Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων

11' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία είναι θεσμός. Ονομάζεται «la rentrée littéraire», δηλαδή η «λογοτεχνική επιστροφή», και είναι το ραντεβού που δίνουν στα μέσα Αυγούστου οι βιβλιόφιλοι της χώρας για να πληροφορηθούν τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων και να κανονίσουν τις συναντήσεις τους με τα καινούργια βιβλία. Φέτος 511 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων αναμένονται στα ράφια των γαλλικών βιβλιοπωλείων, από τα οποία 366 είναι γαλλικά και 145 ξένα. 

Στα δικά μας πράγματα, τα μεγέθη είναι προφανώς άλλα. Βεβαίως και στην Ελλάδα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι οίκοι υλοποιούν το εκδοτικό τους πρόγραμμα, που σχεδιάζεται συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού. Στόχος είναι οι νέοι τίτλοι να φτάσουν στους βιβλιοπώλες και το κοινό στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι σύντομο – μετά τα χαρτικά και σχολικά του Σεπτεμβρίου, η εμπορική κίνηση του βιβλίου ξεκινά τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τα Χριστούγεννα. Με αυτό το πλάνο θα κινηθούν λοιπόν και φέτος οι εκδότες, μολονότι η καραντίνα της άνοιξης και οι συνέπειές της πανδημίας περιόρισαν την εγχώρια αγορά. Στο μεταξύ, και περιμένοντας από τους εκδοτικούς οίκους μια πιο οργανωμένη αποτίμηση των όσων συνέβησαν εκείνο το διάστημα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τον Σεπτέμβριο θα λάβουμε ελάχιστες προσκλήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων. Οι μελλοντικές περιοδείες των συγγραφέων στα βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα και οι προωθητικές κινήσεις που συνόδευαν τις νέες κυκλοφορίες έχουν περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για τις συναντήσεις των λεσχών ανάγνωσης, που επίσης ενίσχυαν την προώθηση των νέων τίτλων. Συνεπώς, οι βιβλιόφιλοι περιμένουμε ένα λιγότερο κοινωνικό φθινόπωρο, αλλά τα βιβλία θα παραμείνουν πιστά στο ραντεβού τους με τους αναγνώστες. 

Για να ενισχύσουμε λίγο την προσμονή, ζητήσαμε από δέκα εκδότες να κοιτάξουν το πρόγραμμά τους και να ξεχωρίσουν ένα τίτλο, μια έκδοση, που με κάποιο τρόπο σκλάβωσε την καρδιά τους. Δέχτηκαν να μας απαντήσουν διευκρινίζοντας ότι η επιλογή δεν έχει σε καμιά περίπτωση αξιολογικό χαρακτήρα. Επιδιώκαμε να μας διηγηθούν μια μικρή ιστορία έρωτα – αυτό που συμβαίνει μεταξύ αναγνώστη και ιδανικού αναγνώσματος. Και σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν. Σε άλλες υπήρξαν πιο «συνετοί», προτείνοντας τίτλους που σίγουρα θα ενδιαφέρουν περισσότερο το κοινό. 
Οπως και να έχει όμως, αυτή είναι η πρώτη οργανωμένη συνάντησή μας με τα βιβλία που θα έρθουν, πριν ακόμη κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες. Ο περιορισμός του χώρου –μολονότι «πήραμε» δύο σελίδες– μας υποχρέωσε να αφήσουμε εκτός εκδοτικούς οίκους εξίσου σημαντικούς. Υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε. 

Αθανάσιος Σαμαρτζής
ΔΩΜΑ
Τζοσάια Oμπερ
«Η άνοδος και η πτώση
της κλασικής Ελλάδας»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-1

Κώστας Σπαθαράκης
ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
Maggie Nelson
«Οι Αργοναύτες»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-2

Σταύρος Πετσόπουλος
ΑΓΡΑ
Ιρβιν Γιάλομ
«Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-3

Η ανάλυσή του αποτελεί υπόδειγμα επιστημονικού ήθους. Επιπλέον, η διαίρεση του έργου σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υπαρξιακών ζητημάτων που αφορούν τη ζωή του καθενός μας (Θάνατος, Ελευθερία, Νόημα, Απομόνωση) εμπλουτισμένη με ψυχοθεραπευτικό υλικό και όπου χρειάζεται με προσωπικά παραδείγματα, καθιστά αυτό τον τόμο ταυτόχρονα εγχειρίδιο για ψυχοθεραπευτές όλων των θεωρητικών προσανατολισμών και οδηγό ζωής για το γενικό κοινό. H μετάφραση είναι των Ευαγγελίας Ανδριτσάνου και Δέσποινας Κακατσάκη.

Kώστας Δαρδανός
GUTENBERG
Don DeLillo
«Η Σιωπή»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-4

Αρχισε να το γράφει το 2018, πολύ πριν από την πανδημία, αλλά η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε στους δρόμους του κόσμου στη διάρκεια της καραντίνας. Στη «Σιωπή» ο χρόνος, ο χώρος, η μνήμη, οι σχέσεις αποκτούν άλλη διάσταση. Οι ήρωες δεν ξέρουν αν πρόκειται για κάποια μόνιμη κατάσταση ή απλώς ένα παράδοξο που σύντομα θα περάσει. Ο DeLillo φέρνει αντιμέτωπο τον αναγνώστη με τον φόβο που γεννούν η επιστήμη, η τεχνολογία και η χρήση τους από εξουσίες που ο άνθρωπος δεν ελέγχει. Για μία ακόμα φορά η κοφτερή του σκέψη αποκαλύπτεται προφητική. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου ταυτόχρονα με την Αμερική, σε μετάφραση της Ζωής Μπέλλα – Αρμάου.

Μαριλένα Πανουργιά
ΙΚΑΡΟΣ
Ανδρέας Νικολακόπουλος
«Αποδοχή κληρονομιάς»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-5

Αργύρης Καστανιώτης
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Λ. Π. Χάρτλεϊ
«Ο μεσάζων»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-6

Νίκος Ψυχογιός
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Jay Shetty
«Σκέψου σαν μοναχός»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-7

Aννα Πατάκη
ΠΑΤΑΚΗΣ
Σιντάρτα Μούκερτζι
«Το Γονίδιο»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-8

Εύα Καραϊτίδη
ΕΣΤΙΑ
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης
«Ιβάν Τσέρμσκι και άλλα διηγήματα»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-9

Νώντας Παπαγεωργίου
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Νίκος Βατόπουλος
«Στο βάθος του αιώνα»

Το φθινοπωρινό ραντεβού αναγνωστών και βιβλίων-10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή