«Νύχτες» ονείρων στη μεγάλη οθόνη

«Νύχτες» ονείρων στη μεγάλη οθόνη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία σειρά προτάσεων γεμάτων υπερθετικούς ξεκίνησε τον λόγο του ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Νυχτών Πρεμιέρας», Λουκάς Κατσίκας, στη συνέντευξη Τύπου του κινηματογραφικού φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αίγλη Ζαππείου. Ανάμεσα στα άλλα μίλησε για «μέγιστη αγάπη», με την οποία ετοιμάστηκε η φετινή διοργάνωση σε πείσμα των γνωστών δύσκολων συνθηκών αλλά και για ένα «γιγάντιο αίσθημα καθήκοντος» των ανθρώπων του φεστιβάλ, τόσο απέναντι στο κοινό όσο και προς το ίδιο το σινεμά που τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται. Πράγματι και μόνο το γεγονός πως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (23/9-4/10) είναι από τα λίγα πανευρωπαϊκά που καταφέρνουν να πραγματοποιηθούν στη φυσική τους μορφή, συνιστά επίτευγμα, το οποίο μένει να ολοκληρωθεί με μια όντως ασφαλή διοργάνωση, που θα προσφέρει «ένα αντίδοτο πολιτισμού μακριά από την εσωστρέφεια, την ανασφάλεια και την καταστροφολογία που κυριαρχούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος μίλησε και για τη γενικότερη ευεργετική συνδρομή της καλλιτεχνικής δραστηριότητας προς ένα κοινό, το οποίο δοκιμάζεται και ψυχολογικά αυτή την εποχή. Στην προκειμένη περίπτωση φυσικά καλλιτεχνική δραστηριότητα σημαίνει ταινίες και από αυτές υπάρχουν μπόλικες στο φετινό (έστω ελαφρώς συρρικνωμένο) πρόγραμμα των «Νυχτών Πρεμιέρας».

Τρία διαγωνιστικά τμήματα: το διεθνές μυθοπλασίας, με έπαθλο τη Χρυσή Αθηνά, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικά πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών από ολόκληρο τον κόσμο, συστήνοντάς μας τις καινούργιες φωνές του σινεμά. Οπως μας υπενθύμισαν οι διοργανωτές, μια τέτοια ήταν το 2017 και η Κλόε Ζάο, η οποία βραβεύθηκε τότε στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας με το «Nomadland». Σε ένα όμορφο σχήμα κύκλου, το τελευταίο γίνεται ταινία έναρξης στις φετινές «Νύχτες». Επιπλέον θα υπάρχει το πάντα ενδιαφέρον Διεθνές Διαγωνιστικό του Ντοκιμαντέρ, με τον υπότιτλο «Stranger than Fiction» αλλά και οι ελληνικές μικρού μήκους.

Φυσικά το Φεστιβάλ φιλοξενεί και πάλι τις δημοφιλέστατες ειδικές προβολές του. Εκεί, εκτός του «Nomadland», ξεχωρίζουμε ακόμα το «Δεν υπάρχει κακό» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, περυσινή Χρυσή Αρκτο του Βερολίνου, το «Μάρτιν Ιντεν», με την εκπληκτική και βραβευμένη στη Βενετία ερμηνεία του Λούκα Μαρινέλι και τον «Αμμωνίτη» του Φράνσις Λι με τις Κέιτ Γουίνσλετ και Σέρσι Ρόναν. Από τα πιο ενδιαφέροντα, τέλος, κομμάτια στις επερχόμενες «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι το αφιέρωμα με τίτλο «A Dream within a Dream: Το σινεμά ονειρεύεται», με σπουδαία φιλμ όπως το «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» του Αλέν Ρενέ, το «Μπάρτον Φινκ» των αδελφών Κοέν, «Η ώρα του λύκου» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν κ.ά. Δίνοντας τον τόνο του αφιερώματος αλλά και ολόκληρου του Φεστιβάλ, ο Λουκάς Κατσίκας έκλεισε με μια δόση… λυρισμού: «Ατυπο παιδί της καραντίνας, το φετινό αφιέρωμά μας είναι μια αποθέωση του ονειρικού, της κινηματογραφικής αποπλάνησης, και της ομορφιάς, που δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε καμιά μικρότερη οθόνη, σε καμιά online συνθήκη, παρά μόνο στην αίθουσα· στο υπέρτατο καταφύγιο από τον έξω κόσμο, εκεί όπου το δικαίωμα στο όνειρο είναι η μόνη σταθερά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή