Ματιές στον κόσμο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η διαρκής αναγέννηση του Αμστερνταμ

Βραβευμένο με τη μεγάλη διάκριση της MIPIM (που απονέμει διεθνώς τις καλύτερες αστικές αναπλάσεις), το νέο-παλιό κτίριο στο Αμστερνταμ, γνωστό ως Diamantbeurs (το κέντρο του εμπορίου διαμαντιών) λάμπει ως ένα αρχιτεκτόνημα-αξιοθέατο. Στην καρδιά της πόλης (Weesperplein), το νέο δημιούργημα στεγάζει υπηρεσίες, καταστήματα και χώρους τέχνης, εντυπωσιάζοντας με τη νέα γυάλινη προσθήκη στην οροφή, που δίνει στο Αμστερνταμ ένα νέο αρχιτεκτονικό ορόσημο. Ο σχεδιασμός της αποκατάστασης είναι έργο των Ολλανδών αρχιτεκτόνων ZJA Zwarts & Jansma, και η κατασκευή και εφαρμογή του γυάλινου θόλου (ύψους δέκα μέτρων) είναι έργο του Octatube. Αλλο γραφείο ασχολήθηκε με την αποκατάσταση της ιστορικής πρόσοψης, που απηχεί τη Σχολή του Αμστερνταμ με τις νεωτερικές, σχεδιαστικές ανησυχίες από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε την περίοδο 1906-11 και είναι έργο του διάσημου στην εποχή του Ολλανδού αρχιτέκτονα Gerrit van Arkel (1858-1918), που με τη δραστηριότητά του σφράγισε το Αμστερνταμ με το ιδιαίτερο ύφος της ολλανδικής σχολής του Jugendstil. Το κτίριο είναι σύμβολο του εμπορίου διαμαντιών στο Αμστερνταμ και η παρουσία του στο κέντρο της πόλης επί 110 χρόνια συνδέεται με πλήθος ιστορικών γεγονότων και προσωπικών αναμνήσεων. Είναι ένα σήμα κατατεθέν για το Αμστερνταμ. Παρότι το Diamantbeurs, γνωστό πλέον και ως Capital C, είναι ιστορικό μνημείο, η πολύ προσεκτική μελέτη αποκατάστασης και επέκτασης εγκρίθηκε καθώς η νέα προσθήκη παρέχει διαφάνεια και δεν επηρεάζει το υπόλοιπο κτίριο, που ξαναβρήκε την πρότερη λάμψη του. Ο γυάλινος θόλος, με το ενισχυμένο σύστημα που σχηματίζει ένα πλέγμα με ακτίνες από ατσάλι, παρέχει πλέον έναν ακόμη δημόσιο χώρο για καταστήματα και εστιατόρια. Η θέα είναι συναρπαστική και το βίωμα των επισκεπτών πολύ ιδιαίτερο λόγω και της πυκνής φύτευσης. Ο γυάλινος θόλος, που αποτελεί επίτευγμα εφαρμογής προηγμένης τεχνολογίας, συνδέεται με το παρελθόν του κτιρίου και λάμπει σαν ένα γιγάντιο διαμάντι. Αυτός ο συμβολισμός είναι απολύτως εύληπτος και ελκυστικός στο κοινό. Ανάλογα με το φως της ημέρας, η εμπειρία στη γυάλινη οροφή μεταβάλλεται. Τη νύχτα προσφέρει την εντύπωση μιας φαντασμαγορίας με θέα στην πόλη και ένα εντυπωσιακό πάντρεμα της ολλανδικής μπελ επόκ με το δυναμικό σήμερα. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σχέδια του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. THE MORGAN LIBRARY

Μια ιδιαίτερη περιήγηση στον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ είναι η έκθεση στη Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν. Θεωρείται η πρώτη έκθεση που εστιάζει αποκλειστικά στα σχέδια και στα πορτρέτα σε χαρτί που ο Χόκνεϊ είχε φιλοτεχνήσει ως χειρονομίες οικειότητας σε πρόσωπα που είχαν ξεχωριστή θέση στη ζωή του. Υπάρχουν και αυτοπροσωπογραφίες (φωτ.). Πέραν των χρωματιστών πορτρέτων, η Μόργκαν παρουσιάζει και 100 σχέδια από τη δεκαετία του ’70 έως πρόσφατα. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Οι Πρώτες Κυρίες

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. ESTATE OF YOUSUF KARSH

Η συλλογή της Νάσιοναλ Γκάλερι της Ουάσιγκτον με θέμα τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ είναι ονομαστή. Τώρα ήρθε η ώρα για μια ειδική έκθεση που με τίτλο «Κάθε βλέμμα είναι πάνω μου: Οι Πρώτες Κυρίες στις ΗΠΑ» θα εγκαινιαστεί στις 13 Νοεμβρίου. Από τη Μάρθα Ουάσιγκτον έως τη Μελάνια Τραμπ, η συλλογή είναι πλούσια και θα είναι η μεγαλύτερη παρουσίαση με αυτό το θέμα εκτός Λευκού Οίκου. Στη φωτογραφία, η Ελινορ Ρούζβελτ το 1944. 

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. MICHAEL CAMPANELLA

Η Σουηδία θα διαθέσει το ποσόν του 1,1 εκατ. δολ. για την έναρξη της κατασκευής του πρώτου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη χώρα. Η σουηδική κυβέρνηση διαθέτει αυτό το ποσόν στην κυβερνητική οργάνωση Φόρουμ Ζωντανής Ιστορίας, που έχει ως αντικείμενο την ιστορία του Ολοκαυτώματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανοχή. Το Μουσείο θα εστιάσει και στην προσωπικότητα του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, που διέσωσε πολλούς Εβραίους της Ουγγαρίας. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Χρυσό μετάλλιο

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. LDF

Από τα ονόματα των αρχιτεκτόνων της σύγχρονης σκηνής που έχουν κερδίσει τον σεβασμό είναι και αυτό του David Adjaye, με καταγωγή από την Γκάνα και έδρα το Λονδίνο. Μεγάλη αναγνώριση στο έργο του είναι το βραβείο με το οποίο τιμήθηκε από τη RIBA (το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων) για το 2021. Το Χρυσό Μετάλλιο της RIBA, το οποίο τυγχάνει της έγκρισης της βασίλισσας, απονέμεται σε όσους προχωρούν την ιδέα της αρχιτεκτονικής. 

ΜΟΝΑΧΟ
Η μορφή του Ντίρερ

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. ALTE PINAKOTHEK

Ο Ντίρερ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Αναγέννησης του Βορρά, είχε μανία με τις αυτοπροσωπογραφίες. Η εικονιζόμενη είναι ίσως η πιο ώριμη από πλευράς τέχνης και είναι δημιουργία του 1500. Αυτό το σύνθετο πορτρέτο, που ανήκει στις συλλογές της Παλιάς Πινακοθήκης του Μονάχου, ενέπνευσε τον Jason Farago, έναν από τους ικανότερους αναλυτές τέχνης, να δημοσιεύσει μία συναρπαστική ανάλυση του έργου στους New York Times (25/9). Αυτά τα δημοσιεύματα σπανίζουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή