Εκθεση σε απευθείας μετάδοση

Εκθεση σε απευθείας μετάδοση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό θέμα τον χρόνο στη λογοτεχνία και τη λογοτεχνία μέσα στον χρόνο θα κάνει το ντεμπούτο της στον ψηφιακό κόσμο η 17η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο (19-20/11), μετά δύο αναβολές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η σύνδεση της λογοτεχνίας με τον χρόνο γίνεται σε πολλά επίπεδα, σημειώνει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανόλης Πιμπλής, από τη διάρκεια ζωής ενός έργου μέχρι τον χρόνο στο μυαλό του συγγραφέα αλλά και τον λογοτεχνικό χρόνο μέσα στο ίδιο το έργο. Γύρω από το κεντρικό θέμα της έκθεσης θα αναπτυχθούν κι άλλες θεματικές, που αγγίζουν ζητήματα της επικαιρότητας και κοινωνικά θέματα, διατηρώντας όμως τη σύνδεσή τους με τη συγγραφική παραγωγή. Ετσι, η έκθεση θα εξετάσει την πανδημία του κορωνοϊού και τα βιβλία που έχουν γραφτεί και τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει, τη βιβλιοπαραγωγή του ’21, τη θέση της μνήμης στη λογοτεχνία. Διαδικτυακά θα γίνουν και τα φεστιβάλ της έκθεσης (Μετάφρασης, Νέων Λογοτεχνών) και το αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία και στην αποτύπωσή της στη λογοτεχνία.

Αυτές τις μέρες οι εκδότες εγγράφονται ψηφιακά, φυσικά, για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στην έκθεση, η οποία θα συνεργαστεί με την έκθεση της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix για τη διεξαγωγή μιας σειράς επαγγελματικών συναντήσεων Ελλήνων και Γερμανών εκδοτών.

Το μεγάλο στοίχημα για φέτος ξεφεύγει για λίγο από την ίδια τη βιομηχανία του βιβλίου και αφορά τις τεχνολογικές υποδομές της έκθεσης. Για τις ανάγκες των διαδικτυακών μεταδόσεων το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού θα στήσει δύο στούντιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα προβάλλουν συζητήσεις και εκδηλώσεις με (λίγους) καλεσμένους συγγραφείς, εκδότες, επιστήμονες και επαγγελματίες του βιβλίου. Οι εκδότες μπορούν να προτείνουν εκδηλώσεις που εμπίπτουν στις θεματικές κατηγορίες της έκθεσης ή να διοργανώσουν και δικές τους. «Από τα στούντιο θα μεταδίδονται εκδηλώσεις που θα έχουν σχέση με τις κεντρικές θεματικές της έκθεσης και θα προβάλλονται από τη νέα ιστοσελίδα και τα κανάλια μας. Από το ωρολόγιο πρόγραμμα ο χρήστης θα μπορεί να διαλέγει τι θα δει ή να κατευθυνθεί σε μια εκδήλωση ενός εκδότη», σημειώνει ο κ. Πιμπλής. 

Το διαδικτυακό κανάλι της έκθεσης θα «ανοίγει» καθημερινά από τη 1 μ.μ. και θα εμπλουτίζεται με νέο, ζωντανό περιεχόμενο ανά ώρα και μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Τα δύο Σαββατοκύριακα οι μεταδόσεις θα ξεκινούν νωρίτερα, από τις 10 το πρωί. Οι διοργανωτές στοχεύουν και στην παρουσία –μάλλον ψηφιακή– ξένων συγγραφέων, στις ομιλίες των οποίων θα γίνεται παράλληλη μετάφραση.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο μελετητής του Ισλάμ και συγγραφέας του βιβλίου «Εξοδος από το χάος» (εκδ. Κλειδάριθμος) Ζιλ Κεπέλ και ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον, με αφορμή το βιβλίο του «Καθαρό λαμπρό μέλλον» (εκδ. Καστανιώτη).  
«Η πρόκληση είναι κυρίως στην τεχνολογική υποδομή. Η ιστοσελίδα είναι πια ο “χώρος” της έκθεσης, ενώ αντί περιπτέρων οι εκδότες θα έχουν μια ψηφιακή ατομική σελίδα με πληροφορίες», σημειώνει ο κ. Πιμπλής. 

Η έκθεση είναι παράλληλα και ένα πείραμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα μια τέτοια διοργάνωση, όπως συμβαίνει την τρέχουσα εβδομάδα με την έκθεση της Φρανκφούρτης, ενώ το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή