Υμνος στην ανδρική φιλία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

Ολη η αλήθεια με ένα κλικ

εκδ. Ωκεανίδα

Δύο παιδικοί φίλοι, ο Πέτρος και ο Στέφανος, διαγράφουν αντίθετες πορείες στη σημερινή Ελλάδα. Γόνος πλούσιας οικογένειας που διέψευσε τις προσδοκίες, loser και χασικλής ο πρώτος, αυτοδημιούργητος, αισιόδοξος και επιτυχημένος σε όλους τους τομείς ο δεύτερος. Επιρρεπείς στις καταχρήσεις και οι δύο, στη «φούντα» ο Πέτρος, στο αλκοόλ και το σεξ ο Στέφανος, τους ενώνει το κοινό τους παρελθόν, τους χωρίζει το διαφορετικό τους παρόν και το αντικρουόμενο μέλλον τους. Γιατί, στην πορεία του βιβλίου, οι βεβαιότητες διαλύονται και οι ζωές αμφοτέρων συγκλονίζονται συθέμελα· του Πέτρου για καλό, του Στέφανου για κακό. Απροετοίμαστοι, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση με μια αφοπλιστική αφέλεια, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων μια ριψοκίνδυνη μπίζνα, μια ερασιτεχνική εταιρεία παραγωγής ταινιών πορνό, καταδικασμένη να αποτύχει. 

Αυτή η παιδικότητα είναι και η βασική αρετή των δύο ηρώων του βιβλίου, που τους απαλλάσσει τελικά από οποιαδήποτε ευθύνη για την απογοήτευση που σκορπούν στο διάβα τους. Ειδικά ο Στέφανος, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων εκ των δύο, αφού είναι αυτός του οποίου παρακολουθούμε την πτώση, δημιουργεί συναισθήματα ανείπωτης τρυφερότητας. Ομορφος, τυχερός, ερωτύλος, ζει με την ψευδαίσθηση ότι είναι αναντικατάστατος στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στους φίλους του και τρώει τη σφαλιάρα του αιώνα. Η περιγραφή αυτής της αιφνίδιας κατάρρευσης είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο του βιβλίου και παράγει ορισμένες από τις πλέον συνταρακτικές σκηνές του. Από την άλλη, το πάθος του για το σεξ θυμίζει, σε λίγο ηπιότερο βαθμό, την ταινία «Shame», καθώς ύστερα από κάθε σεξουαλική πράξη μένει πιο μόνος και άδειος από ποτέ. Αυτή η εξάρτηση από την ηδονή, που σχετίζεται με τη μανία της εξουσίας και του ελέγχου πάνω στους άλλους και στις γυναίκες ειδικότερα, εξατμίζεται ύστερα από κάθε οργασμό και η αίσθηση που μένει είναι μια ανάγκη για συντροφικότητα και απλή, άδολη αγάπη. 

Αυτογνωσία

Ενα τέτοιου είδους peep shοw είναι τελικά αυτό το βιβλίο. Μια λαθραία ματιά στις ανδρικές κουβέντες, ανησυχίες και αγωνίες, που δεν διαφέρουν πολύ από τις γυναικείες, απλώς εκφέρονται με άλλον τρόπο. Το βιβλίο τελειώνει με έναν συγκινητικό ύμνο στην ανδρική φιλία, η οποία, αντίθετα με τα γνωστά κλισέ, είναι το ίδιο δυνατή με τη γυναικεία. Η φιλία στο τέλος θριαμβεύει πάντα, ανεξαρτήτως φύλου. 

Είναι λίγα τα βιβλία που αναφέρονται στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, λες και οι συγγραφείς αισθάνονται αμήχανοι μπροστά στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη λιγότερα είναι αυτά που επιτρέπουν στον συγγραφέα να πει την αλήθεια για το φύλο του και τους φίλους του, για τον τρόπο που γαλουχείται ένας άνδρας στη σημερινή Ελλάδα. Η κρίση φέρνει μια νέα ενδιαφέρουσα αυτογνωσία και δίνει την ευκαιρία στον Καμάρα να αναλύσει macho συμπεριφορές και να διαλύσει υποκριτικούς μύθους, χωρίς να φοβάται να εκτεθεί ο ίδιος και να αναγνωρίσει αδυναμίες και μύχιους φόβους. Πίσω από όλα καραδοκούν η μοναξιά και η γυμνή, καθόλου σέξι, αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή