Ο «Ζάχος» της Καρδίτσας και η επόμενη κρίσιμη ημέρα

Ο «Ζάχος» της Καρδίτσας και η επόμενη κρίσιμη ημέρα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βιβλιοχαρτοπωλείο με 70.000 κωδικούς προϊόντων χτίζεται με μόχθο. Η πρώτη μου γνωριμία με το βιβλιοχαρτοπωλείο «Ζάχος» στο κέντρο της Καρδίτσας, στην οδό Πλαστήρα 8, μου είχε αποκαλύψει το επαγγελματικό ήθος του ιδιοκτήτη, Μάκη Ζάχου, που συνεχίζει –από το 2005– την οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του Δημήτρης με τον αδελφό του Πέτρο, το 1960. Σλόγκαν της επιχείρησης, «οι πελάτες μας είναι η καλύτερη διαφήμιση», και όπως λέει ο ίδιος, «το κατάστημά μας απευθύνεται σε αναγνώστες βιβλίων, μαθητές, εκπαιδευτικούς, χομπίστες, ζωγράφους, επιχειρήσεις». Για την Καρδίτσα, ο «Ζάχος» είναι σημείο αναφοράς. «Πήγαινε στον “Ζάχο”, θα το βρεις ή θα σου πουν πού να το βρεις…».

Η πρόσφατη θεομηνία, όμως, που σάρωσε τον νομό Καρδίτσας προκάλεσε ένα σοκ καταστροφής. «Οι ζημιές που υποστήκαμε ήταν δυστυχώς τεράστιες όπως άλλωστε και κάθε άλλης επιχείρησης της Καρδίτσας», αφηγείται ο κ. Μάκης Ζάχος. «Το βράδυ της υπερχείλισης ήμασταν στο κατάστημα για να σώσουμε οτιδήποτε όπως νομίζαμε. Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε όλο το κέντρο της Καρδίτσας πλημμυρισμένο σε ύψος από 50 και πάνω εκατοστά αλλά και τους χειμάρρους που δημιουργούνταν στις διασταυρώσεις. Το κατάστημα γέμισε νερό σε όλο του το εμβαδόν (200 τ.μ.) και σε συνδυασμό με το ευαίσθητο προς αυτό προϊόν (χαρτί-βιβλία), η ζημιά ήταν ολοκληρωτική σε ό,τι υπήρχε στο μαγαζί σε ύψος 30-40 εκατοστών. Οποιοδήποτε ξύλινο ράφι ή πάγκος μέσα στο μαγαζί είναι πλέον προς αντικατάσταση όπως επίσης και όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές, καλώδια, κ.λπ.). Το 40%-50% των εμπορευμάτων μας καταστράφηκε όπως και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να λειτουργήσουμε ξανά». 

Ο «Ζάχος» της Καρδίτσας και η επόμενη κρίσιμη ημέρα-1
Ο Μάκης Ζάχος με τον πατέρα του, Δημήτρη, που ίδρυσε την επιχείρηση μαζί με τον αδελφό του, Πέτρο. 

Η καταστροφή συνέβη στον πιο κρίσιμο μήνα για ένα βιβλιοχαρτοπωλείο. «Ο Σεπτέμβριος είναι για τα βιβλιοχαρτοπωλεία ό,τι το καλοκαίρι για τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές», λέει ο κ. Μάκης Ζάχος. «Αμεσα θα πρέπει να προμηθευτούμε νέο εμπόρευμα για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις όλων των σχολικών ειδών. Ο οικονομικός προϋπολογισμός είναι στον αέρα και οι υποχρεώσεις που έχουμε κινδυνεύουν να μην καλυφθούν».

Οπως αναφέρεται, η κατάσταση στην Καρδίτσα είναι χαοτική, καθώς «εμπορική αγορά δεν υπάρχει παρά μόνο ελάχιστα καταστήματα και καφετέριες που λειτουργούν». Ολοι συμφωνούν πως τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση. «Η Καρδίτσα σήμερα υποφέρει. Ο εμπορικός κόσμος της Καρδίτσας αγωνιά. Ο αγροτικός τομέας, σημείο κατατεθέν για την οικονομία του νομού μας, πενθεί. Υπάρχουν συμπολίτες που δεν έχασαν μόνο τις περιουσίες τους αλλά και ολόκληρα τα σπίτια τους. Υπάρχουν οικογένειες που κυριολεκτικά δεν έχουν πού να μείνουν και φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό και από περηφάνια δεν το λένε πουθενά. Η πόλη μας χρειάζεται άμεσα οικονομική στήριξη και βοήθεια σε πολλούς τομείς. Ο κάθε Καρδιτσιώτης θα εκτιμήσει την οποιαδήποτε βοήθεια έρθει και θα αισθανθεί άνθρωπος που είχε μια άτυχη στιγμή αλλά είναι τυχερός που κάποιος τον σκέφθηκε και ήταν παρών στον πόνο του. Ολοι μας είμαστε ενοχλημένοι για τη μη σωστή προβολή των γεγονότων από τα ΜΜΕ. Υπήρχαν και είμαι σίγουρος ότι ακόμα υπάρχουν άτομα στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν καν το τι καταστροφή συνέβη εδώ. Δεν ζητάμε ελεημοσύνες. Ζητάμε να ανταποκριθεί το κράτος πρόνοιας και να δείξει ότι πλέον είναι εδώ για τον πολίτη, τον αγρότη, τον επιχειρηματία, την πόλη μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή