Η ελληνική τηλεόραση κάνει restart

Η ελληνική τηλεόραση κάνει restart

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές δεκάδες άνθρωποι με μάσκες ή ασπίδες προσώπου εργάζονται σε γοργούς ρυθμούς. Γύρω τους διάσπαρτα μπουκάλια με αντισηπτικά και πανάκια καθαρισμού. Το σκηνικό θυμίζει μια οποιαδήποτε επιχείρηση στην ελληνική επικράτεια εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα τυπικό πλατό γυρισμάτων οποιασδήποτε από τις εννέα ελληνικές σειρές που ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα σε λίγες εβδομάδες, οπότε αναμένεται η έναρξη της τηλεοπτικής σεζόν 2020-2021.

Εχοντας ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας και η καραντίνα τον περασμένο χειμώνα, όταν όλες οι ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας αναγκάστηκαν να διακόψουν τα γυρίσματα, οι υπεύθυνοι των καναλιών και οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη των γυρισμάτων, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και έμφαση στην προστασία ηθοποιών και τεχνικών. Η ελληνική τηλεόραση λοιπόν κάνει… restart με μάσκα και αντισηπτικό ανά χείρας, ελπίζοντας να περιορίσει τις ζημίες που προκάλεσε η περίοδος του lockdown στα έσοδα των καναλιών και το πλήγμα που δέχθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι στις παραγωγές, οι οποίοι έμειναν χωρίς εργασία.

«Εμείς εκμεταλλευθήκαμε το διάστημα της καραντίνας, ώστε να οργανωθούμε. Καταρτίσαμε πρωτόκολλα μέτρων προστασίας, σενάρια αντιμετώπισης προβλημάτων κ.λπ.», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Green Pixel Productions και παραγωγός Νίκος Χριστοφόρου, που υπογράφει την παραγωγή των σειρών του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Αγγελική». Η πρώτη ξεκίνησε γυρίσματα λίγες ημέρες μετά την άρση του lockdown, με στόχο να δημιουργηθεί ένα στοκ επεισοδίων για τους επόμενους μήνες, με τον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων. Ηδη υπάρχει υλικό για να καλύψει τις ανάγκες περίπου δύο μηνών «μουρμούρας» και τα γυρίσματα συνεχίζονται. «Για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού, γίνονται τεστ σε όσους επιστρέφουν από διακοπές είτε εργάζονται στις παραγωγές είτε στα γραφεία της εταιρείας, ενώ οι ηθοποιοί και τα μέλη του συνεργείου επίσης υποβάλλονται συχνά σε έλεγχο. Τεστ κάνουν οι ηθοποιοί και όταν πρόκειται να γυρίσουν μια σκηνή που προβλέπει στενή σωματική επαφή», τονίζει ο κ. Χριστοφόρου. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται τόσο στο σετ της «Αγγελικής» όσο και στα γυρίσματα της τρίτης σειράς του καναλιού «Ελα στη θέση μου», που επίσης έχει ξεκινήσει γυρίσματα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Ενα περίεργο αλλά δημιουργικό καλοκαίρι» ήταν αυτό που πέρασε παραδέχεται ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της σειράς του ΣΚΑΪ, «8 λέξεις», Ανδρέας Γεωργίου. Το σίριαλ είχε σταματήσει τα γυρίσματα την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ολοκληρώσει τον κύκλο επεισοδίων της προηγούμενης σεζόν. «Κάναμε γυρίσματα για δύσκολα επεισόδια σε πολλούς χώρους και με πολλή δράση τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι συνθήκες ήταν αρκετά αντίξοες, καθώς έκανε πολλή ζέστη και εμείς δουλεύαμε με μάσκες και ασπίδες προστασίας, ενώ οι ηθοποιοί φορούσαν βαριά ρούχα, γιατί έπρεπε να ολοκληρωθούν τα επεισόδια της προηγούμενης σεζόν που είχαν διακοπεί λόγω κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και γυρίσαμε περίπου 80 επεισόδια», λέει ικανοποιημένος. 

Η ελληνική τηλεόραση κάνει restart-1

Περιορισμός της έκθεσης

«Θέλαμε να στηρίξουμε τα πλάνα μας στη μυθοπλασία και είμαστε τυχεροί, γιατί για παράδειγμα οι “Αγριες Μέλισσες” δεν σταμάτησαν τα γυρίσματα, ώστε να “στοκάρουμε” επεισόδια για κάθε ενδεχόμενο. “Η φαμίλια” από την άλλη σχεδιάστηκε για παραγωγή με μικρό καστ και σε απομονωμένο χώρο, με τη λογική του περιορισμού της έκθεσης στον ιό. Ολοι οι συντελεστές επέστρεψαν με δίψα να δουλέψουν μετά το lockdown και θέλω να πιστεύω ότι θα ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο αυτόν τον περίεργο χειμώνα που έρχεται», τονίζει. 

Δυναμικά επανέρχεται φέτος στο πεδίο της μυθοπλασίας και το Star με τη σειρά «Ερωτας με διαφορά». Τα γυρίσματα της σειράς, στην οποία πρωταγωνιστεί η Φαίη Ξυλά, ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Μόλις πριν από ένα δεκαήμερο δόθηκε το πρώτο ραντεβού στο πλατό για τη νέα σειρά της Μυρτώς Κοντοβά «Αλλη μια μέρα στη γη» που θα φιλοξενηθεί στο Mega. Ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, το υπόλοιπο καστ της σειράς αλλά και οι τεχνικοί, σύνολο περίπου σαράντα άτομα, έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού. «Εχουμε υιοθετήσει εδώ και μήνες πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας σε όλες τις παραγωγές αλλά και στις εγκαταστάσεις του καναλιού», επισημαίνει ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Mega Κώστας Τσολάκης «και υπάρχουν φυσικά πρωτόκολλα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουμε σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα». Τον Οκτώβριο επίσης θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της σειράς «Εξαψη», που υπογράφει σεναριακά η Τίνα Καμπίτση. «Ηταν στρατηγική μας επιλογή να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη σειρών μυθοπλασίας», τονίζει ο κ. Τσολάκης. «Αλλωστε, αυτή ήταν και η ταυτότητα του καναλιού όλα αυτά τα χρόνια». «Κλακέτα, έτοιμοι, πάμε», λοιπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή