Εργα αποκατάστασης στον Ιερό Βράχο

Εργα αποκατάστασης στον Ιερό Βράχο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Στην εξωτερική πλευρά του νότιου τείχους της Ακρόπολης θα εστιασθούν οι εργασίες, τις οποίες θα πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, έχοντας εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η σχετική μελέτη προβλέπει καταρχήν την αποκατάσταση της συνέχειας του νότιου τείχους, που διαταράχθηκε όταν, τον Φεβρουάριο του 2012, τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας κατέρρευσε, κυρίως εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και ως συνέπεια μιας σοβαρής διαρροής στο αποχετευτικό σύστημα του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ταυτόχρονα, θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό της τοιχοποιίας, με τον έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου του παλαιού μουσείου και τη μελέτη της διαδρομής των υδάτων στην περιοχή. Οπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι φθορές εντοπίζονται στο σημείο του τείχους -συγκεκριμένα, στην περιοχή της έκτης και έβδομης αντηρίδας- που οικοδομήθηκε την Οθωμανική περίοδο, όταν η Ακρόπολη μετατράπηκε ξανά σε οχυρό.

Παράλληλα, ώς το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Αυλή της Κλεψύδρας, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης. Η πρόταση αποκατάστασης και ανάδειξης της θολωτής κατασκευής, που εγκρίθηκε την Τρίτη από το ΚΑΣ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επανατοποθέτηση των σωζόμενων τοιχογραφιών. Ορατή θα διατηρηθεί η αρχαία πλακόστρωτη αυλή που κατασκευάστηκε μπροστά στην κρήνη στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα, ενώ θα στερεωθούν οι βραχώδεις μάζες στα σπήλαια Απόλλωνα και Πανός, πάνω από το μνημείο.

Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Οπως επισήμανε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το νέο έτος, η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων έφτασε το 85% το 2013. Στη διάρκεια του χρόνου, το συμβούλιο εξέτασε συνολικά 1.498 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 118 αφορούσαν μεγάλα δημόσια έργα, οι 262 μελέτες ανάδειξης και συντήρησης μνημείων και οι 279 παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις – αριθμός ρεκόρ, που σύμφωνα με τα μέλη του ΚΑΣ αντανακλά την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να «ανοίξει» τα μνημεία σε τέτοιου είδους δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή