ΕΜΣΤ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού

ΕΜΣΤ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπίσημη χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΕΜΣΤ το Σάββατο το μεσημέρι, αλλά για τους ανθρώπους του μουσείου είχε, όπως μας είπαν, συμβολική σημασία. Και ακόμη περισσότερο, αυτή η μεσημεριανή ξενάγηση που κράτησε περίπου μία ώρα με τη συντροφιά της μικρότερης κόρης του Δάφνης, έγινε αντιληπτή ως ένα είδος διακριτικών «εγκαινίων». Ας μην ξεχνάμε ότι το ΕΜΣΤ, μετά τις πολλές του περιπέτειες, άνοιξε για το κοινό τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από το lockdown, γεγονός που στέρησε τη χαρά μιας γιορτής. Και μπορεί η τοποθέτηση και η παρουσίαση της μόνιμης συλλογής να ήταν μόνον το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους λειτουργίας, μπορεί να παραμένουν ανοιχτές πολλές εκκρεμότητες –η σημαντικότερη είναι η τοποθέτηση διευθυντή–, αλλά φαίνεται πως χρόνια ζητήματα οδηγούνται προς τη λύση τους.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ξενάγηση της επιμελήτριας του ΕΜΣΤ Δάφνης Βιτάλη, και στάθηκε με προσοχή μπροστά στην εμβληματική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη που «γεμίζει» μία αίθουσα του δεύτερου ορόφου, όπως επίσης στο έργο «Akropolis Redux» –ένα σύγχρονο Παρθενώνα με αναφορές στο Απαρτχάιντ– του Νοτιοαφρικανού καλλιτέχνη Κέντελ Γκιρς, και στο «Κουτσό» του Βλάση Κανιάρη. Επίσης επισκέφθηκε τη μία από τις δύο περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, την «Ubuntu» με έργα από τη συλλογή Χάρη Δαυίδ, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει για τα «Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας».

Αποτιμώντας την εμπειρία από την επίσκεψη δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΕΜΣΤ και βρήκε υποδειγματική την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Τον Σεπτέμβριο το μουσείο επισκέφθηκαν περίπου 3.000 άτομα, και ελπίζουμε ότι η δέσμευση για αναγγελία της ανάθεσης των διευθυντικών καθηκόντων έως τον Δεκέμβριο θα σημάνει επιτέλους τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Επίσης έχει ανοίξει θεσμικά ο δρόμος για την πρόσληψη μέσω ΕΣΠΑ διοικητικού-οικονομικού διευθυντή, και ετοιμάζεται η προκήρυξη της θέσης. Στο μεταξύ, η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Γρέγου εργάζεται για την ολοκλήρωση μελέτης που «χαρτογραφεί» την υφιστάμενη κατάσταση στο μουσείο. Τέλος, στις 5 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του παρόντος Δ.Σ., και όλα δείχνουν πως η διαδοχή θα είναι ομαλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή