Ενα εικοσιτετράωρο με την τραγουδίστρια Λόλα Γιαννοπούλου

Ενα εικοσιτετράωρο με την τραγουδίστρια Λόλα Γιαννοπούλου

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

09.00-10.00
Πρωινό, μια ματιά στα social media, οργάνωση της ημέρας και κάποια τηλέφωνα που πρέπει να γίνουν. Συνήθως έχω και τον χρόνο να μιλήσω με κάποια φίλη στο τηλέφωνο, να αναλύσουμε τα νέα μας, την κοινωνική κατάσταση, τα σχέδιά μας, την καθημερινότητα.
 
11.00-19.00
Συνήθως παραδίδω μαθήματα φωνητικής και πιάνου. Μπαίνω στο αυτοκινητάκι μου και ξεκινάω την ημέρα, σχεδόν σε όλη την Αθήνα. Εχω αρκετούς μαθητές. Αυτή είναι η ευλογία μου κι ας με κουράζει που και που. Γυρίζω κυριολεκτικά όλη την Αθήνα, από Παλλήνη μέχρι Φάληρο. Τα μαθήματα πραγματικά κυριαρχούν σε όλη μου τη μέρα, έρχομαι σε επαφή με τόσους ανθρώπους για τους οποίους αισθάνομαι ευθύνη και μιαν αίσθηση ότι οφείλω, μέσω της τέχνης, να τους προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ. Η αλήθεια είναι ότι και εκείνοι μου μαθαίνουν καθημερινά, μέσω της επαφής μας, της προσπάθειας, της έκφρασης, της ποικιλίας του ρεπερτορίου, της οπτικής, της επιμονής και της ομαδικότητας. Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε. Ενα μάθημα δεν περιορίζεται ποτέ αμιγώς στο αντικείμενο, αλλά σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα. Συνήθως έχω και την τύχη να περνάω από το πατρικό και να τρώω μεσημεριανό με τη μητέρα μου και να βλέπω και την ανιψιά μου που είναι τώρα 11 μηνών. Η αλήθεια είναι βέβαια πως η μέρα μπορεί να τελειώσει και στις 22.00, αν τα μαθήματα είναι πολλά. Κάπου εκεί ενδιάμεσα γίνονται και οι δουλειές του σπιτιού, ψώνια, φασίνα κ.τ.λ.
 
19.00-22.00
Πρόβες με την μπάντα, πρόβες στο θέατρο αν υπάρχει τρέχουσα παράσταση ή στούντιο για κάποια ηχογράφηση. Αυτές τις ώρες τις απολαμβάνω πάρα πολύ. Μου αρέσει η πρόβα! Θεωρώ ότι είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι, πριν μοιραστείς οτιδήποτε με το κοινό. Εκεί «ζυμώνονται» όλα. Εχουν μια γοητεία η πρόβα και η ηχογράφηση. Είναι όλη η προετοιμασία, οι στιγμές που σου έρχονται ιδέες, που γεννιέται και παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο, μια παράσταση, ένας δίσκος. Εκεί, όπου οι άνθρωποι που συμμετέχουν ανταλλάσσουν απόψεις, συζητούν, γελάνε, γνωρίζονται και δημιουργούν κάτι, μαζί, φέρνοντας ο καθένας το στοιχείο του, τις καταβολές του, την ενέργειά του. Ποτέ δεν ξέρεις πώς ακριβώς θα εξελιχθεί και αυτό ακριβώς είναι που με μαγεύει στην τέχνη. Το τι φέρνει ο καθένας στο εδώ και τώρα και πώς αυτό μετουσιώνεται σε κάτι άλλο και όταν πια καταλήγει στο κοινό, μετουσιώνεται σε κάτι ακόμα, που έχει να κάνει και με τη συμμετοχή του κόσμου πια. Μαγεία!

Είναι σημαντικό να αναφέρω πόσο έχω εκτιμήσει μέσα στα χρόνια τους συνεργάτες και την έννοια της ομαδικότητας. Από όλους έχω μάθει κάτι και για αυτό σε ό,τι κάνω αφήνω τους συνεργάτες ελεύθερους να μου δώσουν τη δική τους οπτική. Το θεωρώ πολύ καταλυτικό. Ετσι έγινε και στον δίσκο. Επέλεξα συγκεκριμένους ανθρώπους όχι για να «εκτελέσουν» τις δικές μου ιδέες, αλλά για να φέρουν τον δικό τους «χαρακτήρα» μέσα σε όλο αυτό.

Σέβομαι τον «χαρακτήρα» αυτόν. Μου έκαναν ουσιαστικά ένα δώρο και είμαι ευγνώμων.
 
22.30-03.00
Είμαι νυχτοπούλι, κοιμάμαι πολύ αργά. Πάντα το είχα αυτό σαν συνήθεια, πόσο μάλλον τώρα που οι υποχρεώσεις κρατάνε ώς αργά επίσης. Αν δεν έχω κάποιο live ή παράσταση, αυτές είναι οι ώρες που περνάω πραγματικά με τον εαυτό μου ή που αφιερώνω στην προσωπική μου ζωή. Στο να δω φίλους ή τον σύντροφό μου, να απολαύσω μια ταινία, να γράψω μουσική, να διαβάσω, να επεξεργαστώ ιδέες και μελλοντικά πλάνα. Τις νύχτες όμως που έχω συναυλίες, εκεί είναι μια άλλη πολύ ιδιαίτερη και όμορφη κατάσταση. Εκεί νιώθω ελεύθερη και οποιαδήποτε αμηχανία ή συστολή φεύγει μετά το πρώτο τραγούδι. Με ενδιαφέρει η ειλικρινής ερμηνεία. Πιστεύω ότι ο στόχος του performer πρέπει να είναι η αφύπνιση συναισθημάτων μέσω της αλήθειας και η προσωπική μεν έκφραση, αφήνοντας όμως και τον κόσμο ελεύθερο να βρει τη δική του αλήθεια. Εχουμε δημιουργήσει από το 2017 την ομάδα αυτή, τους Improvisation à la Grecque, και είναι μια ευτυχής συγκυρία για μένα, να μοιράζομαι τη σκηνή με αυτούς τους καταπληκτικούς μουσικούς, με τους οποίους πέρα από την κοινή καλλιτεχνική προσέγγιση και την κοινή αισθητική, κάνουμε και πάρα πολύ καλή παρέα. Γελάμε πολύ, πάρα πολύ και έχουμε άριστες σχέσεις. Μιλάω φυσικά για τους μοναδικούς Γιώργο Λιμάκη, Αστέρη Παπασταματάκη και Γιάννη Παπαγιαννούλη.
 
Η Λόλα Γιαννοπούλου παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «6 αυτοτελείς ιστορίες». Εξι τραγούδια εξιστορούν διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή