Αγγελος Σιλέσιος, ποιήματα – οδοδείκτες

Αγγελος Σιλέσιος, ποιήματα – οδοδείκτες

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ. Γράφει ο Αγγελος Σιλέσιος (1624-1677): «Σοφός είν’ εκείνος που ’χει τον εαυτό του υπερβεί/ όταν βαδίζει γαληνεύει και πράττει όταν θεωρεί». Σε υπέροχα ελληνικά, ο γερμανομαθής, με την πλήρη έννοια της λέξης, Θανάσης Λάμπρου μας δίνει στη γλώσσα μας, για πρώτη φορά, τον «Χερουβικό οδοιπόρο» μιας ιδιαίτερης πνευματικής μορφής της Ευρώπης του 17ου αιώνα. Δίγλωσση η έκδοση, γερμανικά-ελληνικά, στη γνώριμη, πλέον, υψηλής αισθητικής φροντίδα των εκδόσεων «Περισπωμένη», ανοίγεται στον φιλοσοφικό στοχασμό του Αγγελου Σιλεσίου, ενός ανθρώπου από τις κοιτίδες της βαθιάς Ευρώπης, γεννημένου στο Μπρέσλαου την εποχή του Τριακονταετούς Πολέμου.

Το όνομα αυτό το πήρε όταν ενδύθηκε το αγγελικό σχήμα στη Μονή του Αγίου Ματθία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κοντά στη γενέτειρά του. Εκτοτε, ο Αγγελος Σιλέσιος ανοίγεται με δέος και τόλμη στα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου. Ο Θανάσης Λάμπρου με τη μετάφραση και το επίμετρό του μας δίνει ένα πνευματικό έργο με ποιήματα-οδοδείκτες, που δείχνουν προς την κατεύθυνση της αληθινής ζωής, όπου φτάνουμε εάν λειαίνουμε διαρκώς το μέσα άγαλμα, εάν σμιλεύουμε αδιάκοπα τον μέσα εαυτό μας έως ότου μια μέρα «μεταμορφωθούμε αληθινά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή