Η πανδημία και ο Απόλλωνας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επιστημονική ανάλυση για το πώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα μπορεί κανείς να βρει στο «Βέλος του Απόλλωνα» (εκδ. Κάκτος), το νέο βιβλίο του καθηγητή κοινωνικών και φυσικών επιστημών του Γέιλ, Νικόλα Χρηστάκη, που κυκλοφορεί στις 3 Νοεμβρίου. Στη μελέτη του, που αντλεί τον τίτλο της από τον Εκηβόλο Απόλλωνα, ο οποίος εκτόξευε θανατηφόρους λοιμούς με τα βέλη του, ο Ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και ιατρός αναρωτιέται εάν η τρέχουσα πανδημία μπορεί να συγκριθεί με άλλες του παρελθόντος, ερευνά κατά περίπτωση τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής και διασποράς ψευδών ειδήσεων, ενώ παραθέτει και μαθήματα επιβίωσης που μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν ή από άλλες κοινότητες.

Υπογραφές υπέρ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Πενήντα οκτώ άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι συγγραφείς Iαν Μακ Γιούαν, Ρέιτσελ Ρούνεϊ και Αμάντα Κρεγκ, υπέγραψαν πρόσφατα στους Times του Λονδίνου μια επιστολή υποστήριξης της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ παίρνοντας το μέρος της απέναντι σε μία ακόμη «ρητορική μίσους» των social media, που στρέφεται εναντίον της εξαιτίας παλιότερων σχολίων της για τα διεμφυλικά άτομα. Το χάσταγκ #RIPJKRowling πυροδοτήθηκε αυτή τη φορά στο Twitter με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως, «Troubled Blood», ένα θρίλερ που περιλαμβάνει στους χαρακτήρες του κι έναν κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος ντύνεται με γυναικεία ρούχα.

Ενα χρήσιμο διδακτικό υλικό 

Ως μια δουλειά που θα αποτελέσει «αποδεικτικό ιστορικό κειμήλιο της ελληνικής ορθοπαιδικής και θα λειτουργήσει ως χρήσιμο διδακτικό υλικό για μελέτη και ιστορικό αναστοχασμό των νέων ορθοπαιδικών», χαρακτηρίζει ο καθηγητής ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, το νέο βιβλίο του χειρουργού ορθοπαιδικού Αμύντα Βαρβαρούση για την «Ιστορία της ΕΕΧΟΤ» (Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας). Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της ορθοπαιδικής στην Ελλάδα, περιγράφει την οργάνωση και λειτουργία των ορθοπαιδικών κλινικών των νοσοκομείων της χώρας, κάνει αναφορά στη συμβολή των Ελλήνων ορθοπαιδικών χειρουργών στην προαγωγή της ορθοπαιδικής ειδικότητας με έμφαση στο έργο των πρωτοπόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή