Ματιές στον κόσμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΠΑΝΙΑ
Η λάμψη μιας φιλόδοξης επένδυσης στη Μαδρίτη

Η λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου Four Seasons στην Ισπανία εν καιρώ πανδημίας συμπληρώνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Στο κέντρο της Μαδρίτης, το μεγάλο πρότζεκτ Καναλέχας, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, στο πρώην επιχειρηματικό και τραπεζικό κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, παραδίδεται σταδιακά συνενώνοντας μεγάλα και εντυπωσιακά κτίρια της μπελ επόκ. Στο επίκεντρο του σχεδίου αστικής ανάπλασης είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου πέντε αστέρων, που κρίνεται αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος παρά τις αρνητικές συγκυρίες. Μαζί με το πολυτελές ξενοδοχείο, που στεγάζεται σε ένα από τα διασημότερα κτίρια της Μαδρίτης (Palacio de la Equitativa), παραδίδονται σταδιακά πάνω από 20 λοφτ και ένα εμπορικό κέντρο για ακριβά καταστήματα. Το Four Seasons θα έχει 200 δωμάτια, αλλά αρχίζει τη λειτουργία διατηρώντας ανοικτά μόνο τα 50. Είναι μια εξωστρεφής επίδειξη πλούτου και εμπιστοσύνης στο μέλλον της Μαδρίτης, παρότι η απόδοση σε λειτουργία αυτού του συγκροτήματος στη διάρκεια της παγκόσμιας συγκυρίας μοιάζει παράταιρη, και ίσως προκλητική. Ωστόσο, είναι ένα σχέδιο ανακοινωμένο ήδη από το 2013 από ισπανικό όμιλο που αγόρασε επτά συνεχόμενα κτίρια, με πρώην τραπεζική χρήση, τα οποία παρήκμαζαν. Η θέση αυτής της συστάδας με τις εντυπωσιακές προσόψεις ενίσχυε τις πιθανότητες επιτυχίας, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μαδρίτης και δίπλα στα μεγάλα μουσεία, στο Πράδο, στο Βασίλισσα Σοφία και στο Thyssen-Bornemisza. Οταν χτίστηκαν τα κτίρια που τώρα αξιοποιήθηκαν για την επένδυση αυτή, εκεί ήταν το οικονομικό κέντρο της Μαδρίτης. Ηταν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού όταν η Ισπανία διατηρούσε αποικίες και είχε τη φιλοδοξία να οργανώσει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κέντρο, μάρτυρας της ηγεμονικής θέσης που προοριζόταν για τη Μαδρίτη. Το κτίριο που στεγάζει τώρα το ξενοδοχείο χτίστηκε λίγο πριν από το 1900 από τον διάσημο Καταλανό αρχιτέκτονα José Grases Riera (1850-1919) ως έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας La Equitativa, θυγατρικής αμερικανικής εταιρείας, και αργότερα έδρα της ισπανικής Τράπεζας Πίστεως. Ολα τα συνεχόμενα κτίρια χτίστηκαν ως επένδυση και διείσδυση αμερικανικού κεφαλαίου στη Μαδρίτη εκείνης της εποχής. Τώρα, το επιβλητικό αυτό σημείο της πόλης εισέρχεται σε νέα περίοδο, σε μιαν αβέβαιη συγκυρία. 

ΠΑΡΙΣΙ
Αλμπρεχτ Αλτντόρφερ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. STAEDEL MUSEUM – U. EDELMANN – ARTOTHEK

Νέα ημερομηνία πήρε η έκθεση για τον δάσκαλο της γερμανικής Αναγέννησης Αλμπρεχτ Αλτντόρφερ (1480-1538) που θα γίνει στο Λούβρο από την 1η Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη έκθεση στη Γαλλία για τον σπουδαίο καλλιτέχνη που αν και ήταν κορυφαίος στην εποχή του, το όνομά του δεν είναι τόσο οικείο όσο των συγχρόνων του Ντίρερ και Κράναχ. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης και περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδια και χαρακτικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Ρούντολφ Πολάνσκι

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. GAGOSIAN

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης Ρούντολφ Πολάνσκι, ο οποίος ενηλικιώθηκε καλλιτεχνικά στο ανήσυχο πνεύμα της Βιέννης της δεκαετίας του ’60, παρουσιάζει νέα δουλειά στην γκαλερί Gagosian της Βασιλείας. Ο Πολάνσκι συνεχίζει και πειραματίζεται με τη μορφή, τα μέσα και την τεχνική, και σε αυτή την έκθεση χρησιμοποιεί φύλλα αλουμινίου ως καμβά και επεξεργασμένο χαρτόνι μαζί με τα ιδιότυπα γλυπτά του, συνεχίζοντας τον δρόμο που διάλεξε μετά τη στροφή της δεκαετίας του ’90.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η πόλη, 1945-2000

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. MARIA SEWCZ

Το Βερολίνο αλλά και οι διαρκείς μεταμορφώσεις του στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα είναι διαρκές δέλεαρ για χιλιάδες φωτογράφους. Μια νέα έκθεση φέρνει κοντά αλλεπάλληλα βλέμματα με διαφορετική αφετηρία, που ανιχνεύουν αθέατες και όχι τόσο προφανείς όψεις της γερμανικής πρωτεύουσας. Η έκθεση, με εντυπωσιακή συμμετοχή, παρουσιάζεται στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο Reinbeckhallen και ευελπιστεί να προκαλέσει τη σκέψη και για το Βερολίνο του 21ου αιώνα. 

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Ρέμπραντ το 2021

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. STAEDEL MUSEUM

Η πανδημία οδηγεί σε επανασχεδιασμούς και είναι φανερό ότι, πέραν της εκάστοτε εθνικής πολιτικής, κάθε μουσείο επιλέγει να ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα. Μία από τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις στη Γερμανία είναι και το αφιέρωμα στον Ρέμπραντ που σχεδιάζει το Μουσείο Στέντελ της Φρανκφούρτης σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά. Η έκθεση μεταφέρθηκε για τον επόμενο χρόνο και προβλέπεται να εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2021.

ΗΠΑ
Πέρι Μέισον, 1957

Ματιές στον κόσμο-5

Το χρονολόγιο μας θυμίζει πως πριν από 63 χρόνια, το 1957, άρχισε να προβάλλεται ο πρώτος και δημοφιλέστατος κύκλος επεισοδίων με ήρωα τον δικηγόρο Πέρι Μέισον, δημιούργημα του Ερλ Στάνλεϊ Γκάρντνερ (1889-1970), ο οποίος με τα δικαστικά δράματα διανθισμένα με μοιραίες γυναίκες ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα της ψυχαγωγικής λογοτεχνίας επί δεκαετίες (και στην Ελλάδα, δεκάδες τίτλοι κυκλοφόρησαν από τα Βίπερ). Τον Πέρι Μέισον υποδυόταν ο Ρέιμοντ Μπερ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή