ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν

Ολα ήταν έτοιμα για την πρώτη παράστα ση του «Παίζοντας το θύμα» από το Εθνικό Θέατρο, μόνον που η προγραμματισμένη πρεμιέρα της 13ης Μαρτίου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Την προηγούμενη ημέρα έγινε η γενική πρόβα και όσοι βρίσκονταν στη σκηνή πληροφορήθηκαν, μετά το χειροκρότημα, ότι έκλειναν τα θέατρα και ξεκινούσε το lockdown. «Οι φίλοι που βρίσκονταν στο κοινό δεν ήξεραν αν έπρεπε να με συγχαρούν ή να με παρηγορήσουν», θυμάται ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής. 

Μετά εκείνη τη βραδιά της μεγάλης ματαίωσης, όπως τη λέει ο ίδιος, τίποτε δεν έμεινε ίδιο για κανέναν. Το μόνο που διατηρήθηκε απείραχτο περιμένοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν ήταν η σκηνή του θεάτρου. Και η αγάπη τους για το έργο, η οποία δεν χρειάστηκε φρεσκάρισμα. Ετσι, επτά μήνες αργότερα όλοι οι συντελεστές ξαναβρίσκονται εκεί για να πιάσουν το νήμα στο σημείο όπου το άφησαν, και να παρουσιάσουν επιτέλους την παράσταση στους θεατές. Λίγες πρόβες ήταν αρκετές για να ξαναμπούν στο νόημα του έργου και να μετατρέψουν τις οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε οργανικό στοιχείο της παράστασης. Σήμερα το «Παίζοντας το θύμα» που βιαίως διακόπηκε τον Μάρτιο, θα ανοίξει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο στο κοινό. 

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν-1Και μπορεί αυτή να είναι μια πρεμιέρα εξ αναβολής, αλλά ταιριάζει απόλυτα στις συνθήκες που ζούμε να ξεκινήσει ετούτη η παράξενη σεζόν με μια μαύρη κωμωδία. Οι συγγραφείς της, ο Ολεγκ και ο Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ, είναι δημοφιλέστατοι στην πατρίδα τους, βασικοί εκπρόσωποι του ρωσικού «νέου δράματος». Τα έργα τους, γεμάτα σαρκασμό και ειρωνεία, περιστρέφονται γύρω από τις παραδοξότητες και τη βία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το «Παίζοντας το θύμα» μπορεί να ανεβαίνει τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά στην πατρίδα του είναι ήδη επιτυχημένο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, έναν σκηνοθέτη που εκτός από το ταλέντο του είναι γνωστός και για τη μαχητικότητά του, που τον οδήγησε να συγκρουστεί με  τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το έργο μεταφέρθηκε αργότερα από τον ίδιο στον κινηματογράφο αποσπώντας διεθνή βραβεία.

Η ιστορία ακολουθεί κατά πόδας το νεαρό Βάλια, έναν τύπο που ζει και κοιμάται φορώντας το καπέλο του. Δουλεύει στην αστυνομία παίζοντας το θύμα σε αναπαραστάσεις εγκλημάτων: πότε υποδύεται μια γυναίκα που ίσως δολοφονήθηκε κατά λάθος από τον άνδρα της, πότε μια κοπέλα πνιγμένη σε μια πισίνα από τον αλλοδαπό εραστή της, και πότε έναν άνδρα που δολοφονήθηκε από έναν συμμαθητή του σε σχολικό reunion. Παράλληλα, στο σπίτι, η μητέρα του χρειάζεται κάποιον να τη φροντίζει, ο θείος του τους επισκέπτεται όλο και πιο συχνά μετά τον θάνατο του πατέρα του και η κοπέλα του θέλει επιτέλους μια ενήλικη ζωή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το φάντασμα του νεκρού πατέρα τον επισκέπτεται από την πρώτη σκηνή του έργου και δεν τον εγκαταλείπει μέχρι το πραγματικό δυνατό φινάλε. 

Μαύρη κωμωδία σε μια παράξενη σεζόν-2«Ο Βάλια μοιάζει πολύ με τον Αμλετ, και από την αρχή είναι σαν οι συγγραφείς να φορτώνουν έναν σύγχρονο άνθρωπο με μια δραματουργία που του πέφτει βαριά», σχολιάζει ο Γιώργος Κουτλής. «Πρόκειται για μια φιλοσοφική φάρσα με γκροτέσκα στοιχεία, τα οποία πηγάζουν από μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Δημιουργείται η εντύπωση ενός ρεαλισμού, αλλά από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι ότι εδώ συμβαίνει κάτι περισσότερο, ότι ξεκινά μια οδυνηρή κατάβαση προς το υποσυνείδητο. Ο,τι οδηγεί τον Βάλια προς τα κάτω, είναι μία σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οπως και στη δουλειά του, έτσι και στο σπίτι του, νιώθει διαρκώς ότι παίρνει μέρος σε μια αναπαράσταση ζωής και όχι στην πραγματικότητα. Αποπροσανατολισμένος και μουδιασμένος, παρακολουθεί τη ζωή από απόσταση και πιστεύει ότι κανείς γύρω του δεν είναι αληθινός, ότι όλοι είναι ρόλοι».

Σε αυτή την πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα, ο Γιώργος Κουτλής διαθέτει έναν εξαιρετικό θίασο που περιλαμβάνει τον Κώστα Μπερικόπουλο, την Εύη Σαουλίδου, τον Λαέρτη Μαλκότση, τον Βασίλη Μαγουλιώτη κ.ά. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο «Rex» – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» από 16/10.