Νέες ταινίες: Ιστορική δίκη, μικροαστικός εφιάλτης

Νέες ταινίες: Ιστορική δίκη, μικροαστικός εφιάλτης

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δίκη των 7 του Σικάγο ★★★
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Ααρον Σόρκιν
Ερμηνείες: Εντι Ρεντμέιν, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μάρκ Ράιλανς
 
Ο βραβευμένος με Οσκαρ σεναριογράφος Ααρον Σόρκιν περνάει εδώ και πίσω από την κάμερα, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία των επτά κατηγορουμένων της δίκης που ακολούθησε τα αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο το 1968. Οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, που μετατράπηκαν σε άγριες ταραχές με την αμείλικτη αστυνομική καταστολή, έφεραν τους επτά στο δικαστήριο με την κατηγορία της συνωμοσίας, σε μία από τις πιο διαβόητες δίκες στα αμερικανικά χρονικά. Το φιλμ του Σόρκιν παρακολουθεί ολόκληρο το χρονικό της διαδικασίας, που κράτησε σχεδόν έξι μήνες, ενώ ταυτόχρονα αφηγείται όσα συνέβησαν στο Σικάγο εκείνο το σημαδιακό πενθήμερο.

Τα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 (Βιετνάμ, δολοφονία Κένεντι, κινήματα ισότητας, φόνοι Μάνσον κ.ά.) επανέρχονται ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια τόσο στον αμερικανικό κινηματογράφο όσο και στη λογοτεχνία. Οι σύγχρονοι δημιουργοί βρίσκουν αναμφισβήτητα έμπνευση και παραδείγματα στη συγκεκριμένη περίοδο προκειμένου να εκφραστούν πολιτικά (και) για το σήμερα. Το ίδιο κάνει και ο Ααρον Σόρκιν, ο οποίος συγκεντρώνει ένα αστεράτο καστ με οσκαρικούς ηθοποιούς όπως ο Εντι Ρεντμέιν και ο Μαρκ Ράιλανς, στις ερμηνείες μιας πλειάδας κεντρικών ρόλων. Αυτή η… διασπορά, σε συνδυασμό με το σπιντάτο μοντάζ της αρχής, καθιστά κάπως δύσκολη την παρακολούθηση, ωστόσο σύντομα βυθιζόμαστε σε μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη ξεχωριστούς χαρακτήρες.

Από τη μία οι κατηγορούμενοι, με τον πιο μετριοπαθή Ρεντμέιν, τους απολαυστικούς χίπηδες (Τζέρεμι Στρονγκ, Σάσα Μπάρον Κοέν) και από την άλλη ο προσηλωμένος –αλλά όχι δογματικός– κατήγορος (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) και ο εξοργιστικός δικαστής. Ολοι τους, μαζί με συνεχόμενα φλας μπακ και πλάνα αρχείου, συνθέτουν ένα πορτρέτο εποχής, το οποίο έχει σίγουρα παραλείψεις, παραμένει όμως ζωντανό και ενδιαφέρον.
 
Vivarium ★★
ΘΡΙΛΕΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)
Σκηνοθεσία: Λόρκαν Φίνεγκαν
Ερμηνείες: Τζέσε Αϊζενμπεργκ, Ιμοτζεν Ποτς, Τζόναθαν Αρις

Δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί της νέας γενιάς συναντιούνται σε ένα αφαιρετικό θρίλερ που φέρνει αρκετά και σε κάποια από τα πιο υπερβολικά επεισόδια του τηλεοπτικού «Black Mirror». Ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ και η Ιμοτζεν Ποτς υποδύονται τον Τομ και την Τζέμα, ένα συνηθισμένο νεαρό ζευγάρι που αναζητεί το πρώτο του σπίτι. Οταν ένας παράξενος μεσίτης θα τους οδηγήσει σε ένα ιδιωτικό συγκρότημα κατοικιών, εκείνοι θα βρεθούν παγιδευμένοι σε έναν αλλόκοτο λαβύρινθο πανομοιότυπων σπιτιών δίχως διαφυγή. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίεργα, όταν στο κατώφλι τους θα βρουν ένα μωρό που καλούνται να μεγαλώσουν.
Ο Λόρκαν Φίνεγκαν τραβάει στα άκρα τα εκφραστικά μέσα της αλληγορίας και της υπερβολής, προκειμένου να αποδομήσει το σύγχρονο μικροαστικό όνειρο. Το ζευγάρι των ηρώων του καταλήγει σε ένα απόλυτα αποστειρωμένο, τακτοποιημένο προάστιο –όχι πολύ μακριά από υπαρκτά τέτοια συγκροτήματα– και εκεί… θάβεται. Σχεδόν κυριολεκτικά αφού, απελπισμένος από την απομόνωση, ο Τομ αρχίζει να ανοίγει μια πελώρια τρύπα στον κήπο του σπιτιού, σε μια προσπάθεια να βρει τρόπο να ξεφύγει. Ο πυρήνας της ιδέας έχει σίγουρα ενδιαφέρον, όμως κάπου στην πορεία το πράγμα ξεστρατίζει προς μια μάλλον άνευρη επανάληψη και έναν αυτάρεσκο σουρεαλισμό, που φέρνει στον νου τις λιγότερο καλές στιγμές του Ντέιβιντ Λιντς.

ΕΜΕΙΣ…

Ξεκινάει το προσεχές Σάββατο (3-10/10) το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο (San Fransisco Greek Film Festival), το οποίο φέτος θα έχει κυρίως διαδικτυακό χαρακτήρα. Δεκάδες επιλεγμένες ταινίες της σχετικά πρόσφατης ελληνικής παραγωγής θα προβληθούν στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που ταξιδεύει το σινεμά της χώρας μας στην Αμερική και (φέτος) στον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσά τους η «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή και το «Οταν οι ντομάτες συνάντησαν τον Βάγκνερ» της Μαριάννας Οικονόμου. Επίσης, σε ειδική προβολή σε drive-in το φεστιβάλ θα αποτίσει φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη με το «Τοπ-Καπί» του Ζυλ Ντασσέν.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Η λαϊκή ρήση φαίνεται να ταιριάζει και στην περίπτωση της Ντίσνεϊ, με τον κολοσσό της παγκόσμιας ψυχαγωγίας να ανακοινώνει 28.000 απολύσεις εργαζομένων στα θεματικά της πάρκα, λόγω της πανδημίας. Ο πελώριος αριθμός των ανθρώπων που θα οδηγηθούν στην ανεργία οφείλεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στην πολύ μειωμένη επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν τα πάρκα στη Φλόριντα, στο Παρίσι, στη Σαγκάη, στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ ακόμη και μετά το άνοιγμα με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Η Ντίσνεϊ ανακοίνωσε το τελευταίο τετράμηνο ζημίες ύψους 4,72 δισ. δολαρίων, τις πρώτες εδώ και μία εικοσαετία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή