφθώ ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτή την τόσο μακρινή για εμάς χώρα μοναδική: ο Ελληνας ταξιδιώτης θα εκπλαγεί με τη δυναμική της Ταϊπέι, θα εκτιμήσει την ευγένεια των κατοίκων της, θα απολαύσει την πλούσια φύση της και την ευκαιρία να δοκιμάζει φθηνό (και απόλυτα ασφαλές) εξωτικό φαγητό σχεδόν σε κάθε γωνία!

Νυχτερινές αγορές

Πάμε λοιπόν στις πρώτες εντυπώσεις. Αυτό που σίγουρα θα ενθουσιάσει τον Ελληνα ταξιδιώτη στην Ταϊπέι είναι οι ρυθμοί της. Η πόλη έχει ένα πολύ διευρυμένο κέντρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίο εξυπηρετείται από ένα πεντακάθαρο και ασφαλέστατο μετρό. Και ο κόσμος παραμένει στους δρόμους μέχρι το βράδυ, καθώς τα εμπορικά καταστήματα μένουν ανοιχτά κάθε ημέρα μέχρι τις 10 τη νύχτα. Επίσης, στην πόλη λειτουργούν πολλές νυκτερινές αγορές: πρόκειται για παζάρια στα οποία μπορείτε να βρείτε φθηνά ρούχα και σουβενίρ, φαγητό, φρούτα ή γλυκά από κιόσκια, παιχνίδια για τα πιτσιρίκια, μικροπράγματα για δώρα. Γενικώς η πόλη παραμένει ζωντανή μέχρι αργά: και για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη νυκτερινή της ζωή, τα περισσότερα καφέ, μπαρ και κλαμπ συγκεντρώνονται στην περιοχή γύρω από τον ουρανοξύστη-σύμβολο της χώρας, τον Taipei 101.

Πάντως το πιθανότερο είναι ότι ο Ελληνας ταξιδιώτης θα ευχαριστηθεί τη ζωντανή ατμόσφαιρα των πρωινών ή νυκτερινών αγορών της Ταϊπέι, αλλά… όχι και τις τιμές. Η Ταϊβάν δεν είναι φθηνή, όπως πιστεύουμε (οι τιμές λ.χ. στα επώνυμα ρούχα και στα επώνυμα ηλεκτρονικά είδη είναι περίπου οι ίδιες με την Ελλάδα). Επίσης, όσοι επιθυμείτε να επιστρέψετε στην Ελλάδα με δώρα για τα πιτσιρίκια, θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε κάτι… μη «δυτικό». Εξαίρεση τα μαγαζιά με anime και manga: η Ταϊπέι δεν είναι Τόκιο, αλλά οι Otaku θα βρουν συλλεκτικές φιγούρες nendoroid και figma σε μαγαζιά στη νεανική περιοχή Χimending.

Ενα σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας της Ταϊβάν είναι το φαγητό. «Αυτό που απολαμβάνω στην Ταϊπέι είναι ότι μπορώ να βρω καλό και φθηνό φαγητό σε κάθε γωνία της πόλης», μου είπε ο Ηλίας Γάσπαρης, ένας Ελληνοκαναδός που μένει από το 2010 στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, μαζί με την Ταϊβανέζα σύζυγό του. «Το μόνο που δεν θα βρεις εδώ είναι καλό ψωμί!», λέει. Και έχει απόλυτο δίκιο. Θα βρείτε παντού υπαίθριες καντίνες με φρεσκοψημένο φαγητό, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα. Η κουζίνα είναι κατά κύριο λόγο κινεζική, αλλά με ιαπωνικές, ινδονησιακές και άλλες επιρροές.

Το θα πρέπει οπωσδήποτε, κατά την προσωπική μου άποψη, να δείτε στην Ταϊπέι;

– Taipei 101. Ο ουρανοξύστης με τους 101 ορόφους εκφράζει τη φιλοδοξία της χώρας να βρίσκεται στην προμετωπίδα των εξελίξεων στην Ασία. Βρίσκεται στην περιοχή Xinyi και ήταν ο υψηλότερος στον κόσμο από το 2004 που ολοκληρώθηκε έως το 2010 (που έχασε τον τίτλο από το Burj Khalifa του Ντουμπάι). Θα πληρώσετε εισιτήριο για να ανεβείτε στον τελευταίο όροφο όπου, αν είστε τυχεροί και δεν τρέμετε τα ύψη θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πόλης.

– National Palace Museum (κοντά στον σταθμό μετρό Shilin, είσοδος 4 ευρώ). Ενα πραγματικό κόσμημα. Περιλαμβάνει μια αναδρομή στην αρχαία και νεότερη κινεζική τέχνη, με 696.000 εκθέματα να καλύπτουν μια περίοδο 8.000 ετών. Η αίθουσα πολυμέσων θα μπορούσε να διδάξει κάθε σύγχρονο μουσείο με τους καινοτόμους τρόπους προσέγγισης των εκθεμάτων της. Ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι και η έκθεση, στο ισόγειο, έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τα εκθέματα του μουσείου (δείτε το site του www.n pm.gov.tw/en).

– Beitou (σταθμός Μετρό Xinbeitou). Αν σας αρέσουν οι θερμές πηγές, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το Beitou (υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία για τη διαμονή σας, αν δεν θέλετε να μείνετε στο κέντρο). Οι επιλογές είναι πολλές: είτε τα δημόσια (ας πούμε «λαϊκά») λουτρά, ή οι χώροι που προσφέρουν τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Κλείνοντας, αν έχετε χρόνο να ταξιδέψετε εκτός Ταϊπέι, οι επιλογές είναι πολλές. Προσωπικά επισκέφθηκα το Εθνικό Πάρκο Dong Yuan Shan στην επαρχία Taoyuan και απόλαυσα την οργιώδη φύση του. Και το κέντρο παραδοσιακών τεχνών στην επαρχία Yilan, ένα «ταξίδι» στην αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις της χώρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν την επιλέξετε για τις διακοπές σας, η Ταϊβάν θα αποδειχθεί πολύ περισσότερα από ό,τι περιμένατε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή