ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΜΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1658, έπειτα από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, το Μάλμε, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας, πέρασε σε σουηδικά χέρια. Σήμερα, τίποτα δεν μαρτυράει την παλιά εχθρότητα – τουλάχιστον όχι τα τρένα, που μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες καθημερινά από και προς την Κοπεγχάγη σε 30΄, πάνω από τη γέφυρα του Ορεσουντ και μέσα από το υπόγειο τούνελ, χωρίς ελέγχους διαβατηρίων ή γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μετά την κατασκευή της γέφυρας, το 1999, εκτεταμένα έργα ανάπλασης μετέτρεψαν τη βιομηχανική πόλη σε ελκυστικό προορισμό για τουρίστες, φοιτητές και εταιρείες. Η απόσταση από τον κεντρικό σταθμό ώς την πλατεία του Μοllevangstorget καλύπτεται εύκολα με τα πόδια ή, ακόμα καλύτερα, με ποδήλατο. Απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός, το μικρό αλλά αξιόλογο Moderna Museet με τη χαρακτηριστική διάτρητη πρόσοψη σε έντονο κόκκινο. Παράρτημα του Μοντέρνου Μουσείου της Στοκχόλμης, άνοιξε το 2009 σε ένα ανακαινισμένο εργοστάσιο ηλεκτρισμού και περιλαμβάνει έργα των Marcel Duchamp, Louise Bourgeois, Πικάσο κ.ά. Σαφώς εκτενέστερη είναι η συλλογή της πινακοθήκης της πόλης – μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης με 200.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Οταν ο καιρός δεν ενδείκνυται για βόλτες στην παραλία του Ribersborg, η «εναλλακτική» νεολαία της πόλης συχνάζει στη γειτονιά του Μοllevangstorget, όπου εκτός από μια ποικιλία από καφέ και μπαρ, υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια με έθνικ κουζίνα και καταστήματα με «εξωτικά» είδη, ενώ το καλοκαίρι στην πλατεία διοργανώνονται υπαίθρια πάρτι. Με το 30% του πληθυσμού του να έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, το Μάλμε είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές σουηδικές πόλεις και το Μοllevangstorget το σημείο όπου οι διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται. Εδώ έρχονται όσοι θέλουν να ακούσουν ρέγκε ή χιπ χοπ και εδώ κατέληξε η μεγάλη αυθόρμητη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2010, όταν το ακροδεξιό κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή