Νέα εποχή για το Μορφωτικό της Εθνικής

Νέα εποχή για το Μορφωτικό της Εθνικής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση της σπουδαίας πορείας του φαίνεται ότι μπαίνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) εν αναμονή της καινούργιας σύνθεσης του Δ.Σ. μετά τις παραιτήσεις των Νικηφόρου Διαμαντούρου, Αλέξη Πολίτη, Τάσου Γιαννίτση, Βασίλη Κάλφα.

Κύκλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, υπογράμμισαν στην «Κ» ότι το ΜΙΕΤ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της εξέλιξης της Εθνικής Τράπεζας. Η Τράπεζα είναι αυτή που πάντα το στηρίζει οικονομικά και φροντίζει για την προοπτική, τους στόχους και το μέλλον του, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και τις προκλήσεις της εποχής, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Μέσα στα καθήκοντα αυτά είναι και ο εκσυγχρονισμός του Ιδρύματος, το οποίο να θυμίσουμε  ξεκίνησε την πορεία του το 1966, επί διοικήσεως Γεωργίου Μαύρου. Τότε, και στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων από την ίδρυσή της, η ΕΤΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των επιστημών και των καλών τεχνών. Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης συστάθηκε με το Διάταγμα 311 της 1ης Απριλίου 1966. 

Ολα αυτά τα χρόνια η προσφορά του είναι πολυδιάστατη, επεκτείνεται στους τομείς των επιστημών και των καλών τεχνών με πολλές μορφές. Με πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, με καλλιτεχνικές δράσεις, εκθέσεις, σημαντικές συλλογές που υποστηρίζονται από ένα εργαστήριο συντήρησης Χαρτιού κ.ά. Το φωτογραφικό αρχείο του ΜΙΕΤ περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα μέσα του 19ου μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα, η συλλογή Χαρτών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ περισσότερα από 2.000 φύλλα χαρτών της περιόδου 1830-1950, κυρίως από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, η συλλογή των εφημέρων διαφημιστικά ημερολόγια τοίχου, συσκευασίες τροφίμων ή ενδυμάτων κ.ά. τεκμήρια του πολιτικού και κοινωνικού βίου, και η βιβλιοθήκη πάνω από 100.000 τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή