«Σιγή ιχθύος» στις οθόνες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομάζεται «Σιγή ιχθύος», αλλά σπάει τη σιωπή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και των ελληνικών θαλασσών, την υπεραλίευση, που οδηγεί σε κατάρρευση το υδάτινο περιβάλλον, αλλά και τις κοινωνίες που αναπτύχθηκαν μαζί του. Η «Σιγή ιχθύος» είναι ένα ντοκιμαντέρ που συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας με τη δημοσιογραφική έρευνα για τη λεηλασία του θαλάσσιου πλούτου και τη σκανδαλώδη άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμορφωθεί με τους στόχους που είχε θέσει για αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι το 2020. 

Η «Σιγή ιχθύος», των Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Ανδρέα Λουκάκου, ταξιδεύει από την Καβάλα, τη Σάμο και την Αθήνα έως τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη, και τελικά την Παντελερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, όπου η φτώχεια πλήττει τους ψαράδες. Η ταινία εκτυλίσσεται σαν ένα θαλασσινό κινηματογραφικό μπάρκο, όπου ο φακός ταξιδεύει πάνω σε τράτες και καΐκια διασχίζοντας τη Μεσόγειο, την πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη.

«Η εξέλιξη σε πολλές περιπτώσεις ήταν απρόβλεπτη, καθώς πολλές από τις αποκαλυπτικές σκηνές όπως σε ελληνικές υπηρεσίες ή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και οι συγκινητικές στιγμές με τους ψαράδες στη Σάμο και στην Παντελερία, δεν είχαν προσχεδιαστεί, προέκυψαν σαν ένα ρεπορτάζ που πέφτεις ξαφνικά πάνω σε κάτι ξεχωριστό», λέει στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Χονδρόγιαννος. 

Γιατί μια ταινία για την υπεραλίευση; «Μάλλον πήρα το έναυσμα λόγω της καταγωγής μου από τη Λέρο και την Κρήτη. Από μικρό παιδί είχα επαφή με τα καΐκια και τους ψαράδες. Ηθελα να κάνω μια ταινία που να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της Μεσογείου, της ελληνικής Πολυνησίας, των κοινωνιών των ψαράδων, αλλά ταυτόχρονα να πιάσω κι ένα καυτό θέμα του μέλλοντός μας που σχετίζεται με την περιβαλλοντική κρίση, την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή», εξηγεί ο κ. Χονδρόγιαννος. Η «Σιγή ιχθύος» είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Στην ταινία μιλούν άνθρωποι ψημένοι από το θαλασσινό αλάτι, ο φακός στρέφεται με τρυφερότητα στους βιοπαλαιστές της θάλασσας, χωρίς να κρύβει τις μικρές ή μεγαλύτερες παρανομίες τους. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει πλευρές όσων (δεν) κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και πώς οι λομπίστες των μεγάλων αλιευτικών και διατροφικών επιχειρήσεων κάνουν ρεσάλτο στις διαδικασίες της Ε.Ε. και καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική προς όφελός τους. 

«Η θάλασσα δεν είναι πλέον για επιβίωση, δεν είναι για να κάνεις οικογένεια», οι μικροί παράκτιοι ψαράδες βγάζουν την πίκρα τους, καθώς φτωχαίνουν η θάλασσα και το βιος τους. Ενώ ο ψαράς στην Παντελερία προτρέπει ειρωνικά τα παιδιά του να γίνουν «ψαράδες πλαστικών», καθώς είναι πιο πολλά από τα ψάρια! 

«Σχεδιάζουμε να προβληθεί η ταινία σε τόπους με ψαράδες, όπως η Αμοργός, το Αίγιο, οι Σπέτσες, αλλά και σε εκδηλώσεις σε Λήμνο και Χανιά. Θέλουμε να γυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, να δουν άνθρωποι που συνήθως δεν βλέπουν κινηματογράφο μια ταινία που μιλάει γι’ αυτούς», λέει ο κ. Χονδρόγιαννος. 

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του iMEdD, ενώ είναι διαθέσιμη σε αρκετές πλατφόρμες on demand (Amazon Video, iTunes, Vimeo On Demand, Google Play). 

Σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΒΟΞ, όπου θα υπάρχει και δυνατότητα συζήτησης με τους συντελεστές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή