Δράμα στις ράγες των τρένων και στα… ντότζο του καράτε

Δράμα στις ράγες των τρένων και στα… ντότζο του καράτε

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Glory ★★★
ΔΡΑΜΑ (2016)
Σκηνοθεσία: Κριστίνα Γκρόζεβα, 
Πέταρ Βαλχάνοφ
Ερμηνείες: Στεφάν Ντενολιουμπόφ, Μαργκίτα Γκοσέβα

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ρεαλιστικό δράμα συμπαραγωγής Βουλγαρίας – Ελλάδας, με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Τσάνκο, εργάτης στους σιδηροδρόμους, βρίσκει μια μέρα, κυριολεκτικά, ένα σωρό λεφτά δίπλα στις ράγες. Χωρίς δεύτερη σκέψη θα τα παραδώσει στην αστυνομία, πράξη για την οποία η πολιτεία αποφασίζει να τον τιμήσει με μια εκδήλωση. Κατά τη διάρκειά της, ωστόσο, η επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Μεταφορών παίρνει το παλιό του ρολόι –αγαπημένο οικογενειακό κειμήλιο– προκειμένου να του απονεμηθεί ένα καινούργιο.

Οταν το ρολόι θα χαθεί, ο Τσάνκο θα αρχίσει έναν απελπισμένο αγώνα για να βρει το αντικείμενο το οποίο εκτός της συναισθηματικής αξίας, ταυτίζεται με την ίδια του την αξιοπρέπεια.

Οι δημιουργοί της ταινίας φτιάχνουν μια ιστορία με δύο πόλους: από τη μια, ο αγριωπός στην όψη, αλλά αγαθός και τίμιος στην καρδιά Τσάνκο και, από την άλλη, η αδίστακτη καριερίστα του υπουργείου Τζούλια Στάνκοβα. Οι καθημερινότητες των δυο τους μοντάρονται ιδανικά, καθώς, έστω από σύμπτωση, οι τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες τους συγκρούονται εκτοξεύοντας λογής λογής κοινωνικοπολιτικά ρινίσματα.
 
Cobra Kai
ΔΡΑΣΗΣ (2018)
Δημιουργός: Τζον Χέρβιτζ, Τζος Χιλντ
Ερμηνείες: Ραλφ Μάτσιο, Γουίλιαμ Ζάμπκα, Μέρι Μάουσερ

Δράμα στις ράγες των τρένων και στα… ντότζο του καράτε-1
Οι Γουίλιαμ Ζάμπκα και Ραλφ Μάτσιο αναβιώνουν τους χαρακτήρες του «Karate Kid» στη σειρά «Cobra Kai» του Netflix.

Το Netflix πήρε επιτέλους τα δικαιώματα της (προηγουμένως επί πληρωμή) δημοφιλούς σειράς του YouΤube και μας κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση. Ο λόγος φυσικά για το «Cobra Kai», το οποίο και μόνο με το όνομά του παραπέμπει στις καλτ σήμερα ταινίες του «Karate Kid». Οπως ωστόσο μαρτυρεί και ο τίτλος, πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Τζόνι Λόρενς, ο αντιπαθητικός ξανθός δηλαδή που ταπεινώνει στο τέλος του «Karate Kid» ο ηρωικός Λαρούσο. Τρεις δεκαετίες μετά, ο Γουίλιαμ Ζάμπκα ενσαρκώνει ξανά τον Τζόνι, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε έναν αποτυχημένο, ολίγον οπισθοδρομικό και βίαιο, ενήλικα. Από την άλλη, ο Ραλφ Μάτσιο είναι πάλι ο Ντάνιελ Λαρούσο, επιτυχημένος επιχειρηματίας πια, ο οποίος συνεχίζει να εξαργυρώνει την αθλητική δημοφιλία του. Οι δυο τους θα τεθούν εκ νέου αντιμέτωποι όταν ο Λόρενς θα ανοίξει ξανά το «ντότζο» του δασκάλου του και θα αρχίσει να διδάσκει νέους μαθητές. Στον πιο πρόσφατο, δεύτερο κύκλο η κόντρα κορυφώνεται, αφού εμφανίζονται και μερικά «φαντάσματα» του παρελθόντος.

Κρατώντας όλα τα διασκεδαστικά στοιχεία των παλιών ταινιών, η τηλεοπτική εκδοχή είναι καλογυρισμένη, αστεία αλλά και πιο ενδιαφέρουσα, αφού μπλέκει κάπως περισσότερο τα πράγματα αντί να μείνει πιστή στο τυπικό δίπολο του καλού και του κακού. Η νοσταλγία φυσικά χτυπάει κόκκινο, ωστόσο οι Μάτσιο και Ζάμπκα στέκονται εξαιρετικά ως πυλώνες και του καινούργιου συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή