Μια «χούφτα» οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό

Μια «χούφτα» οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 18.000 ανερχόταν μέχρι χθες το μεσημέρι ο αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Εργασίας. Από αυτές τις αιτήσεις, που υποβλήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, εγκρίθηκαν οι 15.100 έπειτα από έλεγχο (π.χ. για διπλοεγγραφές) για την είσπραξη του επιδόματος των 534 ευρώ και των 800 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε δικαιούχου. Το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που επέφερε η πανδημία στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Το ΥΠΠΟΑ κάλεσε τους καλλιτέχνες να εγγραφούν και να δηλώσουν την ιδιότητα τους προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τα ειδικά επιδόματα, αλλά και να υπάρξει επιτέλους μια πιο χειροπιαστή εικόνα για τον πληθυσμό των καλλιτεχνών.

Παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην αρχή της λειτουργίας του, ειδικά για όσους προσπαθούσαν να δηλώσουν τη διπλή ιδιότητά τους (π.χ. συγγραφέας – μεταφραστής), το μητρώο έχει έναν καλό σκοπό: να χαρτογραφήσει το καλλιτεχνικό τοπίο και να βοηθήσει να χαραχθούν εξειδικευμένες πολιτικές, όπως κάνουν οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε έναν γενναίο προϋπολογισμό για το 2021, αλλά γνωρίζει ότι στην επικράτειά του λειτουργούν 80.000 πολιτιστικές επιχειρήσεις και δραστηριοποιούνται 670.000 εργαζόμενοι στον πολιτισμό.

Τον Ιούλιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ήταν 6.500, οπότε ίσως να μην προκαλεί εντύπωση το ότι μέχρι χθες, τελευταία ημέρα της παράτασης που δόθηκε από το ΥΠΠΟΑ, είχαν εγγραφεί λίγο περισσότεροι από τους διπλάσιους. Ο μικρός, εμπειρικά, αριθμός προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι δεν γράφτηκαν, αλλά και με τους χειρισμούς του υπουργείου. Οι μεν καλλιτέχνες υποτίθεται πως ζητούσαν εδώ και χρόνια τη δημιουργία μητρώου, το δε υπουργείο συνέδεσε τη δημιουργία του με την πάταξη των «γκρίζων ζωνών» στα εργασιακά του πολιτισμού. Αλλη μια τρύπα στο νερό; Εκτός, βέβαια, κι αν πιστέψουμε ότι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί στην Ελλάδα είναι 18.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή