Νέες εκδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Χαμαιλέοντες

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 414

Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου. Δυο νέοι που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης φίλος από το παρελθόν. Ενας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια της ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει. Ενα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση. Μια κοινωνία που βγαίνει από το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.

ΜΕΛΕΤΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΒΗΧΟΥ

Το ξεχασμένο φυλλάδιο του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή για το ζήτημα του Λαυρίου

εκδ. Ασίνη, σελ. 228 – 15 ευρώ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1872, την πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης των Λαυρεωτικών που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, εκδίδεται στο Παρίσι το φυλλάδιο «Το Λαύριο» γραμμένο από τον Αλεξάντρ ντε Ρι. Το φυλλάδιο αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση μεταξύ των πολυάριθμων υπομνημάτων που δημοσιεύτηκαν για την υπόθεση του Λαυρίου. Κι αυτό γιατί το κείμενο είναι ψευδεπίγραφο, αφού συγγραφέας του είναι ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Η πολιτική οξύνοια του συγγραφέα και η διορατικότητά του συγκλονίζουν τον σημερινό αναγνώστη, επειδή προσδίδουν στο κείμενο μία απρόσμενη επικαιρότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Η μεταπολιτευτική κριτική στον καθρέφτη

εκδ. Πόλις, σελ. 222

Γιατί να διαβάσω μια βιβλιοκριτική; Γιατί να εμπιστευτώ έναν κριτικό και τι παραπάνω ξέρει αυτός από μένα; Γιατί δεν βαθμολογούν τα βιβλία με αστεράκια, όπως κάνουν στις κριτικές του κινηματογράφου; Γιατί να λάβω υπόψη μου την υποκειμενική του σκοπιά; Μα δεν είναι όλοι οι κριτικοί ξεπουλημένοι στους εκδοτικούς οίκους; Πόσο η βιβλιοκριτική παρεμβαίνει ενεργητικά στην πνευματική ζωή της Ελλάδας; Σε αυτά και σε ανάλογα ερωτήματα απαντούν (ή τα προσπερνάνε) οι ίδιοι οι κριτικοί δείχνοντας έτσι την αυτοσυνειδησία τους, τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους και την τέχνη.

ΔΟΚΙΜΙΟ

JΟΗΝ GRΑΥ

Η σιωπή των ζώων

Για την πρόοδο και τους άλλους νεωτερικούς μύθους

μετ. Γιώργος Λαμπράκος

εκδ. Οκτώ, σελ. 216

Παραθέτοντας αποσπάσματα από απομνημονεύματα, ποιήματα, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα, από συγγραφείς όπως ο Μπόρχες, ο Οργουελ, ο Κέστλερ, ο Μπάλαρντ, ο Μαλαπάρτε και ο Κόνραντ, και αντλώντας παραδείγματα από ετερόκλητα ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες, ο Γκρέι συνθέτει σπάνια τοπία πνευματικής ανάτασης, τα οποία μας ωθούν να στοχαστούμε εκ νέου τη θέση μας στον κόσμο. Το πρώτο μέρος πραγματεύεται τα πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα, το δεύτερο τις μυθολογίες της ψυχανάλυσης και το τρίτο τα τεχνάσματα των φιλοσόφων.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΠΙΤΣΟΥΛΗ

Μυστική Οδύσσεια

εκδ. Εσοπτρον, σελ. 302

Η συγγραφέας παρουσιάζει μια νέα ερμηνεία της Οδύσσειας αποκωδικοποιώντας την ετυμολογία των ονομάτων, τη σημειολογία των τόπων και των περιστατικών και ακολουθώντας τον προπάτορα Οδυσσέα και τον Ομηρο στον μυστικό δρόμο για την αφύπνιση του νου. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας με τον κρυμμένο χάρτη του Ομηρικού Επους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή