Ποιοτικά και φθηνά τα νέα βιβλία τέχνης

Ποιοτικά και φθηνά τα νέα βιβλία τέχνης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος τομέας που επλήγη από την κρίση στον εκδοτικό χώρο ήταν τα βιβλία τέχνης, πιο γνωστά ως λευκώματα για το ευρύ κοινό. Ενας τομέας με μεγάλη και ποιοτική παραγωγή, που ήταν, εν πολλοίς, και το μόνο «εξαγώγιμο» προϊόν στον εκδοτικό χώρο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ελάχιστα είναι τα βιβλία τέχνης που εκδίδονται. Το υψηλό κόστος παραγωγής, η υψηλή τελική τιμή και η δυσκολία των αναγνωστών να αγοράζουν πολλά και ακριβά βιβλία επέφερε μια αμηχανία στους εκδότες.

Οι εκδόσεις «Αγρα» όμως καινοτομούν. Μόλις εξέδωσαν τη νέα γενιά λευκωμάτων, τα λευκώματα της εποχής της κρίσης θα μπορούσαμε να πούμε. «Μια ανατρεπτική μορφή εντύπου, στη μορφή εφημερίδας, στον αντίποδα του μέχρι τώρα γνωστού φωτογραφικού λευκώματος με πολυτελή χαρτιά και βιβλιοδεσία», όπως τονίζεται από τον εκδοτικό οίκο.

Ετσι, ήδη κυκλοφορούν τρία φωτογραφικά έντυπα, η cheap-art των φωτογραφικών λευκωμάτων, «σε υψηλής ποιότητας απόδοση», με σελιδοποίηση όπου «τα μεγέθη των φωτογραφιών διπλασιάζονται και η οικονομία των υλικών συμβάλλει στο φωτογραφικό επιχείρημα». Η διάστασή τους είναι 31×23, αριθμούν 64 σελίδες και το καθένα έχει λιανική τιμή πώλησης 15 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι αν τυπωνόταν ως βιβλίο τέχνης θα έκανε οπωσδήποτε 35-40 ευρώ. Αρα η διαφορά είναι τεράστια.

Για αρχή ξεκίνησαν με τη δουλειά τριών νέων φωτογράφων από τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Στράτο Καλαφάτη και το STUDIOTESSERA. Η σειρά έχει τίτλο «3 φωτογράφοι – 3 αφηγήσεις από τη Θεσσαλονίκη» και ξεκινούν με τη δουλειά της Τάνιας Καμίδου, του Κωστή Αργυριάδη και της Lily. Φωτογραφίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, τολμηρές και με έμφαση στην ελευθερία γύρω από το σώμα, τη σεξουαλικότητα, το τραύμα, τα δύσκολα συναισθήματα, το αισθητικό ερέθισμα στη σύγχρονη πόλη.

Ποιοι είναι οι τρεις φωτογράφοι; Η Τάνια Καμίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει από το 2006 σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση της «Αγρας» δημιουργήθηκαν από το 2006 ώς το 2012 και παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας το 2013. Αντλεί τα ερεθίσματά της από προσωπικά της βιώματα και σπονδυλωτά εξελίσσει τη φωτογραφική της αφήγηση σαν μια ιδιότυπη αυτοβιογραφία.

Ο Κωστής Αργυριάδης γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης και στο ESP Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στην έκθεση «Μπεκ Τσινάρ» σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου και στο φεστιβάλ καλλιτεχνών Re:Act. Οι φωτογραφίες πραγματοποιήθηκαν από το 2010 ώς το 2013.

Η Λίλη Ζουμπούλη γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Εχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας και σεμινάρια. Σήμερα σπουδάζει στο University of Arts London Camberwell. Οι φωτογραφίες της έκδοσης δημιουργήθηκαν μεταξύ 2010 και 2013. Και οι τρεις παρακολούθησαν σεμινάρια με τον Στράτο Καλαφάτη. Είναι μια ιδέα που δείχνει πώς είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν οι επιλογές, οι δρόμοι που γνωρίζαμε, πώς η κρίση μπορεί να μας κάνει ευρηματικούς. Ισως από εδώ να ξεκινάει μια διαφορετική διαδρομή με νέες ιδέες για τον εκδοτικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή