Ενα αφιέρωμα στον Μαέστρο, με ταινίες και μουσική

Ενα αφιέρωμα στον Μαέστρο, με ταινίες και μουσική

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, φέτος είναι ο Ενιο Μορικόνε. Και μπορεί να αλλάζουν οι συνθήκες –η περυσινή συναυλία έγινε σε ένα γεμάτο Ηρώδειο, φέτος θα πραγματοποιηθεί χωρίς κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ και θα αναμεταδοθεί ψηφιακά–, αλλά φαίνεται ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική του κινηματογράφου. Και επίσης μια εξαιρετική συνεργασία με τον αρχιμουσικό Αντριαν Μπραμπάβα που θα διευθύνει το προσεχές μουσικό αφιέρωμα στον Ιταλό μαέστρο της μουσικής του σινεμά, όπως έκανε και πέρυσι ξεναγώντας το κοινό στον μουσικό κόσμο των ταινιών του Σπίλμπεργκ.

Η μεγάλη συναυλία για τον Ενιο Μορικόνε από την ΚΟΑ πρόκειται να κλείσει ένα εξαήμερο (8-13/9) εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ γεμάτο από το έργο του σπουδαίου συνθέτη που διαμόρφωσε την πορεία της κινηματογραφικής μουσικής. Γεννημένος στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου 1928 ο Μορικόνε ενέπνευσε συνθέτες, σκηνοθέτες και μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο για πολλές γενιές. Επηρεασμένος από την αβάν-γκαρντ αλλά και από τη μουσική του Μπαχ, διαμόρφωσε στη δεκαετία του ’60 τον νέο ήχο των «σπαγγέτι» γουέστερν – μέσα από τη συνεργασία του με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του Σέρτζιο Λεόνε. Τo 2007 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη της κινηματογραφικής μουσικής. Τελικά, βραβεύτηκε με Οσκαρ το 2016, με την έκτη υποψηφιότητά του, για το σάουντρακ της ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο, «Οι μισητοί οκτώ». 

Ετσι αυτή η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του ΚΠΙΣΝ για το φθινόπωρο απευθύνεται σε κινηματογραφόφιλους και μουσικόφιλους, συνδυάζοντας προβολές και κονσέρτο. Στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθούν 5 ταινίες με δική του μουσική, από το κλασικό «Κάποτε στη Δύση» ώς το πιο άγνωστο «Μέρες ευτυχίας» του Μάλικ. Η ΚΟΑ, σε συνεργασία με το European Film Philharmonic Institute, θα παρουσιάσει εμβληματικά σάουντρακ από τη δεκαετία του ’60, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες του, όπως τη μουσική για τη «Μαλένα» του Τορνατόρε και βεβαίως τη σύνθεση για τους βραβευμένους «Μισητούς οκτώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή