Αλλο συναυλία, άλλο παράσταση

Αλλο συναυλία, άλλο παράσταση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακατανόητα ή και άδικα χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικοί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση και τα οποία αναστέλλουν μεν στην Αττική τις συναυλίες ώς τις 4 Οκτωβρίου, αλλά επιτρέπουν τη συνέχιση θεατρικών παραστάσεων, που ενίοτε πραγματοποιούνται με τις ίδιες συνθήκες, στους ίδιους υπαίθριους χώρους. Η διαφορετική μεταχείριση των δύο κλάδων σχολιάστηκε έντονα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε ανακοίνωσή του, ενώ χθες, τα νέα μέτρα συνάντησαν την αντίδραση αρκετών σωματείων καλλιτεχνών, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια. 

«Δεν επιθυμούμε σύγκρουση με τους θεατρικούς παραγωγούς και ηθοποιούς, γιατί συμπορευόμαστε και θέλουμε να δουλέψουμε όλοι», λέει η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ και υπεύθυνη της εταιρείας παραγωγής Prospero. «Στο χθεσινό συλλαλητήριο ενώθηκαν δυνάμεις του μουσικού και του θεατρικού χώρου, γιατί τα αιτήματα είναι κοινά. Οι  εκδηλώσεις γίνονται με τον ίδιο τρόπο, στους ίδιους χώρους, με το ίδιο πρωτόκολλο. Αρκετοί μας επισημαίνουν ότι είναι ασφαλέστερο ένα θέαμα όπου όλοι είναι καθήμενοι, γιατί δεν γνωρίζουν ότι στις συναυλίες απαγορεύονται οι όρθιοι από τον Μάιο. Ενδεχομένως, κάποιοι θεατές να έρχονται “σε κέφι” και να μετακινούνται, πρέπει όμως καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Δεν μπορεί να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος.

Είναι άδικο ακόμα και συνταγματικά και θα κινηθούμε νομικά εναντίον αποφάσεων που μας εξαιρούν από μια ισόνομη μεταχείριση».
Χαρακτηριστικά, σε περιπτώσεις όπως το Θέατρο Αλσος, μία μουσική εκδήλωση, όπως η χθεσινή συναυλία του Κωστή Μαραβέγια, μπορεί να ανασταλεί, τη στιγμή που μία άλλη, στον ίδιο χώρο, όπως η μεθαυριανή «Ταράτσα του Φοίβου», θα συνεχιστεί ως παράσταση «μουσικοθεατρική». Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Ηρώδειο, όπου ενώ η παράσταση «Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι (συνοδευόμενη από την Καμεράτα) θα πραγματοποιηθεί, ορισμένες άλλες, δεν θα έχουν την ίδια τύχη. 
«Είχαμε ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στους Led Zeppelin με συμφωνική ορχήστρα και μουσικό συγκρότημα, αλλά αναβλήθηκε. Ωστόσο, παραστάσεις του Ηρωδείου που χαρακτηρίζονται “παραστατικές τέχνες”, θα γίνουν», εξηγεί ο Μιχάλης Αδάμ, υπεύθυνος της Adam Productions. «Δεν γνωρίζω τα κριτήρια ενός τέτοιου διαχωρισμού, στον ίδιο χώρο, με το ίδιο πρωτόκολλο. Σε ενδεχόμενη αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι. Ούτε θέλουμε να έρθουμε σε κόντρα με συναδέλφους. Ομως ο διαχωρισμός είναι περίεργος. Σαν να έχουν συνδεθεί οι συναυλίες με μπουζούκια και με πανηγύρια». 

Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και ο μουσικός Στάθης Δρογώσης. «Ολοι οι λογικοί καλλιτέχνες, στηρίξαμε εξαρχής τα πρωτόκολλα», επισημαίνει. «Οι οργανωμένες συναυλίες σε χώρους δήμων, Περιφερειών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Τεχνόπολη, ήταν συναυλίες-πρότυπο και ας μην τις μπερδεύουμε με τα beach bar, τα πανηγύρια κ.λπ. Περάσαμε δύσκολο καλοκαίρι, γιατί διάφοροι δήμοι ακύρωναν εκδηλώσεις. Φτάσαμε σε ένα σημείο, με όλες τις συναυλίες συγκεντρωμένες ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου βρίσκονται τα πιο πολλά μεροκάματα. Και έρχεται η κυβέρνηση με μια ακατανόητη απόφαση, σύμφωνα με την οποία, η Μόνικα Μπελούτσι με την Καμεράτα μπορεί να παίξει  στο Ηρώδειο, αλλά η Καμεράτα μόνη της, όχι. Δεν ειρωνευόμαστε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, γιατί πρόκειται για πολιτική απόφαση, ούτε θέλουμε εμφύλιο με τους συναδέλφους. Ιση μεταχείριση ζητάμε. Και επειδή είχαν προϋπολογιστεί δίκαια κονδύλια για συναυλίες που δεν έγιναν, θα μπορούσαν να δοθούν, σε ένα ποσοστό, ως αποζημίωση για τις ακυρώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή