Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ήταν έτοιμα για την πρώτη παράστα ση του «Παίζοντας το θύμα» από το Εθνικό Θέατρο, μόνον που η προγραμματισμένη πρεμιέρα της 13ης Μαρτίου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Την προηγούμενη ημέρα έγινε η γενική πρόβα και όσοι βρίσκονταν στη σκηνή πληροφορήθηκαν, μετά το χειροκρότημα, ότι έκλειναν τα θέατρα και ξεκινούσε το lockdown. «Οι φίλοι που βρίσκονταν στο κοινό δεν ήξεραν αν έπρεπε να με συγχαρούν ή να με παρηγορήσουν», θυμάται ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής. 

Μετά εκείνη τη βραδιά της μεγάλης ματαίωσης, όπως τη λέει ο ίδιος, τίποτε δεν έμεινε ίδιο για κανέναν. Το μόνο που διατηρήθηκε απείραχτο περιμένοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν ήταν η σκηνή του θεάτρου. Και η αγάπη τους για το έργο, η οποία δεν χρειάστηκε φρεσκάρισμα. Ετσι, επτά μήνες αργότερα όλοι οι συντελεστές ξαναβρίσκονται εκεί για να πιάσουν το νήμα στο σημείο όπου το άφησαν, και να παρουσιάσουν επιτέλους την παράσταση στους θεατές. Λίγες πρόβες ήταν αρκετές για να ξαναμπούν στο νόημα του έργου και να μετατρέψουν τις οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε οργανικό στοιχείο της παράστασης. Σήμερα το «Παίζοντας το θύμα» που βιαίως διακόπηκε τον Μάρτιο, θα ανοίξει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο στο κοινό. 

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν-1

Η ιστορία ακολουθεί κατά πόδας το νεαρό Βάλια, έναν τύπο που ζει και κοιμάται φορώντας το καπέλο του. Δουλεύει στην αστυνομία παίζοντας το θύμα σε αναπαραστάσεις εγκλημάτων: πότε υποδύεται μια γυναίκα που ίσως δολοφονήθηκε κατά λάθος από τον άνδρα της, πότε μια κοπέλα πνιγμένη σε μια πισίνα από τον αλλοδαπό εραστή της, και πότε έναν άνδρα που δολοφονήθηκε από έναν συμμαθητή του σε σχολικό reunion. Παράλληλα, στο σπίτι, η μητέρα του χρειάζεται κάποιον να τη φροντίζει, ο θείος του τους επισκέπτεται όλο και πιο συχνά μετά τον θάνατο του πατέρα του και η κοπέλα του θέλει επιτέλους μια ενήλικη ζωή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το φάντασμα του νεκρού πατέρα τον επισκέπτεται από την πρώτη σκηνή του έργου και δεν τον εγκαταλείπει μέχρι το πραγματικό δυνατό φινάλε. 

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν-2

Σε αυτή την πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα, ο Γιώργος Κουτλής διαθέτει έναν εξαιρετικό θίασο που περιλαμβάνει τον Κώστα Μπερικόπουλο, την Εύη Σαουλίδου, τον Λαέρτη Μαλκότση, τον Βασίλη Μαγουλιώτη κ.ά. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο «Rex» – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» από 16/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή