Νέες εκδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Το φτερωτό αριθμητάρι

εικον. Stephen West

εκδ. Ψυχογιός

Αριθμητάρια υπάρχουν πολλά, όλα όμως είναι προσγειωμένα. Φτερωτό αριθμητάρι πάντως σπάνια βρίσκει κανείς. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ελευθερώνει την αριθμητική από τα δεσμά της βαρύτητας και την απογειώνει στους αιθέρες. Θα πιάσει την καρδερίνα ο κυνηγός με την καραμπίνα; Θα πιάσουν το κιρκινέζι οι τέσσερις σοφοί Κινέζοι; Θα πιάσουν τον πελεκάνο οι τρεις ακροβάτες με το αεροπλάνο; Θα πιάσουν το καναρίνι οι εφτά αστείοι αρλεκίνοι; Μόνο οι αναγνώστες που θα απογειωθούν με το βιβλίο θα το μάθουν.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JΟSΤΕΙΝ GAARDER

O κόσμος της Αννας

μετ. Κ. Παπαδοπούλου-Σαμουελσεν

εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 268 – 9,90 ευρώ

Η Αννα, ένα δεκαεξάχρονο δυναμικό κορίτσι, καλείται να διαχειριστεί ένα χάρισμα που στο περιβάλλον της μοιάζει με πρόβλημα. Ολα ξεκινούν όταν, στα γενέθλιά της, η Αννα δέχεται ένα παράξενο δώρο: το μυστηριώδες δαχτυλίδι της γιαγιάς της. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κόσμημα, που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η επίδραση του δαχτυλιδιού στη ζωή της θα την προβληματίσει, θα την εξοργίσει και θα την κάνει να αφυπνιστεί πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ο Νορβηγός Γιοστέιν Γκάαρντερ είναι συγγραφέας του έργου «Ο κόσμος της Σοφίας».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αγαπημένη μας αδελφή Γαλλία…

εκδ. Γαλλικό Ινστιτούτο – Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 186

Για να γιορτάσει την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τα σαράντα χρόνια από την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο πρότεινε σε εκατόν πενήντα προσωπικότητες να γράψουν ένα κείμενο για τη σχέση τους με τη Γαλλία σε μορφή πρωτότυπης ιστορίας, στοχασμού ή ανάμνησης. Το σύνολο, που μοιάζει με καλειδοσκοπική εικόνα, προσφέρει ένα πανόραμα της γαλλοφιλίας, ενεργού σήμερα στο σύνολο της χώρας, στους καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς κύκλους.

ΜΕΛΕΤΗ

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Μαύρα μάτια

Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 410

Ο συγγραφέας συνδυάζει την προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Βαμβακάρη για τα πρώτα νεανικά του χρόνια με πλούσιο αρχειακό υλικό (περιγραφές εφημερίδων για χορούς, αστυνομικές διατάξεις, δικαστικά έγγραφα, σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα). Ετσι αναδεικνύεται η Σύρος των αντιθέσεων –όχι μόνο των ταξικών–, λαμπρή και σκοτεινή μαζί. Η Ανω Χώρα με τους καθολικούς Φράγκους συνυπάρχει με την Κάτω Χώρα των ορθοδόξων. Είναι μια περίοδος που το κομβικό λιμάνι παρακμάζει, δίνοντας τη σκυτάλη στον Πειραιά. Εκεί άλλωστε θα πλεύσει και ο νεαρός Μάρκος αναζητώντας την τύχη του.

ΠΟΙΗΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ

Εγώ ένας ξένος

εκδ. Κίχλη, σελ. 264 -17 ευρώ

Η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αλέξανδρου Ισαρη καλύπτει το χρονικό διάστημα 1967-2011. Ο κυματοειδής ρυθμός, γράφει ο Αλέξης Ζήρας, και ο διάλογος με τη μουσική που κυριαρχεί στα περισσότερα ποιήματα, ασφαλώς και ευνοεί τον έντονο αισθησιασμό, τις κορυφώσεις και τις καταπτώσεις του ερωτικού πάθους που είναι ο πυρήνας, καθώς και την τρυφερότητα που εναλλάσσεται με τη σκληρότητα και τη βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή