Οι ανακολουθίες φέρνουν θύελλα

Οι ανακολουθίες φέρνουν θύελλα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σπασμωδικές αποφάσεις της κυβέρνησης, με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνει κάθε τόσο στον χώρο του πολιτισμού εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, προκάλεσαν πια μεγάλη θύελλα. Ο κόσμος του θεάτρου και της μουσικής νιώθει απαξιωμένος από την έλλειψη συνεννόησης που διαφαίνεται μεταξύ των υπουργείων, με το ΥΠΠΟΑ σε κάποιες περιπτώσεις να δείχνει ότι αιφνιδιάζεται και το ίδιο.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, και για καθήμενους. Ομως, την ίδια στιγμή επέτρεπε στους ανοιχτούς χώρους θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Προχθές το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκάλεσε νέα αναστάτωση ανακοινώνοντας τελικά το κλείσιμο των υπαίθριων θεάτρων (από σήμερα), ενώ παραμένουν ανοιχτά τα θερινά σινεμά. Και φτάσαμε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να διευκρινίσει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ότι η εξαγγελθείσα αναστολή διενέργειας θεατρικών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους αφορά αποκλειστικά και μόνο την Περιφέρεια Αττικής και δεν πρόκειται για μέτρο πανελλαδικής εμβέλειας.

Γιατί τόσες ανακολουθίες, γιατί τέτοια σπασμωδική συμπεριφορά; Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνουν μέτρα που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη σύγχυση που υπάρχει στον χώρο; Και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ταραχή όταν ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των θεάτρων και των μουσικών χώρων για τη χειμερινή σεζόν, η οποία ξεκινάει σε μία εβδομάδα! Είναι σαν να μην γνωρίζουν κάποιοι στην κυβέρνηση ότι στο θέατρο, όπως και στη μουσική, οι καλλιτέχνες χρειάζονται πρόβες, προετοιμασία τουλάχιστον δύο μηνών για να ανεβάσουν μια παράσταση.

Χαμένα τα έχουν οι καλλιτέχνες – πώς να βγάλουν άκρη με αυτή την παρωδία; Τις ιδιαιτερότητες του χώρου ο κόσμος του θεάτρου τις εξήγησε πολλές φορές. Τώρα, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν, θα τους ανακοινωθεί το πρωτόκολλο λειτουργίας και το ποσοστό πληρότητας των αιθουσών. Πολλά σχέδια θα ματαιωθούν από τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσουν τα μέτρα προστασίας. Κάποιοι δεν θα αντέξουν και όσοι τολμήσουν να ανεβάσουν παραγωγές θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές αμοιβών.

Εξίσου ζοφερή είναι η ατμόσφαιρα στον χώρο της μουσικής. Κάποιες μουσικές σκηνές θα σταθούν, κάποια λάιβ θα γίνουν. Αλλά τις μεγάλες διοργανώσεις θα τις ξεχάσουμε. Οι έμπειροι παραγωγοί υπολογίζουν ανάκαμψη στον χώρο του ακροάματος το 2023 και για μεγάλες μετακλήσεις από το εξωτερικό το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή