Θρίλερ σε ελληνικό παράδεισο

Θρίλερ σε ελληνικό παράδεισο

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ με δυστοπική ατμόσφαιρα, γυρισμένο με τεχνολογικά μέσα που του επιτρέπουν να προβληθεί σε οποιαδήποτε τηλεοπτική πλατφόρμα, έχουμε συνηθίσει κατά κανόνα να φέρει τη «βαριά» υπογραφή κάποιου μεγάλου ξένου στούντιο, ενός τηλεοπτικού παρόχου παγκόσμιας εμβέλειας ή κάποιας από τις νεόκοπες περιφερειακές δυνάμεις της τηλεοπτικής βιομηχανίας (Σκανδιναβία, Ισραήλ, Γερμανία, Ισπανία). Η νέα σειρά μυθοπλασίας της Cosmote TV με τίτλο «42° C» φιλοδοξεί να βάλει την Ελλάδα στον διεθνή τηλεοπτικό χάρτη παρουσιάζοντας μια άρτια παραγωγή, τόσο από πλευράς δημιουργικού όσο και αναφορικά με τις τεχνολογικές προδιαγραφές.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μικρό νησί της Ελλάδας, στο οποίο επιστρέφει η κεντρική ηρωίδα, η Λένα (την υποδύεται η Ναταλία Σουίφτ), έπειτα από έξι χρόνια απουσίας, για να παραστεί στο μνημόσυνο της μητέρας της. Το ίδιο βράδυ η αδελφή της 22χρονης βρίσκεται νεκρή στο ίδιο σημείο που είχε εντοπιστεί και η σορός της μητέρας τους, γεννώντας απορίες και υποψίες τόσο στη Λένα όσο και στον αστυνομικό του νησιού (στον ρόλο ο Χρήστος Λούλης), οι οποίοι ξεκινούν ο καθένας τη δική του έρευνα. Οι ύποπτοι αλλάζουν συνεχώς, αλλά από τα πρώτα επεισόδια της σειράς είναι εμφανές ότι κανένας δεν είναι αθώος. 

Η Καίτη, η δεσποτική αρχηγός της οικογένειας και θεία της Λένας (την ενσαρκώνει η Κατερίνα Λέχου), ο πατριός της (Αλέξανδρος Λογοθέτης), οι άλλοι συγγενείς, οι φίλοι, οι συντοπίτες φυλούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, στις ρωγμές του ειδυλλιακού νησιώτικου τοπίου. «Φανταστείτε ένα σκανδιναβικό ψυχολογικό θρίλερ, με ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, αλλά με ελληνική ταυτότητα και στον ελληνικό παράδεισο», μας προϊδεάζει ο σκηνοθέτης της σειράς, ο βραβευμένος Γιώργος Παπαβασιλείου («Slave», «Der Bergdoktor», «The storm tide», «Special Unit»), ο οποίος είδε στη «42° C» την ευκαιρία που έψαχνε να εργαστεί σε μια ελληνική παραγωγή για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Η νεαρή Ναταλία Σουίφτ, που έχει ήδη στο ενεργητικό της τη μεγάλου μήκους ταινία «Επαφή» και τις δύο μικρού μήκους «Μελατονίνη» και «Οταν γελάω κλείνω τα μάτια μου», γοητεύτηκε από το γεγονός ότι η σειρά, μεταξύ άλλων, πραγματεύεται το θέμα της απώλειας. «Επειδή έχω πολύ στενή σχέση αγάπης με την οικογένειά μου, μου είναι πολύ δύσκολο και “ξένο” προς εμένα να καταλάβω ένα κορίτσι που έχει χάσει τη μητέρα του, με έναν πατέρα που είναι απών, που είναι ουσιαστικά μόνη της, που έχει μια τεράστια οικογένεια αλλά στην πραγματικότητα δεν νιώθει κανέναν από όλους αυτούς οικογένεια», σημειώνει. 

Θρίλερ σε ελληνικό παράδεισο-1
Η νεαρή Ναταλία Σουίφτ υποδύεται τη Λένα, την κεντρική ηρωίδα της σειράς.

Μεγάλη πρόκληση ήταν για την ίδια να προσεγγίσει και άλλα στοιχεία της ηρωίδας, όπως τις κρίσεις επιληψίας που παθαίνει, επειδή, όπως λέει, «είναι κάτι αληθινό και πρέπει να του φερθείς με μεγάλη προσοχή», αλλά υπήρξαν και χαρακτηριστικά της που της είναι οικεία «όπως ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί, διατηρεί μέσα της την ελπίδα». Ως λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το στοιχείο του μυστηρίου που κυριαρχεί στη σειρά, ενώ δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να γίνει για λίγο και η ίδια ντεντέκτιβ προσπαθώντας, ενώ διάβαζε τα επεισόδια, να ανακαλύψει τον ένοχο – χωρίς μεγάλη επιτυχία.

«Με “έπεισε” η σειρά»

Από νησί σε… νησί βρέθηκε η Κατερίνα Λέχου, καθώς η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια στο «Νησί» του Mega. «Δεν είχα κάποια επιθυμία να κάνω τηλεόραση», ομολογεί, «με “έπεισε” αυτή η σειρά. Γενικά δεν με ενδιαφέρει να κάνω κάτι για να είμαι παρούσα, επιθυμώ να κάνω ό,τι με προάγει, αυτό που με βοηθάει να δώσω ένα νέο στίγμα. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη “σπονδυλική στήλη” της σειράς, που είναι η αγία ελληνική οικογένεια, η οποία τελικά δεν είναι και τόσο αγία. Επίσης, μου ήταν πολύ δελεαστικό το ότι μου ζητήθηκε να υποδυθώ μια ηρωίδα αντιπαθητική, δεσποτική, μια γεροντοκόρη που φαίνεται μεγαλύτερη από την ηλικία μου. Αυτή είναι μια εικόνα μου που δεν είχε φανεί ποτέ στην τηλεόραση και μου αρέσει να δίνω στον θεατή μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς μου». 

Ο αστυνομικός

Να «τσαλακωθεί» χρειάστηκε και ο Χρήστος Λούλης, από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει κάποια κιλά και να αφήσει μούσι ώστε να ενσαρκώσει τον αστυνομικό του νησιού. «Είναι ένας ψημένος άνθρωπος, μεγαλώνει μόνος του μια κόρη στην εφηβεία και προσπαθεί να εργαστεί χωρίς την υλικοτεχνική υποδομή ή τη στελέχωση που χρειάζεται το αστυνομικό τμήμα. Κάποια στιγμή, όμως, επιστρατεύει το φιλότιμό του για να λύσει το μυστήριο», εξηγεί ο Χρήστος Λούλης. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκε το γεγονός ότι «ενώ έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε σαπουνόπερες, το είδος του ψυχολογικού αστυνομικού θρίλερ δεν το βλέπουμε συχνά στην ελληνική τηλεόραση». Περιγράφει τη «42° C» ως «μια πολύ φιλόδοξη σειρά, με μεγάλες προσδοκίες και καλογραμμένο σενάριο. Εχουμε στη διάθεσή μας τρεις μήνες για να γυρίσουμε οκτώ επεισόδια, γεγονός που αντανακλά στην ποιότητα της δικής μας δουλειάς ως ηθοποιών, αλλά και στον τρόπο γυρίσματος. Αυτές οι συνθήκες είναι εχέγγυο για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Θρίλερ σε ελληνικό παράδεισο-2
«Βρήκα ενδιαφέρουσα τη “σπονδυλική στήλη” της σειράς, την αγία ελληνική οικογένεια, που δεν είναι και τόσο αγία», λέει η Κατερίνα Λέχου (αριστερά).

Η σειρά «42° C» γυρίστηκε στην Κέρκυρα, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, σε φυσικούς χώρους, είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς. Το καστ συμπληρώνουν οι Εμιλυ Κολιανδρή, Theo Alexander, Ιβάν Σβιτάιλο, Μπέτυ Αποστόλου, Κώστας Νικούλι, Μαρία-Θαλασσινή Μποσταντζόγλου, το σενάριο υπογράφει ο Σέργιος Κωνσταντινίδης και την παραγωγή η Tanweer. Θα προβληθεί στην Cosmote TV το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή