Η λόγια ελληνική μουσική στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η λόγια ελληνική μουσική στην Εθνική Λυρική Σκηνή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο φεστιβάλ της ΕΛΣ που «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο στα μέσα Μαΐου είχε τίτλο «Εξοδος: Ανοιξη» και ήταν ακριβώς αυτό: η πρώτη πρόσκληση να βγούμε με αξιώσεις στον ψηφιακό κόσμο και να απολαύσουμε νέες μουσικές παραγωγές –συναυλίες, περφόρμανς, όπερα πόβερα– που σχεδιάστηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν ζωντανά ειδικά για αυτό το μέσο. Το εγχείρημα πήγε πολύ καλά: τις βίντεο-παραστάσεις εκείνης της «Ανοιξης» είδαν 368.000 θεατές σε διάστημα συνολικά 4 μηνών – κάποιες ολοκληρώθηκαν σε ένα μήνα, κάποιες παραστάσεις παραμένουν online για το κοινό.

Την προσεχή Κυριακή βγαίνει στο αέρα το 2ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ, οι «Αντιστίξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο –πιο ειδικό και πιο έμπειρο– επιδιώκει να φωτίσει τη σχέση μεταξύ της λόγιας ελληνικής μουσικής και της αρχιτεκτονικής. Πέρα από την ψυχαγωγία, ταιριάζει στη Λυρική Σκηνή αυτός ο παιδαγωγικός χαρακτήρας, ιδιαιτέρως σε μια εποχή που η ήδη φτωχή ελληνική μουσική εκπαίδευση περνάει δυσκολίες λόγω των υγειονομικών μέτρων – περιορισμένα τα ωδεία, μειωμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα των οργανισμών, όλο και λιγότερες παραστάσεις για τα ερασιτεχνικά σχήματα και τις χορωδίες. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη όχι μόνον να ακούσουμε μουσική αλλά και να σκεφτούμε πάνω σε αυτήν, να κουβεντιάσουμε και να μάθουμε από εκείνους που έχουν αυτή την ειδικότητα – καλλιτέχνες και θεωρητικούς της μουσικής.

Καρπός τέτοιων συνεργασιών είναι το περιεχόμενο των «Αντιστίξεων», που ανοίγει έναν δημιουργικό διάλογο της λόγιας ελληνικής μουσικής –ας τη γνωρίσουμε και οι λιγότερο σχετικοί– με τη δημόσια αρχιτεκτονική. «Επιθυμία μας είναι να τιμήσουμε την ελληνική μουσική δημιουργία, από την κρητική Αναγέννηση έως και σήμερα, φέρνοντας στο προσκήνιο μερικές από τις πιο σημαντικές συνθέσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Λεονταρίτης, ο Κωνσταντινίδης, ο Καλομοίρης, ο Κουνάδης, ο Αδάμης, ο Δραγατάκης, ο Ξενάκης, ο Χατζής, ο Παπαδάτος, ο Αλεξιάδης», σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ. Τα γυρίσματα έγιναν σε κάποια από τα πιο σημαντικά κτίρια που αποτελούν ιστορική κληρονομιά της Αθήνας, όπως ο Ναός Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μικρό Χρηματιστήριο, το Ωδείο Αθηνών και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το πρόγραμμα χωρίζεται στις ενότητες: Κρητική Αναγέννηση, Μεσοπόλεμος, Μουσική και Ελληνικότητα, Μοντερνισμός, 21ος Αιώνας, ενώ υπάρχει ένα διπλό αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό ένα μήνα μετά την πρεμιέρα τους. Στο nationalopera.gr, και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov. Με τη στήριξη της δωρεάς ΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή